Medimagazin logo

Doktorun tazminatını hastane ödeyecek

Doktorların tıbbi hatalardan dolayı yüksek miktarda tazminat davalarıyla karşı karşıya kalması, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi
Doktorun tazminatını hastane ödeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Doktorların tıbbi hatalardan dolayı yüksek miktarda tazminat davalarıyla karşı karşıya kalması, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Bakanlık, hekimleri tazminat ödemekten kurtarmak için bir kanun tasarısı hazırladı. Başbakanlık’a gönderilen tasarıda tıbbi hata veya yanlış tedaviden dolayı tazminata mahkum olan hekimin hastasına yapacağı ödemenin, çalıştığı kurum tarafından karşılanması öngörülüyor. Düzenleme ile hekimleri tazminat ödemekten kurtaracak ‘Mali Sorumluluk Sigortası’ zorunlu hale getiriliyor. Kamu ve özel hastanelerdeki bütün hekimlere çalıştığı kurum tarafından Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılacak. Sigortasız hekim çalıştıran hastaneye ise idari para cezası verilecek.

Sağlıkçılar, doktorları tazminat ödemekten kurtaracak yeni düzenlemeyi olumlu buldu. Hukukçu hekim Erkin Göçmen, son dönemlerde doktorlara açılan tazminat davalarında artış olduğunu belirterek, sigorta sisteminin hekimi rahatlatacağını söyledi. Göçmen, yeni TCK ile sağlık çalışanlarında yersiz bir endişe başladığını anlatarak, sigorta sistemini hem doktorlar hem de hastalar açısından avantaj olarak değerlendiriyor. Hekimlerin sorumluluklarını düzenleyen özel bir kanunun olmadığına dikkat çeken Göçmen, yeni TCK uyarınca 1 yıldan az ceza alan hekimin mağdurun zararını karşılaması durumunda cezasının ortadan kaldırılabileceğini kaydediyor. TCK 50 ve 51. maddelerdeki ‘hapis cezalarının ertelenmesi’ düzenlemesi ile mağdurun zararının sigorta şirketleri tarafından karşılanabileceğini belirten Göçmen, “2 yıldan az cezalarda hakimin takdiri ve mağdurun zararının karşılanmasıyla doktorun cezası ertelenebilir. 1 yıldan az cezalarda ise ceza tamamen kaldırılabilir. Burada mağdurun zararının sigorta şirketleri tarafından karşılanması ile hekim cezadan kurtulabilir.” diyor.

Uzun zamandır Mali Sorumluluk Sigortası’nın gündemde olduğunu kaydeden hukukçu Göçmen, sadece hekimler değil, diğer sağlık çalışanlarının da sigorta kapsamına alınması gerektiğine işaret ediyor. Memur-Sen Genel Başkanı Aksu ise yasal düzenleme yapılırken sivil toplum kuruluşlarından görüş alınmadığını ifade ederken, hem hekimin hem de kurumun sigortalanması gerektiğini kaydediyor.


TTB Genel Sekreteri Odabaşı da sigorta sistemine temkinli yaklaşıyor ve çekincelerini şöyle dile getiriyor: “Bugün yaptığım ameliyatın sonucu 5 yıl sonra ortaya çıkacaksa o da sigorta kapsamında olmalıdır. Sigorta poliçesinin kapsamı iyi tanımlanmalı. Aksi takdirde istenmeyen hekim hataları çoğalacak ve hekimlere yönelik davalar artacak. Davalar arttıkça daha çok tazminat ödenecek. Bu durumda sigorta şirketi primleri artıracak.” Türkiye’de yaklaşık 120 bin hekimin olduğunu hatırlatan Odabaşı, Maliye Bakanlığı ile sigorta şirketleri arasındaki görüşmeye katıldıklarını belirtiyor. Mesleki Sorumluluk Sigortası’nın Türkiye’de yeni olduğuna dikkat çeken Odabaşı, sigorta şirketlerinin çok fazla sorumluluk altına girmek istemediğini de öne sürüyor.

Hastasına zarar veren hekime 6 aydan 10 yıla kadar hapis

Yeni TCK, kasıt ya da ihmal gibi hallerde hastasının ölümüne ya da zararına sebep olan hekimlere verilecek cezaları artırıyor. Kasıtlı olarak ya da kişisel ihmali sebebiyle hastasına zarar veren hekimler, 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Hekimler ağır cezanın yanında yüksek miktarda tazminat ödemek zorunda. Tazminatı nasıl ödeyeceğini düşünen hekimin imdadına sigorta şirketleri yetişti. 1992’de başlayan, ancak pek ilgi görmeyen uygulamada sigortacılar, hekim, diş hekimleri ve hemşireleri mesleki hizmetlerinde mahkemece hükmedilecek maddi tazminat talebine karşı sigortalıyor. Sigorta şirketlerinin sunduğu teminat limitleri 25 bin-500 bin YTL arasında değişiyor. Buna bağlı olarak da yıllık prim ücretleri 100 YTL’den başlayıp 400 yeni liraya kadar çıkabiliyor.


Zaman
doktorun
tazminatını
hastane
ödeyecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir