Medimagazin logo

SSK tasarruf derken zarar etti

Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası ile Türk Eczacılar Birliği arasında 14 Aralık 2004 tarihinde 'Kamu İlaç Alım Protokolü' imzalandı. Bu uygulamanın devlete 1 milyar YTL'lik tasarruf sağlayacağı savunuluyordu. Ancak hesap tutmadı. Devlet kar yerine 14 aylık uygulamada yaklaşık 3 milyar YTL zarar etti.
SSK tasarruf derken zarar etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası ile Türk Eczacılar Birliği arasında 14 Aralık 2004 tarihinde 'Kamu İlaç Alım Protokolü' imzalandı. Bu uygulamanın devlete 1 milyar YTL'lik tasarruf sağlayacağı savunuluyordu. Ancak hesap tutmadı. Devlet kar yerine 14 aylık uygulamada yaklaşık 3 milyar YTL zarar etti.

Kamu zararı Tıp Kurumu tarafından yapılan 'Yeni uygulamanın ilaç piyasalarına etkileri' konulu araştırmayla ortaya çıkatı. Araştırmanın sonuçlarını AKŞAM'a açıklayan Tıp Kurumu Başkanı Mehmet Altınok, ilaç fiyatlarındaki tırmanışa dikkati çekti. İlaç tüketimindeki bir yıllık artışın yüzde 42'ye ulaştığını belirten Altınok, şunları söyledi:

'2004 yılında 855 milyon kutu olan tüketim, 2005 yılında 1.2 milyar kutuya yükseldi. İlaç tüketiminden doğan satış cirosu ise 6 milyar YTL'den 9 milyar YTL'ye ulaştı. Bu rakamlara hastanelerde kullanılan ilaçlar dahil değil. Yeni uygulama kar getirmediği gibi 3 milyar YTL kamu zararına neden oldu.'

SSK'nın 2004 yılında 6.63 milyar YTL olan sağlık harcamasının 7.67 milyar YTL'ye, 2.68 milyar YTL olan ilaç harcamasının ise 3.55 milyar YTL'ye yükseldiğine dikkati çeken Mehmet Altınok, SSK'nın yeni uygulamadan doğan ilaç harcaması zararının 865 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi. Altınok, 'Yaptığımız araştırmaya göre, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın bir yıllık ilaç toplam harcamasında, bir önceki yıla göre 3 milyar YTL zarar edilmiştir' dedi.

Artışın nedenleri

SSK'LILARIN özel eczanelerden ilaç almalarının yolunu açan uygulama, SSK'nın ilaç sektöründen elini çekmesine neden oldu. SSK'nın toplu ilaç alımlarında kullandığı pazarlık gücü ortadan kalktı. Ayrıca, SSK kendi laboratuvarlarında ilaç üretimine de son verdi. Kurum, ihtiyacı olan ilacın yüzde 40'ını kendisi üretiyordu. SSK'nın çekilmesiyle ortaya çıkan boşluğu ilaç şirketleri doldurdu. Bunun sonucunda ilaç şirketleri fiyatlarda astronomik artışa gittiler.

Akşam
ssk
tasarruf
derken
zarar
etti
Yorum (3)
Dr.Cevdett
Siz kişi başı 600 dolar sağlık harcamasını düşük ve sevindirici bulurken SGK'nın bu sağlık harcamasıyla sistemin sürdürülemez olduğu yargısı taban tabana zıt görünüyor. SGK va Sağlık bakanlığı çift başlı görünüm ve anlayışa bir an önce son vermeliler.
0
Cevapla
uzman doktor
araba alırken modele göre fiyat farkına razısınız, ekmek alırken çavdarlı olursa 1 tl verir, klasik ekmek olursa 50 kuruşa alırsınız, bir yerden bir yere giderken otobüse binerseniz 1,5 tl, taksiye binerseniz 15 tl verirsiniz, çankayada 120 m2 eve 300000 tl verirken keçiörende aynı büyüklükteki eve 150000 tl verirsiniz ve hiç itiraz etmezsiniz. çünkü her hizmetin bir "bedeli" vardır. "iyi" sağlık hizmetinin de bir bedeli vardır. buna sınır koyarsanız uyguladığınız kapitalist ekonomiye ihanet edersiniz. sonuçta da 2005 yılında kurduğunuz sistem 2012 yılında çatırdar. unutmayın "her hizmetin bir bedeli vardır. bedava hizmet en pahalı hizmettir". eğer vakıftan medet umar hale geldiyseniz sisteminiz çökmüş demektir. nerede hata yaptığınızı da bir zahmet gidip eski patronunuza sorun. o size açıklar.
0
Cevapla
Mehmet bey, GSS'nın omurgası çoktan çatladı. Tekne batıyor, suyu kovalarla boşaltarak daha ne kadar su üstünde kalır bilmem. Ben birkaç yıl önce devletten tam gün, nöbet, vs karşısında istifa ettim. Şu an SGK'yı hiç devreye sokmadan sadece ücretli hasta bakıyor ve günde 50 hasta bakan arkadaşlarımın kazandığının daha fazlasını günde sadece 15 randevulu hasta kabul edip kazanıyorum, çok da mutluyum. Tüm hekim arkadaşlara bir an önce aynı yolu öneriyorum. Hababam usulü doldur boşalt bakımdan memnun olmayan ve parası neyse verip dertlerini sorup konuşacak yer bulmaya çalışan o kadar hasta var ki. SGK'dan kurtulmak aynı zamanda boynunuza geçirilmiş ipten, planlamadan ve bin türlü zırva ve saçmalıktan da kurtulmanız anlamına gelir. Herkese saygılar..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir