Medimagazin logo

Cerrah robot Da Vinci ile üroloji ameliyatı

Türkiye’de ilk kez 1.5 yıl önce Florence Nightingale Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan ‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemi ile artık üroloji ameliyatları da yapılmaya başlandı
Cerrah robot Da Vinci ile üroloji ameliyatı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye’de ilk kez 1.5 yıl önce Florence Nightingale Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan ‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemi ile artık üroloji ameliyatları da yapılmaya başlandı.

Florence Nightingale Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belhan Akpınar, bugüne kadar 20’den fazla üroloji hastasını sağlığına kavuşturduklarını belirtti.

BUGÜNE kadar 100’ü aşkın kalp ameliyatının başarıyla yapılmasını sağlayan Da Vinci robotuyla 20’yi aşkın hastanın üroloji ameliyatlarının gerçekleştirildiğini belirten Florence Nightingale Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belhan Akpınar, ‘20 yıl önce Türkiye’de kapalı safrakesesi ameliyatları başladığında kıyamet kopmuştu. ‘Ne olacak, kim yapacak, cerrah dediğin açar, eller’ demişlerdi. Şimdi açık ameliyat genel cerrahide azalıyor. Hasta kapalı olarak yapanı tercih ediyor’ diye konuştu.

Da Vinci robotik cerrahi sisteminin ilk kez 2.5 yıl önce kalp cerrahisinde kullanmaya başladıklarını belirten Florence Nightingale Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belhan Akpınar, sistemi 6 ay önce ürolojide de kullanmaya başladıklarını söyledi.

Da Vinci robotunun erkeklerde özellikle prostat ameliyatlarında, daha sonra cinsel fonksiyonların bozulmaması açısından önemli olduğunu söyleyen Doç. Akpınar, ‘Oradaki sinirlerin korunması çok önemli. O sinirleri koruyarak büyük ameliyatları yapabilen tek cihaz, Da Vinci’dir’ dedi. Robotik cerrahi sisteminin şu ana kadar 20’nin üzerinde hastanın üroloji ameliyatında uygulandığını belirten Belhan Akpınar, sözlerine şöyle devam etti:

‘Ürologlar bu robotu kullanabilmek için eğitimden geçiyorlar. Bütün dünyadaki prestijli sağlık kuruluşlarında bu robot kullanılıyor. Dünyada 300’ün üzerinde bulunan Da Vinci’den ABD’de 220, Avrupa’da 40 adet bulunuyor. Bu sistem Türkiye’de sadece Florence Nightingale Hastanesi’nde kullanılıyor. Türkiye’de birkaç merkezin Da Vinci’den almak istediğini öğrendim.’

Avrupalı doktor eğitim için Türkiye’ye geliyor

Kalp cerrahisi konusunda uluslararası bir eğitim merkezi olduklarını belirten Doç. Dr. Belhan Akpınar, ‘Dünyada robotik cerrahi konusunda belirli merkezler var. Bu konuda uluslararası arenada biz de referans olarak gösteriliyoruz. Her ay yurtdışından gelen doktorlar, Da Vinci ile yapılan ameliyatlara gözlemci olarak katılıyorlar. Daha sonra onlara eğitim sertifikası veriyoruz’ dedi. Florence Nightingale Hastanesi’nin ilk olarak Ortadoğu ve Doğu Avrupa için eğitim merkezi olarak gösterildiğini belirten Akpınar, eğitim talebinin çok olması nedeniyle Batı Avrupa’nın da kendilerine bağlandığını söyledi. İngiltere, Avusturya ve Macaristan’dan eğitim için cerrahlar geldiğini söyleyen Akpınar, ‘Şu ana kadar 100’ün üzerinde yabancı doktora eğitim verdik’ dedi.


Hürriyet
cerrah
robot
da
vinci
ile
üroloji
ameliyatı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir