Medimagazin logo

Doktorlara sıkı takip, her reçeteye protokol numarası yazılacak

Vergi kaçaklarını engellemek için kafa yoran Maliye Bakanlığı, doktor ve avukatlar için yeni bir sistem getiriyor
Doktorlara sıkı takip, her reçeteye protokol numarası yazılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Vergi kaçaklarını engellemek için kafa yoran Maliye Bakanlığı, doktor ve avukatlar için yeni bir sistem getiriyor.

Bakanlığın yaptığı bir çalışma çoğu doktor ve avukatın asgari ücretle çalışan kapıcılardan bile daha az vergi ödediğini ortaya koymuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, katıldığı bir televizyon programında söz konusu kaçakları önlemek için bir kısım tedbirleri uygulamaya sokmak üzere olduklarını haber verdi. Hangi avukatın ne kadar davaya girdiği, hangi işlere baktığı gibi ayrıntıları içeren kapsamlı bir veritabanı hazırladıklarını bildiren Unakıtan, "Doktorlar için de yazdıkları reçetelere de protokol numarası koyma zorunluluğu getireceğiz. Eczane, numarası olmayan reçetenin ilacını vermeyecek. Numaran yok, kusura bakma ilacını veremiyoruz. Numaran varsa ilaç verilecek. Eczane, otomatik olarak bilgisayara girecek, onlar da bana gelecek." şeklinde konuştu. Doktorlara POS cihazı vereceklerini söyleyen Bakan, böylece hastaların muayene ücretini kredi kartı ile de ödeyebileceğini, bunun da mükellefi takip için bir avantaj olduğunu kaydetti. Unakıtan, "Öyle şeyler buluyoruz ki kredi kartıyla satış kadar vergi ödenmemiş. Onlar da küt diye düğmeye basınca ortaya çıkıyor." derken, vergi cezalarını artıran bir paket hazırlığı içinde bulunduklarını da dile getirdi.

Unakıtan, vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanıp toplanmayacağına ilişkin bir soru üzerine de denetimin bir yerden koordine edilmesi gerektiğine işaret etti. Maliye Bakanlığı bünyesinde hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenleri bulunduğuna işaret eden Unakıtan, "Bunları bir koordinasyon içinde çalıştırıyoruz. İleride 3 çatıda mı olur, 2 çatıda mı olur, Maliye Bakanlığı olarak karar vereceğiz." diye konuştu. Unakıtan, kayıt dışı ekonomiye ilişkin görüşlerini açıklarken de eskiden GSMH'nin yüzde 35-36'sı oranında bulunan kayıt dışı ekonomiyi, yüzde 26'ya kadar indirdiklerini belirtti. Bu oranın daha da ineceğini söyleyen Unakıtan, şöyle devam etti: "2006'da vatandaşlık numarası, aynı zamanda vergi numarası olacak. Artık çok daha etkin bir denetim sistemine geçmiş olacağız."

Maliye Bakanı, özelleştirme gelirleri ve politikaları konusunda değerlendirme de yaptı. Unakıtan, özelleştirmeye 2005 yılının damgasının vurulduğunu, Türkiye'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve bakanlıklar dahil olmak üzere birkaç koldan özelleştirme politikalarını sürdürdüğünü anlattı. Şu ana dek özelleştirme gelirini 32 milyar 748 milyon dolar olarak açıklayan Unakıtan, özelleştirmeden sağlanan paraları bütçenin giderlerinde harcamadıklarını, Türkiye'nin borçlarını ödemek için hemen Hazine'ye verdiklerini belirtti.

Zaman
doktorlara
sıkı
takip
her
reçeteye
protokol
numarası
yazılacak
Yorum (10)
İG
"...devlet üniversiteleri, kaliteli araştırmacılar ve öğretim üyelerini elinden kaçıracaktır." Sayın hocam amaç da ifadelerinizde saklı zaten. Uzaya gitmeyecekler hemen komşu semtteki özel polikliniikte birilerinin kesesini dolduracaklar, birilerini şişindirecekler. O birileri de Velinnimetlerini(!) yabana atacak değiller tabii... Ta ki hesap bağdata ulaşana kadar...
0
Cevapla
baran ince
yasalar anlık değişiyor artık haberiniz bile olmuyor. yandaşsanız faydası var yok candaşsanız bertaraf oluyorsunuz. bu akp nin bozmadığı yer kaldı mı .yılların ösym si bile skandal lar kurumu olduu.
0
Cevapla
cevdet tokat
Sayın hocamın yazısına katılmamak mümkün değil.Sistemin sıkboğaz ettiği özellikle biz uzman hekimler için seçimler sonrasında rahatlatıcı düzenlemeler yapılacağını umuyorum.Yoksa hocanın yazısında yazılanları görmemek için kör olmak gerekir.Sağlık çalışanları ve özelliklede uzman hekimler açısından sistem tıkanmak üzere.
0
Cevapla
ÜMİT KAMACI
1999 EGE TIP MEZUNU YUM. HOCAMIN ÖĞRENCİSİYİM... NÖROŞİRÜRJI UZMANIYIM. 4 YILLIK UZMANIM.İÇİMDE EN UFAK BİR SEVİNÇ VE MESLEK DEĞERİ KALMADI. HER GEÇEN GÜNÜ NASIL PROBLEMSİZ KAPATIP BİR YENİ GÜNE ULAŞIRIM I DÜŞÜNÜYORUM.HİÇ BİR CERRAH AŞKLA AMELİYAT YAPMIYOR. RİSKLİ VAKALARA KİMSE EL SÜRMÜYOR. HER ZAMAN SÖYLEDİĞİMİ YİNE SÖYLÜYORUM: ASIL OLAN HASTA VE YAKINLARINA OLUYOR BU ARADA. APANDİSİTLER İLÇEDEN İLE GELENE KADAR PLASTRONE OLUYOR. KAFA İÇİ HEMATOMLAR HERNİYE OLUYOR. OLUYOR DA OLUYOR...........................................
0
Cevapla
drmkose
Hocam çok teşekkür ederim Tam yaraların üzerine dokunmuşsunuz. Şuanda büyük devlet hastanelerinde bahsettiğiniz konular aynen gerçekleşmiş dudrumdadır. Bahsetmediğiniz konu ise doktora tacizlerin alabildiğine artmasıdır. Acile hastasını getiren dr'a en hafifinden sözlü sataşmayla iş yaptırmaya çalışmakta ve bunların sayısı her geçen gün de artmaktadır. selam ve saygılarımla...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir