Medimagazin logo

Asgari ücreti artık Maliye Bakanlığı belirleyecek! Muayene ücreti 14 YTL!

TTB ve Tabip Odalarının özel sağlık alanında <br />asgari ücreti belirleme yetkisine el konuluyor! <br />Asgari ücreti artık Maliye Bakanlığı belirleyecek! <br />Muayene ücreti 14 YTL!
Asgari ücreti artık Maliye Bakanlığı belirleyecek! Muayene ücreti 14 YTL!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İstanbul Tabip Odası'nın asgari ücretlerle ilgili açıklaması:



TTB ve Tabip Odalarının özel sağlık alanında
asgari ücreti belirleme yetkisine el konuluyor!
Asgari ücreti artık Maliye Bakanlığı belirleyecek!
Muayene ücreti 14 YTL!


6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği yasasının bazı maddelerinde değişiklik yapan kanun tasarısı sağlık komisyonunda görüşülüyor. Şubatın ilk haftasında TBMM Genel Kurulunda yasalaşması bekleniyor.

Bu tasarıdaki en önemli değişiklik TTB-Tabip Odalarının özel sağlık alanındaki tıbbi hizmetlerin asgari ücretini belirleme yetkisine el konulması.Artık asgari ücret Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bütçe uygulama talimatındaki (BUT) fiyatları aşamayacak. Buna göre muayene ücreti 14 YTL.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ TTB asgari ücret tarifesindeki fiyatların çok yüksek olduğu ve bu şekilde halka ihanet edildiğini, oysa özel sağlık kurumlarından devlet memuru, emekli ve SSK'lı için BUT fiyatları ile hizmet alınabildiğini söylüyor. Oysa özel sağlık kuruluşlarının BUT fiyatları ile ayakta duramayacakları çok açık. Bir çok kurum en azından TTB asgari ücret tarifesine kadar olan farkı hastadan talep ediyor. Sağlık Bakanlığı yasal olarak buna olanak tanıyor.

BUT, kamu sağlık kurumlarındaki uygulanmak üzere Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen sağlık hizmetleri ücretlendirme tarifesidir. Bu ücretin içinde hekim emeği gözetilmez. Çünkü kamu kurumlarında hekim ücreti maaş olarak genel bütçeden karşılanır.

Kuruluş amacı kar etmek olan ve masrafının yanı sıra hekim emeğinin bedelini de gözeterek fiyat politikasını oluşturan özel işletmelerde başka bir amaçla hazırlanmış olan ücret tarifesinin uygulanması mümkün değildir. Zaten Sağlık Bakanlığı da bunun için vatandaştan fark alınmasını yasal hale getirmiştir. Ancak Recep Akdağ bu gerçeği gizlemekte hiçbir beis görmüyor.

TTB,Tabip Odaları ile birlikte uzmanlık derneklerinin ve bu alanda faaliyet gösteren diğer sağlık örgütlerinin de görüşünü alarak hazırladığı asgari ücret tarifesi ile esas olarak hizmetin niteliğini düşürmeden, hekim emeğinin bedeli olabilecek en az rakamı belirlemeyi hedeflemektedir.

TTB, bu tarifenin daha yetkin hale gelmesi, tüm tıbbi işlemleri kapsaması için sürekli çalışmalar yürütmektedir. Tıbbi işlemlerin kapsamını ve bunların birimlerini diğer gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları da gözden geçirerek, konunun taraflarını bir araya getiren toplantılar düzenleyerek belirlemektedir. Ücret artışını Tabip Odalarının görüşleri alınıp, ülkedeki enflasyon artış oranlarını gözeterek 6 aylık periyotlarla katsayı düzenlenmesi ile yapmaktadır.

A.Ü.T , esas olarak Hekim emeğinin bedelini saptamayı hedeflemekle birlikte; şu anda fiilen asgari ücret tıbbi hizmetin fiyatıdır. Bunun belli bir kısmı hekim emeğinin karşılığıdır.Tıpta teknoloji kullanımının artışı,özel sağlık alanında büyük işletmelerin karmaşık yapısı, hekimin aldığı payın giderek azalmasına neden olmaktadır.

TTB, asgari ücreti hizmetin niteliğini düşürmeden hekim emeğinin karşılığı olabilecek en az miktarı saptamayı hedeflemektedir. Bunun altında alınacak ücretlerle hizmetin niteliğinin düşeceği kaygısı fiyatı belirlemede önemli bir etkendir.

Özel sağlık kurumları arasında artan rekabet asgari ücret tarifesinin uygulanmasını güçleştirmiştir. Sağlık hizmetinden alınan ücret azaldıkça da hekimin geliri düşmüştür.

Asgari ücret tarifesinin, Maliye Bakanlığı'nın sadece kamu sağlık kurumlarında uygulanmak üzere hazırlanmış BUT düzeyine çekilmesi muayenehanelerin kapanması sürecini hızlandıracak,poliklinik ve özel hastaneleri zora sokacaktır. Sağlık hizmetinin niteliğinden ödün vermeye zorlanacak olan bu kurumlarda hekim emeğinin değeri daha da düşecektir.

Özel sağlık alanında asgari ücreti belirleme yetkisinin hekimlerin örgütünden alınıp Maliye Bakanlığı'na verilmesi mesleki bağımsızlığa indirilecek bir darbedir.

İstanbul Tabip Odası hekimleri muayenehane, laboratuar, poliklinik ve özel hastaneleri zora sokan, hekimlerinin alın terinin karşılığı olan paraya göz diken bu düzenlemeye karşı mücadeleye çağırıyor.

6023 sayılı TTB yasasında, Anayasa Mahkemesi kararı ile zorunlu hale gelen Tabip Odalarının genel kurul delege sayılarını düzenleyecek değişikliğin bir an önce yasalaşmasını talep ediyoruz.

Ancak bu değişikliği yaparken sağlık hizmetinin niteliğinin düşmesine neden olabilecek, özel sağlık kuruluşlarını zora sokacak, emeğimiz karşılığı olan ücretimize göz diken,asgari ücreti bütçe uygulama talimatındaki düzeye getirecek bu düzenlemenin yasa tasarısından çıkarılmasını talep ediyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI YÖNETİM KURULU
asgari
ücreti
artık
maliye
bakanlığı
belirleyecek!
muayene
ücreti
14
ytl!
Yorum (11)
Erol Erdoğan
TTB nin sivil toplum örgütü olmadığını yazıyorsunuz , neye dayanarak ? Varolan hükümetin TTB'yi devredışına itmek için elinden gelen çabayı harcadığını biliyoruz. Mevcut durumdan daha ılımlı bir duruş bekliyorsanız , durum daha da kötü olur bence. Tüm hekimleri kucaklamsı gerektiği konusuna katılırım ama her kafadan bir ses çıkan bir TTB yi de açıkçası benimsemem.
0
Cevapla
umut başak
Dr. Mehmet Demir ve diğer yandaş hekim arkadaşlardan alternatif bir TTB bekliyoruz. Görelim haklarımızı nasıl koruyacaklar.
0
Cevapla
Dr Azad Barış
Mehmet bey yazınız baştan sona Taraflı yazılmış , TTB nin kurusıkı eleştirilerinden bahsediyorsunuz ama yazınız baştan sona ''KURUSIKI'' Bence. Hiçbir delil olmadan yargılıyorsunuz; TTB sivil değilmiş (khk ye tepkisi , 21 aralık grevi ,Van Depremindeki tutumu çabası , 35 vatandaşın şırnakta öldürülmesiyle ilgili raporları , 14 mart'ta meclise Hekime yönelik şiddetle ilgili yasa tasarısı , en son Katledilen Dr Ersin Arslan için iş bırakma eylemi ve nicesi , hiç mi sivil toplum örgütü olamıyor? ) Art niyetli olduğunuz her cümlenizde mevcut , bu yazınızı ancak TTB ye önyargılı ve TTB hakkında bilgi sahibi olmak istemeyen kişilerden başka kimse inandırıcı bulmaz. Türkiye'de Muhalafeti hakkıyla yapmaya çalışan birkaç STÖ'den birisidir TTB !
0
Cevapla
Dr.Cevdett
TTB'ye alternatif konumda olan Türkiye Hekim Platformu bilindiği üzere milliyetçi- muhafazakar yapısıyla mevcut hükümetle paralel düşüncede. Tam gün yasası önceri 33 tabip odası Ankara'da sağlık bakanıyla 7 saat görüşme yapmış, sonuçta hiçbirşey elde edilememişti.Prof.Dr.Şahin Aksoy bu konuyla ilgili 18 0cak 2010 tarihinde medimagazinde ''Bakanla 7 Saat Görüşüp Hiçbirşey Anlatamamak'' başlıklı bir makale yazmıştı.Özetle bakanlık ve ekibi ''Biz ne yaparsak doğrudur, her kim ki bizim yaptığımıza karşı çıkar onu sosyalist ilan ederiz'' tavrını sürdürdükçe sorunlarımız çözümsüz kalacaktır.''www.sbn.gov.tr/Anket.aspx?id=10'' adresindeki -çalışma koşullarım giderek kötüleşiyor- diyen sağlık personeli sizce ne demek istiyor sayın Demir?
0
Cevapla
baran ince
gir seçimlere dr.bey seçil .sizi tutan yok.bakanlıkda olup öyle üfürmek kolayy.ya da bakanlıkda kafa kafaya verin stk kurun.dr.larn hakkını savunun
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir