Medimagazin logo

Organ naklinde rüşvet önlenecek

Organ naklinde yaşanan haksızlıklar son buluyor. Sağlık Bakanlığı, adaletli dağıtımın sağlanması için bilgisayar sistemi kurdu. Rüşvet önlenecek, herkese eşit davranılacak. <br />Organ naklinde yaşanan sorunlar son buluyor. Artık parası olan değil, ihtiyacı olan vatandaşlar adaletli bir şekilde organ naklinden faydalanabilecek
Organ naklinde rüşvet önlenecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Organ naklinde yaşanan haksızlıklar son buluyor. Sağlık Bakanlığı, adaletli dağıtımın sağlanması için bilgisayar sistemi kurdu. Rüşvet önlenecek, herkese eşit davranılacak.
Organ naklinde yaşanan sorunlar son buluyor. Artık parası olan değil, ihtiyacı olan vatandaşlar adaletli bir şekilde organ naklinden faydalanabilecek. Tüm üniversitelerin, kamu ve özel sağlık kuruluşlarının katılımıyla, Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve denetiminde “Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi” (UKM) kuruldu. 2006 yılı içinde organ dağıtımı, bilgisayar ortamında hazırlanan Ulusal Bekleme Listesine göre yapılacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Ankara’da Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olmak üzere başkentte faaliyet gösterecek olan UKM’nin İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Kayseri illerinde Bölge Koordinasyon Merkezleri olacak. Ülke genelinde herhangi bir hastanede organ bağışı gerçekleştiğinde hastanede görevli organ nakli koordinatörleri Ulusal Koordinasyon Merkezi’ne bildirecek. Bu merkez, donörün organ uyumu kriterlerine göre en uygun hastanın bulunduğu Organ Nakli Merkezi’ne gönderilmesini sağlayacak.

LİSTEYE GÖRE DAĞITIM

Ulusal Koordinasyon Sistemi’ne tüm üniversiteler, kamu ve özel sağlık kuruluşları dahil olacak. Yeni sistemle ülke genelinde organ ve doku nakli konusunda yaşanan karmaşa sona erecek, kısıtlı bağışlarla elde edilen organların en uygun hastaya, torpilsiz nakli sağlanacak. Sağlık Bakanlığı, tartışmalara son vermek için 2006 yılı içinde organ dağıtımını bilgisayar ortamında hazırlanacak olan Ulusal Bekleme Listesi’ne göre yapacak.

EN ÇOK BÖBREK BEKLENİYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ülkemizde organ ve doku nakli olmak için bekleyen hasta sayısını 14 bin 300 kişi olarak açıkladı. Bu hastalardan 8 bin 536’sı böbrek, 759’u karaciğer, 183’ü kalp, 9’u kalp kapağı, 1’i akciğer, 25’i kalp-akciğer, 4451’i kornea, 301’i kemik iliği nakli için sıra bekliyor.

Kalbinin sekizinci yaş günü

Antalya’da ilk kalp nakli yapılan Hamide Akman, sekiz yılı geride bıraktı. Bir çocuk annesi Akman, aradan geçen yıllar boyunca, sağlıklı bir hayat sürdüğü için çok mutlu olduğunu söyledi. Önceki gün, kalp naklinin yıldönümünde “Kalbimin 8’inci yaş günü” diyerek hazırlanan pastadaki sekiz mumu üfleyen Hamide Hanım, “Allah bütün organ bekleyen hastalara bir an önce şifa versin. Ben nakil sayesinde sağlığıma kavuştum.” diye konuştu.

Bağışta sınıfta kaldık

Türkiye’de yeterli sayıda ‘Organ Nakli Merkezi’ ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamadı. Gelişmiş ülkelerde organ bağışı yapan kişilerin sayıları yüz binlerle ifade edilirken, Türkiye genelinde, 2005 yılında 6 bin 224 kişi organ bağışında bulundu. Bin 952 kişi ile Bursa, ilk sırada yer aldı. İkinci 589 kişi ile Antalya, üçüncü 477 kişi ile Aydın, dördüncü sırayı da 386 kişi ile de İstanbul ili izledi.

Bugün
organ
naklinde
rüşvet
önlenecek
Yorum (1)
Dr. MO
Bedava sağlık hizmeti diye bir şey olmadığını önce politikacılara sonra da vergi mükelleflerine anlatmak önümüzdeki yılların başiıca sorunu olacak. Hizmeti alan bir şey ödemiyorsa vergi mükellefi onun yerine ödemektedir ama henüz vergi verenlerin sayısı vermeyenlerin sayısının altında olduğundan politikacılar da bu gerçeği bildiklerinden deniz bitene kadar bedava ya da çok çok ucuz sağlık hizmeti sunumunun avantajlarını kullanmaaktan vazgeçmeyecekler. Sorun şu: Deniz 2014'te mi bitecek daha sonra mı?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir