Medimagazin logo

Maliye'den, araştırma görevlilerine maaş vermeyin talimatı

Hükümet-YÖK gerginliği Maliye Bakanlığı'nın üniversite saymanlıklarına gönderdiği 'Araştırma görevlilerine maaş vermeyin' talimatıyla yeni boyut kazandı. Üniversiteler karara tepki gösterdi
Maliye'den, araştırma görevlilerine maaş vermeyin talimatı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hükümet-YÖK gerginliği Maliye Bakanlığı'nın üniversite saymanlıklarına gönderdiği 'Araştırma görevlilerine maaş vermeyin' talimatıyla yeni boyut kazandı. Üniversiteler karara tepki gösterdi

Üniversitelerin öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi kadrolarına atamalarda YÖK'ü devreden çıkaran genelgesinden YÖK'ün açtığı karşı davalar sonucu geri adım atan hükümet, iki yıldır süren kadro krizinde faturayı bilim adamlarına çıkardı. Maliye Bakanlığı, üniversite saymanlıklarına "Maaş ödemesi yapmayacaksınız" talimatı verdi. Bu talimattan saymanlıklara başvurunca haberdar olan araştırma görevlileri, saymanlıklar hakkında dava açacak.

İki yıldır kriz

İki yıldır süren kadro krizi, hükümetin bir Başbakanlık genelgesiyle öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi kadrolarına yapılan atamalarda YÖK'ün iznini devreden çıkarıp sadece Başbakanlık iznine bağlamasıyla başlamıştı. YÖK de, bu genelgeye karşı Danıştay'a dava açıp yürütmeyi durdurmuştu. Ancak Başbakanlık karşı bir atakla yeni bir genelge yayımlamış, YÖK'ün atama işlemlerini dondurmuştu. Bunun üzerine YÖK, Danıştay'dan yeni bir karar daha çıkarttırarak yürürlüğün durdurulmasını sağlamıştı.
Alınan yargı kararlarının ardından Maliye Bakanlığı'nı devreye sokan AKP, bu kez 'maaşlara' yüklendi. Maliye Bakanlığı'nın, akademik kadrolara maaş veren saymanlıklara "Araştırma görevlilerine para ödemeyeceksiniz" talimatı verdi. Araştırma görevlileri durumu saymanlıklara başvurduğunda öğrendi.

Dava açacaklar

Yaklaşık 3500 asistanın paralarının alamadığı belirtilirken, üniversite rektörleri sorunun çözümü için yeniden YÖK'ü devreye sokmaya hazırlanıyor.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, 53 devlet üniversitesinin hepsinde bu sorunun yaşandığını söyledi. Ural Akbulut, "AKP hükümetinin kimi, neyi, nasıl hedef aldığı belirsiz. Ama olan bilim üretmeye çalışan genç insanlara oluyor. Araştırma görevlilerimiz maaşlarını ödemeyen saymanlar aleyhine dava açacak" diye konuştu.

Kavga AB'de

Hükümet-YÖK ve üniversiteler üçgenindeki çatışma AB'nin de dikkatinden kaçmadı. AB, bu konuda tarama müzakerelerine katılan Türk heyetinden özel dosya istedi. Eğitim-Kültür, Bilim ve Teknoloji başlıklarında 14-16 Kasım'da Brüksel'de 'ayrıntılı tarama' çalışmasına katılacak Türk heyeti, hükümet-YÖK kavgasının perde arkasını AB yetkililerine anlatacak.
Heyeti üyeleri "AKP hükümetinin bilimle çatışması son bulmalı, yoksa AB'ye kendimizi hiç anlatamayacağız" derken, Avrupalı diplomatları, "Şaşkınlık içindeyiz, ama olayın arka planını da çok iyi araştırmalıyız" değerlendirmesini yapıyor.


Radikal
maliye'den
araştırma
görevlilerine
maaş
vermeyin
talimatı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir