Medimagazin logo

3-9 Kasım Organ Nakli Haftası

Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, Türkiye'de 30 bin 562 kronik böbrek hastası bulunduğunu belirterek, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını belirtti
3-9 Kasım Organ Nakli Haftası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, Türkiye'de 30 bin 562 kronik böbrek hastası bulunduğunu belirterek, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını belirtti.


Kurtoğlu, yaptığı açıklamada, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, Türkiye'de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu kaydetti. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybettiğini hatırlatan Kurtoğlu, "Bugün 30 bin 562 kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktalar. Türkiye'de, yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak, bu hastaların yılda sadece 600'ü bu olanağa kavuşuyor. Türkiye'de yeterli sayıda 'Organ Nakli Merkezi' ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeyde olmadığı için nakil gerçekleşememektedir. Ülkemizde nakli yapılan organlar, böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince barsaktır, Nakli yapılan dokular ise kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir. Organ bağışı yapmak suretiyle insanların karanlık dünyalarının aydınlanacağı ve birgün bizlerin ve sevdiklerimizinde organ bağışına ihtiyaç duyabileceğimizi aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini düşünmeliyiz" dedi.

İHA
3-9
kasım
organ
nakli
haftası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir