Medimagazin logo

Bizdeki vakalar literatüre girer

Türkiye'deki kuş gribi vakalarının dünyayı şaşırtan yönü, bulaşma şekilleri... Çünkü WHO'nun kayıtlarında tavukla aynı evi paylaştığı için hastalanan başka kimse yok!.
Bizdeki vakalar literatüre girer
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'deki kuş gribi vakalarının dünyayı şaşırtan yönü, bulaşma şekilleri... Çünkü WHO'nun kayıtlarında tavukla aynı evi paylaştığı için hastalanan başka kimse yok!.

Dünya basını ve uzmanlar Türkiye'de yaşanan kuş gribi vakalarının Güney Asya ülkelerinden farklı olduğunu tartışırken, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, SABAH'a, Türkiye'deki kuş gribi vakalarının dünyada nasıl değerlendirileceğini anlattı. Sağlık Bakanlığı'nın kuş gribi nedeniyle kurduğu bilim heyetinde de görev yapan Ceyhan'ın edindiği tespitler oldukça ilginç... Öncelikle, Manyas'ta görülen kuş gribi virüsü ile Ağrı'daki virüs birbirinden farklı. Mehmet Ceyhan bu konuda şunları anlattı: "Ağrı'da çocukların ölümüne neden olan kuş gribi virüsüyle daha önce Manyas'ta ortaya çıkan kuş gribi virüsü arasında yüzde 1.5'luk bir genetik yapı değişimi var. Ancak bu grip virüslerinde sürekli yaşanan bir değişim. Virüsün insanlara daha kolay bulaşmasını sağlayacak şekilde mutasyona uğraması söz konusu değil."

BAĞIŞIKLIK KAZANACAK MIYIZ?

Bir diğer nokta ise, virüsün bulaşma şekli... Ceyhan'ın verdiği bilgiye göre, daha önceki hiçbir kuş gribi hastasının evde tavuklarla birlikte yaşaması söz konusu değil. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, kanatlı hayvanlarla insanların temaslarının nasıl olduğuyla ilgili değerlendirmelerine Türkiye'deki bulaşma şekillerini "ilk kez" ibaresiyle alacak. Öte yandan Sağlık Bakanlığı kuş gribi çıkan bölgelerde hastaları yakın takibe alacak, hasta olmayanların da bağışıklık kazanıp kazanmadıkları incelenecek.

GÜVERCİNLER DAHA TEHLİKELİ
Ceyhan'ın Türkiye'deki kuş gribi vakalarıyla ilgili dikkat çektiği bir başka nokta da ölüm oranlarıyla ilgili. Bugüne kadar dünyada kuş gribi nedeniyle ölüm oranı yüzde 52 oldu. Türkiye'de bu oran yüzde 30 görünüyor. Ceyhan, bu oranın düşük olmasının hastalara kullanılan Tamiflu ilacının olumlu etkisini yeniden tartışmaya açacağını söyledi. Şimdiye kadar tavuk, hindi ve kimi yerlerde domuzlardan insanlara geçtiği bilinen kuş gribine Türkiye'de güvercinler de eklendi. Son vakalarda güvercin temasının öne çıktığını belirten Ceyhan, güvercinleri tavuklar gibi itlaf etmenin mümkün olmadığını belirterek özellikle güvercinlerle temastan kaçınılması uyarısında bulundu.

Sabah
bizdeki
vakalar
literatüre
girer
Yorum (1)
Df
Sayın hocam anamnez ve muayenenin önemi konusunda uyarınıza tamamen katılıyorum. Bugün birçok hekim MR ı tedavi etmekte hastayı değil malesef. Malesef bunun yanı sıra bütün damarları açan bitkisel ilaçlara, bele dışarıdan uyduruk bir kuşak bağlayarak tüm ağrılarından noter huzurunda kurtulduğunu söyleyen şovmenlere, bele-boyuna manuplasyon yapan cahillere göz yuman bir sağlık otoritesi var ülkemizde. Bunlarla da mücadele etmek gerekir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir