Medimagazin logo

Akdağ Hasta Hakları Sağlık Zirvesi 'nde konuştu: Hekim seçme uygulamasını yaygınlaştıracağız

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, hasta hakları çerçevesinde 2006 yılında hekim seçme uygulaması ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildirdi. Akdağ, 14 ilde grip salgını uyarısında bulunulduğu yönündeki haberler ile ilgili olarak ise, gereken tedbirleri aldıklarını söyledi
Akdağ Hasta Hakları Sağlık Zirvesi 'nde konuştu: Hekim seçme uygulamasını yaygınlaştıracağız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, hasta hakları çerçevesinde 2006 yılında hekim seçme uygulaması ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildirdi. Akdağ, 14 ilde grip salgını uyarısında bulunulduğu yönündeki haberler ile ilgili olarak ise, gereken tedbirleri aldıklarını söyledi.
Umut Vakfı'nın düzenlediği 5. Hasta Hakları Sağlık Zirvesi Hilton Otel'de başladı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Bakan Akdağ, hasta hakkının çok temel insani bir hak olduğunu söyledi. Hasta haklarının aslında "iki farklı tarafın birbirlerine karşı kendilerini korumak için savundukları haklar değil, çok daha iyi ve güvenli sağlık hizmeti sunulabilmesi için ortaya konan prensipler" olarak algılanması gerektiğini belirten Akdağ, "Çünkü sağlık hizmetini sunanlar ile alanlar karşı saf değil, bir bütünün parçalarıdır" dedi.


Türk geleneklerine göre hasta ve hekimler arasındaki ilişkinin "güvene dayalı" olduğunu ifade eden Akdağ, göreve geldikten sonra başlattıkları Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmalarını sağladıklarını belirtti.


2002 yılında hastanelere toplam 1195 milyon başvuru yapılırken, bu sayının 2005 Aralık ayı itibariyle 255 milyona çıktığını ve yıl sonu itibariyle 280 milyonu aşmasını beklediklerini anlatan Akdağ, bu durumun vatandaşlarının daha fazla hasta olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Artık insanların daha kolay sağlık hizmetine ulaşabildiğini dile getiren Akdağ, "Artık Türkiye'de acil servislerin kapılarından insanlar geri çevrilmiyor. Artık ambulans hizmetlerine daha çabuk erişiliyor. 2002 yılında 489 olan acil çıkış noktaları 2005 yılında binleri aştı" diye konuştu.


Hasta hakları için hizmetin daha verimli olarak sunulmasının da girdiğini anlatan Akdağ, yaptıkları bir düzenlemeyle sağlık personeline performansa göre maaş verildiğini hatırlattı. Sağlık bakanı, katıldığı Hasta Hakları ve Güvenliği konferansında başlattıkları hasta hakları birimi uygulamasını tüm yurda yayacaklarını aktarırken, hekim seçme özgürlüğünü de Aile Hekimliği uygulamasıyla gerçekleştireceklerini söyledi.


Sağlık Bakanlığı'nın 60 devlet hastanesinde başlattığı hasta hakları birimi uygulamasını, tüm sağlık kurumlarına yaymaya çalıştıklarını kaydeden Akdağ, 2005 Aralık ayı itibariyle hasta hakları birimi bulunan devlet hastanesi sayısını 414'ü bulduğunu söyledi. Hasta hakları konusundaki çalışmaların devlet eliyle yürütülmesinin yine de yetersiz olacağını belirten Akdağ, hasta yakınlarının oluşturacağı sivil toplum örgütlerinin katkısını da istedi. Hastanın hekim seçme özgürlüğünün iki kesim arasında bu güvenin oluşması için olmazsa olmaz bir unsur haline geldiğini belirten


Akdağ, 2006 hedeflerini şöyle açıkladı:
"2006 yılı sonu itibariyle bakanlığımıza bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta hakları uygulamasını başlatmak, hekim seçme uygulaması kapsamındaki hastanelerin sayısının üye genelinde yaygınlaştırmak, iki yılda bir uluslararası düzeyde hasta hakları sempozyumu düzenlemek, yaşam boyu eğitim kapsamında sağlık çalışanlarının ve halkın eğitimlerinin sürekli hale getirmek ve hasta hakları kültürünü oluşturmak."


Sağlık haberlerinden de dert yanan Akdağ, zaman zaman sağlık çalışanlarını rencide edici biçimde, önyargılı olarak haber yapıldığını söyledi. Bu tip haberlerin yapılmamasını isteyen Akdağ, "Meseleler halının altına süpürülsün, hatalar açıklanmasın demiyorum. Beyaz önlükle hasta arasındaki güveni zedelememek hepimizin en önemli görevi" diye konuştu.


Bakan Akdağ, katıldığı "Hasta Hakları" konulu Sağlık Zirvesi'nin ardından basın mensuplarının, 14 ilde grip salgını uyarısında bulunulduğu yönündeki haberleri hatırlatmaları üzerine gereken tedbirleri aldıklarını söyledi. Vatandaşlardan dikkatli olmalarını isteyen Akdağ, havalandırmalara ve el temizliğine önem verilmesini istedi. 65 yaşının üstündeki kişilerin doktorlarına danışarak grip aşısı olabileceklerini ifade eden Akdağ, "Henüz önemli bir salgın görmedik ama meseleyi takip ediyoruz" diye konuştu.


İHA
akdağ
hasta
hakları
sağlık
zirvesi
'nde
konuştu:
hekim
seçme
uygulamasını
yaygınlaştıracağız
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir