Medimagazin logo

Akdağ ve sanatçılar Kanser Haftası etkinlikleri açılış törenine katıldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kanser türlerinde sigaraya bağlı akciğer kanserinin ilk sırada olduğunu belirterek, "Sigara içme oranı düşmezse önümüzdeki on yıllarda bizi kötü sonuçlar bekliyor. Özellikle gençlerimizin sigaraya başlamaması için elbirliği ile gayret etmeliyiz" dedi
Akdağ ve sanatçılar Kanser Haftası etkinlikleri açılış törenine katıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kanser türlerinde sigaraya bağlı akciğer kanserinin ilk sırada olduğunu belirterek, "Sigara içme oranı düşmezse önümüzdeki on yıllarda bizi kötü sonuçlar bekliyor. Özellikle gençlerimizin sigaraya başlamaması için elbirliği ile gayret etmeliyiz" dedi.


Sağlık Bakanı Akdağ, Ankara Hilton Otel'de gerçekleştirilen kanser haftası etkinlikleri açılış törenine katıldı. Törene ayrıca, Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, kısa bir süre önce kanseri yenen Sanatçı Filiz Akın ve Gazeteci Nevval Sevindi ile bilim adamları katıldı.


Törende bir konuşma yapan Bakan Akdağ, bakanlık olarak kanserle mücadele konusunda politikalar ürettiklerini ve çeşitli imkanlar oluşturduklarını ancak, hekimler ve hemşirelerin sahada yapılması gerekenleri yapan asıl unsurlar olduğunu söyledi.


Kanser konusunda basına da önemli görevler düştüğüne işaret eden Akdağ, "Böyle bir konuda sağlıkla ilgili farkındalığın doğru oluşması için size çok ihtiyacımız var. Toplumun yanlış bilgilendirilmesi gereksiz korkular ortaya çıkarabilir" diye konuştu.
Kanser konusunda haber yapan muhabirlerin de uzman doktorlardan ve ilgili kuruluşlardan destek alarak haber ve program yapmaları gerektiğini vurgulayan Akdağ, aksi halde toplumda yanlış algılamalar oluşabileceğini kaydetti. Dünyada kanser hastalığının, ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığına da işaret eden Akdağ, Türkiye'de kanser vakalarının diğer ülkelere göre orantısız bir artış göstermediğini kaydetti. Zannedildiği gibi kanserin Türkiye'de hızla artmasının söz konusu olmadığını belirten Akdağ, kanser konusunda taramaların da kayıtların da doğru yapılması gerektiğini söyledi.

Akdağ, "Kayıt ve tarama için 2006 sonuna kadar hedefimiz, kayıt ve tarama konusunu olması gereken sistemine oturtmaktır" dedi.
Tarama Merkezleri'ni tüm illerde yaygınlaştıracaklarını ifade eden Akdağ, üniversitelerle işbirliği yaparak tarama ve kayıt sistemini oturtacaklarını kaydetti.


Sigaranın kansere etkisinin üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu belirten Akdağ, Türkiye'nin akciğer kanserlerinde diğer ülkelere oranla üst sıralarda olduğunu söyledi.

Sigara ile ilgili yasanın çıkarılmak üzere olduğuna işaret eden Akdağ, "Sigara içme oranı düşmezse önümüzdeki on yıllarda bizi kötü sonuçlar bekliyor. Özellikle gençlerimizin sigaraya başlamaması için elbirliği ile gayret etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Akdağ, kanser tarama hizmetlerinin sosyal güvenliği olmayan kişilerin ücretsiz yararlanması için Bakanlar Kurulu kararı çıkardıklarını da hatırlattı.
Çernobil kazası sebebiyle özellikle Karadeniz'de kanser vakalarının arttığına ilişkin hassasiyetlerin oluştuğunu belirten Akdağ, bu konuda Karadeniz Bölgesi'nde 4 bilimsel çalışma başlattıklarını ve ilk araştırma sonuçlarına göre, Çernobil ile Karadeniz'deki kanser arasında bir ilişki ortaya koyan verilerin oluşmadığını söyledi.

Kanserde erken tanı için aile hekimliğinin önemine de değinen Akdağ, on yıllardır Türkiye'de hekim fazlalığından bahsedildiğini ancak Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bu örgüt içindeki ülkeler arasında kişi başına düşen hekim sayısı bakımından son sırada olduğunu söyledi.
Kanserli hastalara ya da hasta yakınlarına kanser hastalığının bildirilmesi konusunda doktorların duyarlı olması gereğine de işaret eden Akdağ, kendisinin de Erzurum'da 12 yıl boyunca kanserli çocuklarla ilgilenen tek hekim olduğunu söyledi.

Akdağ, "Ben de bir annenin gözyaşlarının ne olduğunu çok iyi biliyorum. Benim de onlardan gözyaşlarımı kaçırmaya çalıştığım çok oldu. İnsanlarla ilgilendiğimizi unutmamalıyız. 'Sen kansersin, çocuğun kanser' demek, hassasiyet gerektiren bir durum" şeklinde konuştu.


Daha sonra konuşan Sanatçı Filiz Akın da, hastalığı sırasında yaşadığı zorlukları anlattı. Sevginin ve yüksek moralin iyileşmedeki etkilerine değinen Akın, "Bana bakınca kanseri hatırlamayın, umudu hatırlayın. Çünkü ben umudu hatırlatmak istiyorum" dedi.

İHA
akdağ
ve
sanatçılar
kanser
haftası
etkinlikleri
açılış
törenine
katıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir