Medimagazin logo

Türkiye asbest tehdidi altında

ABD’li uzmanların İç Anadolu Bölgesi’ndeki üç köyün yüksek kanser riski nedeniyle boşaltılması gerektiğini belirtmesi hafızalardaki tazeliğini korurken, Türkiye’nin asbest ve erionitle ilgili haritası da olumlu sinyaller vermiyor
Türkiye asbest tehdidi altında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ABD’li uzmanların İç Anadolu Bölgesi’ndeki üç köyün yüksek kanser riski nedeniyle boşaltılması gerektiğini belirtmesi hafızalardaki tazeliğini korurken, Türkiye’nin asbest ve erionitle ilgili haritası da olumlu sinyaller vermiyor.

Haritaya göre, Türkiye’deki 16 il asbeste bağlı hastalıkların sık görüldüğü yerler arasında. 45 ilde ise asbeste bağlı hastalıklar seyrek görülüyor.

Yüksek kanser riski taşıyan asbest ve erionit Türkiye’nin büyük bölümü için tehdit oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi’nin hazırladığı haritaya göre değişik bölgelerdeki 16 il asbest ve erionitten kaynaklanan hastalıkların sık görüldüğü yerler arasında. 45 ilde de risk orta boyutta.

16 İLDE ASBESTLE İLGİLİ VAKALAR SIK GÖRÜLÜYOR
Yüksek risk taşıyan bazı iller ve ilçeleri ise şöyle:
Denizli’nin Tavas, Kütahya’nın Aslanapa ve Gediz, Eskişehir’in Mihallıççık, Kaymaz ve Çifteler, Konya’nın Ereğli, Ayrancı ve Halkapınar, Sivas’ın Yıldızlı ve Şarkışla, Diyarbakır’ın Cermik ve Ergani, Şanlıurfa’nın Siverek ilçeleri asbest ve erionite bağlı hastalıkların sık görüldüğü yerler arasında.

45 İLDE ORTA BOYUTTA RİSK VAR 20 İLDE İSE RİSK YOK
20 ilde ise asbest ve erionite bağlı hiç vaka tespit edilmemiş. bu illerden bazıları ise:
Muğla, Aydın, Çanakkale, Bolu, Erzincan, Erzurum, Muş, Van ve Hakkari olarak sıralanıyor.

ABD’li araştırmacılar, geçtiğimiz günlerde İç Anadolu Bölgesi’ndeki üç köyün asbest ve erionitten kaynaklanan yüksek kanser riski nedeniyle boşaltılmasını istemiş. Bu çağrıya Türk uzmanlar da destek vermişti.


NTV-MSNBC
türkiye
asbest
tehdidi
altında
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir