Medimagazin logo

İnönü Üniversitesi tıbbî cihaz alım ihalesinde evrakta sahtecilik yapmış

Sayıştay'ın çoğunluğu ihaleye fesat karıştırmak ve evrakta sahtecilik olmak üzere 49 ayrı yolsuzluk tespit ettiği İnönü Üniversitesi'nde yeni bir usulsüzlük ortaya çıktı
İnönü Üniversitesi tıbbî cihaz alım ihalesinde evrakta sahtecilik yapmış
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sayıştay'ın çoğunluğu ihaleye fesat karıştırmak ve evrakta sahtecilik olmak üzere 49 ayrı yolsuzluk tespit ettiği İnönü Üniversitesi'nde yeni bir usulsüzlük ortaya çıktı.

Üniversiteye alınan 16 milyon 890 bin dolarlık tıbbi cihazların montajlarının yapılıp test edildiğini gösterir belgelere, Hacettepe Üniversitesi'nde görevli Dr. Hayati Aytaç, İnönü Üniversitesi'ne geçici görevlendirmesi yapılmadan 14 ay önce imza atmış. Cihazların teslimi ve kurulup test edilmesinde uzman olarak yer alan yüksek fizik mühendisi Aytaç'ın imzaladığı belgelere göre, üniversite, cihazları 21 Haziran 2001'de teslim almış. Dr. Aytaç'ın İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı'na 6 aylık süre ile görevlendirildiğine dair iki üniversite arasında yapılan yazışmaların tarihi de ilginç: 20 Ağustos 2002. Dr. Aytaç böyle bir belgeye imza attığını doğruluyor, ancak üzerindeki tarihe dikkat etmediğini söylüyor. Cihazların kurulacağı Turgut Özal Tıp Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'ndeki blokların inşaatı da 20 Nisan 2001'de tamamlanmış. Bazı öğretim üyeleri blokların teslim tarihinin bilerek 2 ay öncesine atıldığını ileri sürerek, bu yolla cihazların alındığı firmanın tazminat ödemekten kurtarıldığını savunuyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Rektör Yücel Aşkın'ın yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından, Malatya İnönü Üniversitesi'nde de yaklaşık 17 milyon dolarlık ihale skandalı belgelendi. Zaman muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; Hazine desteği ile 17 milyon dolarlık tıbbi cihaz almaya karar veren İnönü Üniversitesi, ihaleyi 8.1.1999'da 16 milyon 898 bin dolar karşılığında Hollanda uyruklu Simed International BV firmasına verdi. Şirketin Türkiye temsilcisi Nassetti firması ile cihazların 1998 ve 1999 yıllarında teslim edilmesine dair sözleşme imzalandı. İhalede adı geçen cihazların önemli bir kısmı Turgut Özal Tıp Merkezi'ne zamanında teslim edilmedi. Ancak cihazlar üniversite tarafından teslim alınmış gibi belgeler düzenlendi. 21 Haziran 2001'de tıbbi cihazların (Cobalt 60 Teleterapi cihazı) teslimi ile ilgili olarak düzenlenen geçici kabul tutanaklarında, “TC İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak yukarıda sıra numarası ile belirtilen cihazların montajlarının yapıldığını, çalışmasının test edildiğini ve bu cihazların komisyonumuz huzurunda ilgili anabilim dalına teslim edildiğini beyan ederiz.” deniliyor. Tutanaklarda kurul başkanı olarak başhekim yardımcısı Yard. Doç. Dr. Cengiz Yağmur, hastane müdür vekili Mustafa Gürbüz, elektronik mühendisi Mehmet Yiğit, ayniyat saymanı Yusuf Tekin ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Erkan Topkan imzası yer alıyor. Yapılan suiistimal, hastanede düzenlenen teslim alma tutanaklarında ortaya çıkıyor. Geçici kabul tutanağında söz konusu cihazların 13.3.2002'de hastane deposuna emaneten girdiği yer alıyor. İhaleye fesat karıştırma ve evrakta sahtecilik suçlamaları, radyoterapi simülatör cihazı, genel amaçlı tedavi düzeyli dozimetri cihazı, bilgisayarlı radyoterapi planlama sistem cihazı ve yüksek doz hızlı afterloading cihazı alımlarını da kapsıyor. Cihazların kurulacağı yerlerin inşaatı da belgedeki tarihle örtüşüyor. Radyasyon onkolojisi bölümüne ait cihazların montajlarının yapılıp çalışmasının test edildiğini gösteren 21 Haziran tarihli ‘geçici kabul tutanağı' Turgut Özal Tıp Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü inşaatının bitiminden 61 gün sonra düzenlenmiş. Zaman'ın ele geçirdiği ‘geçici işgal tutanağında' tıp merkezi inşaatında radyasyon onkolojisi bölümünün yer aldığı blokların 1. katlarının kabul heyetince 20. 4. 2001’de teslim alındığı görülüyor. İhale sözleşmesinin taşıma ve montajla ilgili 5. maddesinde firma veya temsilcisine Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca ihalenin onaylanmasını müteakip cihazların montajlarının yapılması için 90 gün süre verildiği belirtiliyor. Bu süreyi aşan her gün için firmanın idareye cihazların CIF tutarının 1/10.000 oranında gecikme cezası ödemesi öngörülüyor.

Aytaç belgenin tarihini hatırlamıyor

Geçici kabul tutanaklarında imzası bulunan yüksek fizik mühendisi Dr. Hayati Aytaç, belgeye tarihi görmeden imza atmış olabileceğini savunuyor. İmzanın kendisine ait olduğunu, ancak 2001 yılında Malatya'da olmadığı için böyle bir belgenin o tarihte düzenlenmiş olmasının ihtimal dışı olduğunu vurgulayan Aytaç, "Ben 2002 yılında orada görev aldım ve cihazları kurup test edip döndüm. Belgede anabilim dalı başkanı olarak imzası bulunan Dr. Erkan Topkan da aşağı yukarı benimle aynı zamanda göreve başladı. Bu belgenin 2001 yılında düzenlenmiş olması mümkün değil. Tarih bana da ilginç geldi." dedi. Geçici kabul tutanaklarında Turgut Özal Tıp Merkezi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı başkanı sıfatıyla imzası bulunan Dr. Erkan Topkan'ın bölüme görevlendirilmesinin de 8.7.2002 tarihi olduğu anlaşıldı. Konu ile ilgili üniversite yetkililerinden görüş alma çabalarımız sonuçsuz kalırken, ihaleyi alan Nassetti firması yetkilisi Kemal Yayalar, tıp merkezinde devam eden inşaat sebebiyle cihazların konulacak yerleri hazır olmadığı için montajının daha sonra yapıldığını, cihazların tesliminde bir gecikme olmadığını ileri sürdü.

Hilmioğlu gündemden düşmüyor

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu daha önce ideolojik baskılar nedeniyle üniversiteden ayrılan 160'a yakın öğretim görevlisi ile gündeme gelmişti. Ayrıca, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekim Sekreteri İnci Kaya'nın rektörlük binasının camından düşmesi olayı ile uzun süre tartışılmıştı. Rektör Hilmioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti aleyhine yaptığı keskin konuşmalarla da gündemi meşgul etmişti. Sayıştay'ın üniversitede yaptığı denetimde 49 ayrı, çoğunluğu ihaleye fesat karıştırmak, evrakta sahtecilik ve tahribat yapmak suretiyle yolsuzluk yapıldığı tespit edilmişti. AK Parti Malatya Milletvekili A. Münir Erkal, 37 milletvekili ile birlikte üniversite hakkında Meclis’e soru önergesi vermişti.

7 yıl hapis gerektirir

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkan Vekili Av. Alper Dabağ, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne alınan 17 milyon dolarlık cihazların teslim tarihinden yaklaşık 10 ay öncesinde teslim alındığını gösterir belge düzenlenmesinin ihalede edimin ifasına fesat karıştırmak suçunun işlendiğini gösterdiğini ifade ediyor. Dabağ, suçun cezasının 3 yıldan 7 yıla kadar hapis olduğunu, ayrıca olayın resmi evrakta sahteciliğe girdiğini, bu suçun cezasının ise 2 yıl ile 5 yıl arasında hapis olduğunu dile getirdi.


Zaman
i̇nönü
üniversitesi
tıbbî
cihaz
alım
ihalesinde
evrakta
sahtecilik
yapmış
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir