Medimagazin logo

17 yıl önce yapılan sağlık ocağına hiç sağlık personeli gönderilmedi

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Armutözü Köyü Yuvalı Mezrası'nda bulunan ve yapıldığı 1988 yılından beri hiçbir sağlık personelinin atanmadığı sağlık ocağı çürümeye terk edildi. Mezra halkı çürümeye terk edilen sağlık ocağını depo olarak kullanırken, çocukların ise binanın içinde bulunan kabaklarla oynayarak vakitlerini geçirdikleri bildirildi.
17 yıl önce yapılan sağlık ocağına hiç sağlık personeli gönderilmedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Armutözü Köyü Yuvalı Mezrası'nda bulunan ve yapıldığı 1988 yılından beri hiçbir sağlık personelinin atanmadığı sağlık ocağı çürümeye terk edildi. Mezra halkı çürümeye terk edilen sağlık ocağını depo olarak kullanırken, çocukların ise binanın içinde bulunan kabaklarla oynayarak vakitlerini geçirdikleri bildirildi.


Sağlık ocağı binası önünde toplanan vatandaşlar, kapı ve camları kırık olan yapının onarılarak, kendilerine doktor ve sağlık personeli gönderilmesini istiyor. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gülcan Hozman isimli bayan, mezralarında sağlık ocağı bulunduğunu, ancak doktor ve hemşire olmadığını belirtti. Gülcan Hozman, "Burada sağlık ocağı var. Ancak ne doktor ne de hemşireler var. Doktor ve hemşire istiyoruz. Kışın rahatsızlanan gebe bayanlar büyük sıkıntı yaşıyor" dedi.


Süleyman Hozman isimli köylü ise sahipsiz kalan ocaklarının harabeye döndüğünü belirtti. Hozman, kış mevsiminde hastalarını kızakla karayoluna kadar indirdiklerini ifade ederek, devletin bina yaptığını, ama hizmetin devamının gelmediğini anlattı. İnşa edildiğinden beri sağlık ocağının sahipsiz olduğunu, son olarak geçtiğimiz 25 Ocak tarihinde meydana gelen depremde sağlık ocağı duvarlarında çatlaklar oluştuğunu belirten Süleyman Hozman, şunları söyledi:


"Burada eğitim veren öğretmenlerimiz lojmanları olmadığı için zaman zaman bu sağlık ocağına yerleşti. Zaman zaman da köyde çobanlık ve çiftçilik yapanların yanı sıra dışarıdan gelen vatandaşlar burada kaldı. Köyümüz bir ara boşaldı. O dönemlerde de burası tamamen harabeye döndü. Köye geri dönüşlerin sağlanmasıyla birlikte köy halkı olarak sağlık ocağını imkanlarımız dahilinde biraz onarmaya çalıştık. Ancak yine sahipsizlikten dolayı harabeye döndü. Sağlık ocağının bir bölümünü çobanlar ve eşyaları fazla olan köylüler kullanıyor. Bu sağlık ocağımız çocukların oynama sahasına dönüştü. Kapıları kırık, kilitleme imkanı ve hiçbir şeyi yok. Tamamen sahipsiz. Bu sağlık ocağımıza bağlı 9 mezramız, 2 muhtarlığımız ve 2 köyümüz var. Kışın bütün hastalarımızı yolların açılmaması ve araçların çıkamaması nedeniyle kızakla Hakkari-Van karayoluna ancak 1 ile 1,5 saatte götürebiliyoruz. Bundan dolayı da çok sıkıntı çekiyoruz. Yetkililerin sağlık ocağımızı onararak bize doktor göndermesini istiyoruz."
Hakkari İl Sağlık Müdürü Dr. İdris Ethemoğlu, sağlık ocağına şu ana kadar hiçbir sağlık personelinin atanmadığını doğruladı. Dr. Ethemoğlu, Yuvalı Mezrası'ndaki binanın sağlık ocağı değil, sağlık evi olduğunu belirterek, "Bu sağlık evi gibi 1980'li yıllarda değişik köylerde yapılan 4 tane sağlık evi var. Personel yetersizliğinden dolayı başta Yuvalı Mezrası'ndaki sağlık evi olmak üzere diğer 4 sağlık evine personel ataması yapamadık. Sağlık Bakanlığımıza ilimize personel ataması için yazı yazdık.

Bakanlık yakında ilimize sözleşmeli ebe atayacak. Eğer her hangi bir tayin yapılmaz ise biz buradan vekil ebeler alarak bu sağlık evlerinde görevlendireceğiz. Personel ataması yapılmayan 4 sağlık evinin yanı sıra onarımdan geçirilmesi beklenen toplam 7 sağlık ocağı ve evi daha bulunmaktadır. Bakanlığımız bize bu yıl için 500 milyar liraya yakın ödenek gönderdi. Gelen ödenekle birlikte 4 sağlık ocağımızı onarımdan geçirdik. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte diğer sağlık ocağı ve evlerinin tamirat çalışmaları ise gelecek seneye kaldı. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte içinde Yuvalı Mezrası sağlık evinin de bulunduğu sağlık ocağı ve evlerini onarımdan geçireceğiz. Sağlık ocakları ile birlikte onartacağımız sağlık evlerimize personel ataması yaparak yaşanan sıkıntıları çözeceğiz" şeklinde konuştu.

İHA
17
yıl
önce
yapılan
sağlık
ocağına
hiç
sağlık
personeli
gönderilmedi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir