Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı kiralık hastane arıyor

Sağlıkta kiralık hastane dönemi başlıyor. Kaynak yetersizliği nedeniyle yeni hastane inşa edemeyen Sağlık Bakanlığı, bina sıkıntısına ilginç bir çözüm buldu.
Sağlık Bakanlığı kiralık hastane arıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlıkta kiralık hastane dönemi başlıyor. Kaynak yetersizliği nedeniyle yeni hastane inşa edemeyen Sağlık Bakanlığı, bina sıkıntısına ilginç bir çözüm buldu.

Devlet, girişimcilere arazi tahsis edecek. Özel sektörün yapacağı hastaneyi bakanlık devlet hastanesi olarak işletecek ve binalar için kira ödeyecek.

Kararın alınmasında İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerdeki sağlık tesislerinin, çoğalan nüfusa hizmet vermekte zorlanması etkili oldu.

Türkiye, nüfusa düşen sağlık personeli ve yatak sayısında OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda 2005 yılında Türkiye’deki hastane yatak kapasitesinin 200 bin olması hedeflenmişti. Ancak bu sayı 185 binde kaldı. Hedefin tutturulabilmesi için ortalama 300 yatak kapasiteli tam donanımlı en az 50 hastane daha yapılması gerekiyor. Bunun tahmini yatırım maliyeti ise 1 milyar YTL’yi geçiyor. Bütçe imkanlarıyla mevcut hastaneleri modernize etmekte bile zorlanan Sağlık Bakanlığı’nın kendi imkanlarıyla hastane sayısını artırması mümkün görünmüyor. Bakanlık, 2004 yılında kaynak yetersizliği nedeniyle 874 yatırım projesinden 395’ini iptal etmişti.

Yeni hastane yapımı için para bulamayan bakanlık, çareyi kiralama yönteminde buldu. 3 Temmuz 2005 tarihinde Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na eklenen bir madde ile bakanlığa komple hastane kiralama imkanı verildi. Yasal düzenlemenin ardından harekete geçen yetkililer, “Kamu Özel Sektör Ortaklığı Yatırım Modeli” projesini hazırladı. Projeyle hastane yapıp devlete kiralamak isteyen kişi ve özel kurumlara bedelsiz arsa devredilecek. Girişimci aldığı araziye sözleşme koşullarına uygun biçimde teknik donanımıyla birlikte hastane binası yapacak.

Özel sektörün bu şekilde yapacağı hastaneler, devlet hastanesi olarak hizmet verecek. Şartlara uygun biçimde bitirilen binaları Sağlık Bakanlığı 49 yıllığına kadar kiralayacak. Kira bedeli yatırımın maliyetine göre tespit edilecek. Kiralar hastanelerin döner sermaye gelirinden ödenecek. Yatırımcılar devletten alacakları araziyi farklı bir amaçla kullanamayacak, Maliye ve Sağlık Bakanlığı’ndan izin almadan başkasına devredemeyecek. İsteyen girişimci devletten arazi almadan kendine ait arsalar üzerine de kiralık hastane kurabilecek. Tüm hastaneler Yüksek Planlama Kurulu kararı ve Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla yapılacak. Bakanlık, projeyle halen sahibi olduğu ve kullandığı binaların yenilenmesi ve ek birimlerin yapılmasında kiralama yöntemini kullanabilecek.


Zaman
sağlık
bakanlığı
kiralık
hastane
arıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir