Medimagazin logo

Sağlık Komada

Maliye 3.5 milyar YTL´lik alacaklarını silince devlet hastaneleri borç batağına düştü. Ecza depoları hastaneleri icraya veriyor. Adana Numune Hastanesi Başhekimi "Beyin ve ortopedi ameliyatları için veresiye mal alır hale geldik" diyor
Sağlık Komada
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Maliye 3.5 milyar YTL´lik alacaklarını silince devlet hastaneleri borç batağına düştü. Ecza depoları hastaneleri icraya veriyor. Adana Numune Hastanesi Başhekimi "Beyin ve ortopedi ameliyatları için veresiye mal alır hale geldik" diyor


Devlet Hastaneleri, tedavi ettikleri hastalara yaptığı masrafı, hastaların bağlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşlarından alıyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart gibi sosyal güvenlik kuruluşları hastanelere yıl içinde ödemeleri yapıyordu. Ancak 2006 bütçe kanununda son anda yapılan değişiklik ile devlet hastanelerinin sosyal güvenlik kuruluşlarından alacağı 3.5 milyar YTL bir anda silindi. Böyle olunca tek gelir kaynağı bu ödemeler olan devlet hastaneleri parasız kaldı. Öyle ki hastaneler açtıkları ihalelerin bedellerini bile ödeyemez konuma geldi. Özellikle hastanelere ihale ile mal veren ecza depoları ile sarf malzemesi satan şirketler en büyük alacaklı olarak hastanelerin kapısına dayandı.

Hastaneye icra geldi

Türkiye´de ilk defa bir devlet hastanesi icraya verildi. Adana Numune Hastanesi, 23 Aralık 2005 tarihinde 385 bin YTL borcu için Gül Ecza Deposu tarafından icraya verildi. Adana Numune Hastanesi Başhekimi Atilla Akova içinde bulundukları içler acısı durumu şöyle anlatıyor: "Devletten 35 milyon YTL alacağımız var. Piyasa ise 19 milyon YTL civarında borcumuz bulunuyor. Bu borçların hepsi temmuz ayından itibaren yapılan alımlardan kaynaklanıyor. Alacaklarımız iptal edilince sıkıntıya duştuk. Beşer ve Gül Ecza Depoları ihale bedellerini ödeyemediğimiz için hastanemiz hakkında icra işlemi başlattı. Beyin ve ortopedi ameliyatları için veresiye mal alıyoruz. Yaptığımız sözleşmelere ´nakit akışına göre borçlar ödenir´ maddesini koyuyoruz. Bu yüzden hiçbir firma icra yolu ile alacağını tahsil edemez. Zaten devlet malı hacz edilemez. Ancak yine de 19 milyon YTL borçlu konumuna düşmek çok kötü."

Sistem böyle çalışıyor

Devlet hastaneleri nasıl iflasın eşiğine geldi?
* Hastaneler, alacakları ilaç, malzeme gibi ihtiyaçları için ihale açar.

* İhalede en düşük ücret veren firma ile noter huzurunda sözleşme imzalanır, sözleşme çerçevesinde mallar hastaneye teslim edilir.

* Hastane, Sağlık Bakanlığı´nın ihale şartnamesine göre 90 gün içinde ihale bedelini ödemekle yükümlüdür.

* SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ya da Yeşil Kart sahibi bir kişi Devlet hastanesine gittiğinde, sağlık hizmetini ücretsiz olarak alır. Hastaya verilen hizmetin bedeli, her ayın ilk 5 günü içinde hastanın bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna fatura ile gönderilir.

* Türkiye´de sosyal güvenlik kuruluşları hiçbir zaman bütçelerinin içine sığamadığı için. bu ödemeleri zamanında yapamazlar. Hatta bu ödemelerin ne kadar sürede hastanelere yapılacağı resmi olarak da belirtilmemiştir. Genel kaide her ay belli oranda hastanelere ödenek vermektir. Haziran ve Aralık aylarında ise borçların kapatılmasıdır. Haziran ve Aralık aylarında borç kapatılırken sosyal güvenlik kuruluşları Maliye Bakanlığı´ndan ek ödenek ister. Bu ödenek ile hastanelere olan borçlar kapatılır.

* Hastaneler sosyal güvenlik kuruluşlarından gelen paralar ile açtıkları ihalelerin ücretlerini öderler.

Bu yıl Maliye Bakanlgı 2006 bütçesini TBMM´den geçirirken hastanelerin 2005´te 3.5 milyar YTL´yi bulan alacaklarını bir kalemde sildi. Böylece hastaneler açtıkları ihalelerin bedellerini ödeyemez duruma düştü.

Ecza depoları ne diyor?

İhale bize kalmasın diye dua ediyoruz
Türkiye´de iki tür ilaç sağlayıcı var. Biri serbest eczaneler. Diğeri ise sadece ihalelerle hastanelere ilaç sağlayan eczane depoları, ihalelerle hastanelere çalışan eczane depolann sayısı 50´yi geçmiyor. En büyük 30 firmanın hastanelerden alacağı toplam 150 milyon YTL´nin üstünde.

* İzmir Dekim Ecza Deposu- Tanıl Dinçsoy: İhaleyi kazananla noter huzurunda sözleşme imzalanıyor. Bu noktada ödeme planı belirtilmesi zorunlu. Ancak devletle çalışma yapıldığı için bu plan yazılmaz. Son 3 aydır biz sattığımız ilacın ücretini alamıyoruz. Benim alacağım 4 milyon YTL´yi geçti. 26 yıllık ecza deposu sahibiyim. İlk kez maaş ödeyecek param yok.

* Gül Ecza Deposu Güler Zeynep Yüceer: Türkiye´nin en büyük ecza depolarından birine sahibim. Geçen yıl vergi rekortmenleri listesine girdim. Ama bu yıl meslek hayatımda ilk defa banka kredisi kullanmak zorunda kaldım. Çünkü hastanelerden alacağım rakam 25 milyon YTL´yi buldu. Adana Numune Hastanesi´ne borcu için ihtarname çektim. Ama o da sonuç getirir mi bilmiyorum.

* Özsel Ecza Deposu- Mustafa Oğuz: 42 yıldan beri bu işin içindeyim, böyle bir rezalet görmedim. İhtarname, icra hatta bakanlığa mektup bile yazdım ama bir sonuç görmedim. 35 milyon YTL alacağım var. Zor durumdayım. Bankalarla alacaklarımı karşılık göstererek kredi bulmaya çalışıyorum.

* Burak Ecza Deposu- Hasan Çolak: 3.5 milyon YTL alacağım var. Dün bir ihale yapıldı, bana kalmasın diye dua ettim. Çünkü bu hastaneden 8 aydır alacağımı alamıyorum. Niye giriyorsun diye sorabilirsiniz. Girmesek bir daha ihale daveti gelmez. Tamamen bitersiniz.

Vatan
sağlık
komada
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir