Medimagazin logo

Hastane borçları bürokrasiye takıldı

Maliye Bakanlığı ve Hazine'den 3.5 milyar YTL'lik alacakları silindiği için mali açıdan zor günler yaşayan hastanelere gönderilen 700 milyon YTL'lik ödenek bürokrasiye takıldı
Hastane borçları bürokrasiye takıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Maliye Bakanlığı ve Hazine'den 3.5 milyar YTL'lik alacakları silindiği için mali açıdan zor günler yaşayan hastanelere gönderilen 700 milyon YTL'lik ödenek bürokrasiye takıldı.


Maliye Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı'na iletilmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderdiği para, bürokratik işlemler nedeniyle henüz yerine ulaştırılamadı. Hastaneler, Çalışma Bakanlığı'ndan işlemleri hızlandırıp havalelere bir an önce başlamasını istiyor.


Maliye Bakanlığı, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'dan 3.5 milyar YTL'lik alacakları silindiği için icralık duruma düşen hastaneleri rahatlatmak amacıyla geçtiğimiz hafta 750 milyon YTL "avans-kredi" adı altında ödenek çıkardı.


Sağlık kurumlarına gönderilen bu para, 2006 yılında hastanelerin keseceği faturalar karşılığında "avans" olarak gösterildi. Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine hastanelere 700 milyon YTL'lik 2. bir avans daha çıkarmayı uygun buldu. Bu kapsamda 700 milyon YTL, geçtiğimiz hafta Maliye Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'na aktarılmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderildi. Ancak aradan geçen zaman içerisinde Sağlık Bakanlığı'na aktarılması gereken para bir türlü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çıkmadı.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçtiğimiz hafta paranın haftaiçi ellerine ulaşacağını açıklamıştı.
Bu arada, dün Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Hasan Gül'ü ziyaret eden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 700 milyon YTL'nin akıbetini sordu. Kahveci, 40 hastanenin icranın eşiğinde olduğunu hatırlatarak, 700 milyon YTL'nin ne zaman ödeneceğini sordu. Gül ise paranın Maliye Bakanlığı'ndan çıktığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderdiklerini söyledi.


Kahveci, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hastane alacaklarının silinmesine ve avans-kredi şeklinde yapılan ödemelerin gecikmesine tepki gösterdi. 3.5 milyar YTL'nin "kalem hatası" gerekçesiyle silindiğinin açıklanmasını inandırıcı bulmadıklarını ifade eden Kahveci, "Tek bir kuruşun bile hesabını yapan Maliye Bakanlığı'nın, 3.5 katrilyonun hesabını yanlış yaptığını düşünmüyorum. Madem bir yanlışlık yapıldı, o halde neden 1.5 aydır bu hata düzeltilmiyor, neden ödeme yapılıp hastaneler rahatlatılamıyor?" diye sordu.


İlaç firmalarına, piyasa ve diğer kamu kurumlara olan borçlarını ödeyemediği için 450 hastanenin tarihin en kötü dönemini yaşadığını belirten Kahveci, 3.5 milyar YTL'nin hata sonucu değil, kasıtlı silindiğini, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ise bu konuda pasif davrandığını öne sürdü. 28 Aralık'tan bu yana 27 kanun çıkaran hükümetin 1.5 aydır bu sorunu çözmediğini savunan Kahveci, mali açıdan çökme tehlikesi yaşayan hastanelerin bu durumunun vatandaşa olumsuz yansıdığını ileri sürdü. Sağlık hizmetlerinde yavaşlama olduğunu iddia eden Kahveci, "Hükümet avans ödemeleriyle bu sorunu çözemez. 3.5 katrilyon lira ödenecek mi, ödenmeyecek mi, bunu kamuoyuna açıklasınlar" diye konuştu.


İHA
hastane
borçları
bürokrasiye
takıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir