Medimagazin logo

Niğde otomasyona geçiyor

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, 2006 yılında hayata geçirilecek otomasyon sistemiyle sağlıklı istatistiki verilerin oluşturulacağını, hatta yerel nüfus sayımının bile yapılabileceğini söyledi.
Niğde otomasyona geçiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, 2006 yılında hayata geçirilecek otomasyon sistemiyle sağlıklı istatistiki verilerin oluşturulacağını, hatta yerel nüfus sayımının bile yapılabileceğini söyledi.


Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında, Niğde genelindeki 72 sağlık ocağı otomasyon sistemiyle birbirine bağlanacak. Hayata geçirilecek sistem aynı zamanda Aile Hekimliği Projesi'nin alt yapısını oluşturacak. Ocak ayının ilk günlerinde start verilecek sistem için bilgisayar alımlarını gerçekleştiren yetkililer, toplam 120 bilgisayar ve teknik malzemelerin teslimini bekliyor. Sağlık ocaklarına ve doktorların odalarına verilecek bilgisayarlarla hastanın kimlik, tanı ve tedavi bilgilerinin elektronik ortamda kaydedileceğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, sistemin tam oturması durumunda polikliniklerdeki hasta kayıt kabul defterini de kaldıracaklarını ifade etti.

Sisteme girilen hasta bilgilerinin değiştirilemez ve silinemez şekilde kaydedileceğini belirten Yılmaz, "Bu sistemle hastalarımıza daha sağlıklı ve iyi bir hizmet verilecek. Aşılamalar, gebe takibi, yeni doğan bebek takipleri, bildirilmesi zorunlu olan hastalıkların takibi için mükemmel bir takip sistemi oluşturulacak.

Bu sistemle hastamız istediği hastane ve sağlık ocağına gittiği zaman daha önceki hasta bilgilerine doktorlarımız T.C. kimlik numarası ile çok rahat ulaşabilecek" dedi.

"Türkiye'de güvenilir veri eksikliği yaşanıyor. İstatistiki verilerimizde çok farklılıklar var" diyen Yılmaz, birkaç bin kişi üzerinde yapılan araştırmaların, Türkiye genelindeki gerçek veriler olarak kabul edildiğini, fakat 3-5 bin kişilik verilerin hiçbir zaman Türkiye gerçeğini yansıtamayacağını belirtti.

Yılmaz, "Oluşturulacak sistemle sağlıklı veri tabanıyla en doğru istatistiki bilgilere ulaşacağız. İllerde yaşayan herkes sağlıklı dahi olsa sağlık ocaklarıyla muhakkak irtibat halindedir. Bunun dışında ev ev dolaşarak Ev Halkı Tespit Fişi (EHTF) dediğimiz sistemle bireyleri kayıt altına alıyoruz. Ölen kişiler, ilden ayrılanlar çok rahat tespit edilebilecek. Hatta hayata geçecek yeni sistemle birlikte yerel nüfus sayımlarını dahi yapabilecek duruma geleceğiz. Aslında en itibar edilmesi gereken veriler sağlık il müdürlüklerinin verileri olmalıdır. Çünkü biz bunları ev ev dolaşarak elde ediyoruz. Herkesin bildiği gibi nüfus sayımlarında illere ve beldelere dışarıdan gelen kişilerin etkisi çok fazla olur. Bu nedenle sayımlardaki veriler gerçeği çok da yansıtmıyor. Niğde'nin nüfusu Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre 354 bin civarında, bizim verilerimize göre ise 330 bin civarındadır. Arada 24 bin kişilik bir sapma söz konusu. Biz de birçok programımızı DİE verilerine göre yaptığımız için Sağlık Bakanlığı'nın verilerinde bile sapmalara yol açıyor" açıklamasında bulundu.

İHA
niğde
otomasyona
geçiyor
Yorum (1)
ömer faruk atay
Sayın Kor Yereli Hocamıza binlerce teşekkür ederim.Çok ilginç bir yazı ile bizlerin ilgisini çekmiş,umutlarını arttırmışdır.Yeni yazılarını bekliyoruz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir