Medimagazin logo

Tarım İl Müdür Yardımcısı: Hepiniz geberin

Türkiye kuş gribitarafından adeta kuşatılıyor. Hastalığın dramatik bir salgına dönüşmemesi için açıkta beslenen tavuklar toplanıp itlaf ediliyor. Ancak tavukları vermek istemeyen vatandaşlarla ekipler arasında kavga ve tartışma eksik olmuyor
Tarım İl Müdür Yardımcısı: Hepiniz geberin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye kuş gribitarafından adeta kuşatılıyor. Hastalığın dramatik bir salgına dönüşmemesi için açıkta beslenen tavuklar toplanıp itlaf ediliyor. Ancak tavukları vermek istemeyen vatandaşlarla ekipler arasında kavga ve tartışma eksik olmuyor.


Iğdır'da hayvanlarını vermeyen iki kişiye örnek olması icin para cezası verildi. Zonguldak'ta vatandaşlarla tartışan Tarım İl Müdür Yardımcısı, "hepiniz geberin" diye bağırdı.

‘Hepiniz geberin’

ZONGULDAK’ta ihbar üzerine gittikleri Çaydamar Mahallesi’nde tavukların dışarıda dolaştığını gören Tarım İl Müdür Yardımcısı Cemalettin Çataklı sinirlenerek, “Zonguldak’ta kuş gribi var. Belediye hoparlörlerinden tavukları kümesten çıkarmayın diye anonslar yapılıyor'' dedi. “Anonsları biz duymadık'' diyen mahalle sakinlerine tepki gösteren Çataklı, “Hepiniz geberin tamam mı. Geberin'' diye bağırdı. Vatandaşlar ise Çataklı’ya “Sen geber'' diye yanıt verdi.
Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’ne bağlı Çomranlı ve Akyamaç köylerinde rastlanan kuş gribinin ardından İl Tarım Müdürlüğü’ne bağlı ekipler gelen ihbarları değerlendiriyor. Merkez ilçeye bağlı Çaydamar Mahallesi’nde ‘Tavuk ölüsü var’ ihbarı alan İl Tarım Müdür Yardımcısı Cemalettin Çataklı başkanlığındaki 3 kişilik ekip, belirtilen yere gitti.

Burada tavukların açıkta dolaştığını gören İl Tarım Müdür Yardımcısı Cemalettin Çataklı, vatandaşlara “Bu tavukların sahibi kim? Belediye hoparlörlerinden tavukların kümeslerden dışarı çıkarılmaması konusunda anonslarla uyarılar yapılıyor. Niye bu tavuklar dışarıda?'' diye bağırdı.

Mahalle sakinleri ise, o anda belediye hoparlörlerinden anonslar tekrarlanmasına rağmen, bu konudaki anonsları duymadıklarını iddia edince Çataklı sesini yükselterek, “Hepiniz geberin tamam mı. Geberin'' diye bağırdı. Bunun üzerine bir vatandaş ise Çataklı’ya “Sen geber. Ben niye gebereceğim'' diye karşılık verdi.

Daha sonra özel kıyafetli İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, kümeslerdeki tavukları inceledi. Yapılan incelemede tavuklarda hastalık belirtileri görülmedi. Dışarıda dolaşan tavuklar da kümeslere kondu.

Tarım İl Müdürü Yusuf Akın ise, yardımcısı Çataklı'nın vatandaşlara gösterdiği tepkiyle ilgili olarak, “İki gün önce bize konuşma yasağı geldi. Zaten bu olayın haber değiri de yok''diyerek soruları yanıtsız bıraktı.

Iğdır'ın Aralık İlçesi'ne bağlı Gödekli Köyü'nde itlafı için tavuklarını vermek istemeyen 2 kişiye, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince para cezası verildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Aralık İlçesi'ne bağlı Gödekli Köyü'nde Feyyat Lüte ve Seyyat Elbi, tarama çalışmaları yapan Tarım İl Müdürlüğü ekiplerine, itlafının yapılması için tavuklarını vermek istemediler.

Lüte ve Elbi'ye, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince, adli işlemler nedeniyle kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket ettikleri iddiasıyla 100'er YTL para cezası verildi.

Tavuklarında kuş gribi bulunmadığını iddia eden vatandaşlar, ''Tavuklarımızı kümesten çıkarmıyoruz. Ancak yine de yetkililer tavuklarımızı almak istediler. Vermek istemediğimiz için bize tutanak tuttular'' diye konuştular.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da zabıta ekipleri, kentte canlı kanatlı hayvan satışı yapma yönünde ısrar edenlerin hayvanlarına el koyuyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek, kentte 7 Ocak tarihinden itibaren uygulanan canlı kanatlı hayvan satışı yasağının zabıta ekiplerince denetlendiğini söyledi.

Zabıtanın, hayvan sahiplerini satış yapmamaları konusunda uyardıklarını ve satmak isteyen kişilerin hayvanlarına el konulduğunu ifade eden Zirek, şöyle dedi:

"Şimdiye kadar sahiplerince satılmak istenen 96 canlı kanatlı hayvana el koyduk. Bunlar 5 gün gözlem altında tutulacak. Daha sonra hastalık belirtisine rastlanılmayanlar sahiplerine iade edilebileceği gibi itlaf da edilebilir. Ancak biz her ihtimale karşı itlaf etmeyi düşünüyoruz." Zirek, Diyarbakır’da kuş gribi olan hayvana rastlanılmadığını kaydetti.

Milliyet

tarım
i̇l
müdür
yardımcısı:
hepiniz
geberin
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir