Medimagazin logo

‘Tıp diploması 2 yılda eskiyor'

Teknoloji 4 yılda, tıp diploması 2 yılda eskiyor. İnsan gücüne ve bilgi birikimine yatırım yapılmıyor
‘Tıp diploması 2 yılda eskiyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hastanelerde, tanı ve tedavide kullanılan tıp teknolojisi 4 yılda, tıp diplomaları ise 2 yılda son kullanma tarihine ulaşıyor. Uzmanlara göre günümüzde sağlık kuruluşları, teknolojiye aşırı yatırım yaptıkları için tanı ve tedavi bilgisini güncellemeyi başaramıyor. Doktorlar, yeni bilgilerle donanmıyor...

Aşırı kar ve yüksek teknoloji odaklı özel sağlık hizmetine eleştiriliyor. Uzmanlara göre , kazanç kaygısını öne çıkaran özel sağlık kuruluşları tanı ve tedaviyle ilgili bilgiyi güncelleyemiyor. Yeditepe Üniversite Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Melih Bulut, “Teknolojimizi yenilerken, esas bilgimizi yeni ve canlı tutmalıyız. Bilgiyi üretmek zorundayız. Bilgi üretemezsek, hastanelere ne kadar pahalı cihaz alırsak alalım bu bir yerde tıkanacaktır. Karşılamak mümkün değil. Türkiye bir sınıra geldi dayandı” dedi.

Sağlık kurumlarındaki insan gücüne ve bilgi birikimine yatırım yapılamaması hasta odaklı sağlık hizmetini de olumsuz etkiliyor. Doç. Dr. Melih Bulut, “Hasta odaklılık ile sadece teknoloji ya da hastayı iyi bir şekilde karşılamayı görmemeliyiz. Alt yapı çok önemli. Suyun temizliği, hastane havasının temizliği, enfeksiyondan korunma, hastanelerdeki tehlikelerden hastaların korunması çok önemli kavramlar” dedi.

Hasta güvenliği açısından hastane enfeksiyonu oranının yüzde 1’in altında olması gerekiyor. Ancak araştırmalara göre bu oran sağlık kuruluşlarında oldukça yüksek. Doç. Dr. Bulut, “Su tesisatınız iyi olmalı. Enfeksiyon kontrol komitemiz iyi çalışmalı. Havalandırma tesisatınızda iyi olmalı. Bu bütünün parçalarından birisi aksarsa hasta zarar görüyor” uyarısnda bulundu.


NTV
&#8216
tıp
diploması
2
yılda
eskiyor'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir