Medimagazin logo

Kızılay kanı virüse karşı ’barkod’ladı

Avrupa ve Amerika’da kanın test edildiğini ve güvenli (virüs taraması yapılmış) olduğunu gösteren ’barkodlama’ sistemine Kızılay da geçti
Kızılay kanı virüse karşı ’barkod’ladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Avrupa ve Amerika’da kanın test edildiğini ve güvenli (virüs taraması yapılmış) olduğunu gösteren ’barkodlama’ sistemine Kızılay da geçti.

Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kaan Kırali, "Gönüllü bağışçılardan toplanan kanları modern cihazlarda HIV, hepatit B, C ve frengi gibi hastalıklara karşı test ediyoruz" dedi.

Barkod uygulamasının bu projenin sadece bir kısmı olduğuna belirten Dr. Kırali, "Bağışçıdan alıp test ettiğimiz tam kanı eritrosit, trombosit ve plazma olarak ayırıyoruz. Barkodun üzerinde kanın hangi testlerden geçirildiği, kaç derecede saklanması gerektiği, kan grubu, hangi ülke ve hangi kan merkezinden geldiği yazıyor" diye konuştu.

Türkiye Kızılay Derneği’nin "Ulusal Güvenli Kan Projesi"nin tamamı için yaklaşık 200 milyon Euro (318 milyon YTL) ayırdığını belirten Dr. Kırali "Her yıl kan ürünleri için yurtdışına 150 milyon Euro (yaklaşık 238 milyon YTL) para ödüyoruz. 2 yıl içinde kan ürünleri üreteceğimiz bir fabrika kurmak istiyoruz" dedi.

Hürriyet
kızılay
kanı
virüse
karşı
&#8217
barkod&#8217
ladı
Yorum (9)
Ethem Erginöz
Makul bir yazı, ancak genel vergilerden karşılamak için üç dönüşümü muhakkak yapabilmeliyiz. 1. Kayıt dışı ekonominin %10-15 arasında marjinalize edilmesi. 2. Vergilerin yapısının gelir yönlü olarak değiştirilmesi. 3. Maaş bordrolarının gerçek ücretle eşitlenmesi. Bunları sağlarsak pekala genel vergi finansmanına geçebiliriz.
0
Cevapla
Sağlık Yöneticisi
Sayın Demir, yazınız oldukça aydınlatıcı ve devletin sosyal görevini yeniden hatırlatması ve işlemleri sadeleştirmesi yönünde oldukça önemli uyarılar içermektedir. Teşekkürler... Bu yazıdan sonra, dikkat çekilmesi gereken bir husus olarak sigara, alkol ve benzeri şeylerden de "sağlık vergisi" alınması gündeme getirilemez mi?
0
Cevapla
a.s
ilk defa şaşırttı beni yazınız. Güzel noktalara temas edilmiş.
0
Cevapla
Hüseyin Çelik
Mehmet Beyin Önerisi kadim bir tartışma konusu. Belirleyici olan sistemler değil uygulamadaki başarımız olduğuna göre, uygulamanın başarı kriterlerini ve sonuçlarını incelemek ve dünya örnekleri ile kıyaslamak gerekiyor. zihin tembelliğine ya da doğmatik düşüncelere saplanmadan 5510 sayılı Kanunun GSS açısından 5 yılık mazisini ve geleceğini tartışmanın zamanı gelmiş görünüyor.
0
Cevapla
münir özbek
sayın yazar, sorunun kaynağına bakmamış sadece durum tespiti yapmış..Sağlıkta finansman sorununu ortaya çıkaran esas neden bizatihi sağlık hizmetinin kendisi değil, sağlık sektöründe gereksiz yazılan ilaç reçeteleri ile görüntüleme hizmetleri ve ameliyatlardır..Sorunun kaynağına inmeyen sadece SGK'nın gelir boyutuna indirgeyen bir çalışma..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir