Medimagazin logo

Memura 165 milyon zamda ‘ek ödeme’ sancısı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in açıkladığı memur maaşlarına 165 milyon lira seyyanen zam, maaşlar arasındaki dengesizliği gidermiyor. Çünkü devlet, maaşlardaki ‘ek ödeme’ tanımını yapamıyor
Memura 165 milyon zamda ‘ek ödeme’ sancısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in açıkladığı memur maaşlarına 165 milyon lira seyyanen zam, maaşlar arasındaki dengesizliği gidermiyor. Çünkü devlet, maaşlardaki ‘ek ödeme’ tanımını yapamıyor.

‘Ek ödeme’ tanımlanamadıkça da iyileştirme amaçlı genel artışların sorunu çözmeyeceği belirtiliyor. 1 milyon 800 bin memurdan 400 bini ek ödeme alıyor.

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in memurlara 165 milyon lira seyyanen (herkese eşit miktarda) zam yapılacağını açıklamasının ardından gözler, orta vadede aynı işi yapan memurlar arasındaki ücret dengesizliğinin nasıl giderileceği konusuna odaklandı. Şahin’in 1 milyon memuru ilgilendireceğini belirttiği seyyanen zam ile bunun dışında yapılacak bütün artışlarda; sorunun çözümünü güçleştiren en önemli açmazların başında ‘ek ödeme’ konusu geliyor. Bilgi veren bürokratlar, ‘ek ödeme’ nin tanımının yapılamadığını belirterek, ‘Bu tanımı yapamamak, ücret artış politikalarını belirlemeyi güçleştiriyor. Çünkü herkese uyan bir tanım bulmak kolay değil’ dedi.

FARKLI İSİMLER ALTINDA:

Bazı kurumlar için çok net olan ‘ek ödeme’, bazı kurumlarda farklı isimler altında ücret artışını sağlayan ödemeler nedeniyle, aynı kategoride değerlendirilemiyor. Halen 1 milyon 800 memurun, yaklaşık 400 bini ünvan ve dereceye göre ‘ek ödeme’ alıyor. ‘Ek ödeme’, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, sosyal güvenlik kurumları, Hazine Müsteşarlığı gibi kurumlarda çalışan memurlar yararlanıyor. Ek ödemeler, çalıştığı kuruma, göre memura, döner sermaye ve fonlardan yapılan ödemeleri ifade ediyor. Buna karşılık, memura fazla çalışsa da çalışmasa da ödenen ‘maktu fazla mesai’, ‘ek ödeme’ sayılmıyor. Ancak yapılacak bir artışta adaleti sağlamak amacıyla ‘ek ödeme’ alanların sistem dışında bırakılmasının da çözüm sunmadığı vurgulanıyor. Buna gerekçe olarak da ‘ek ödeme’ almasa bile maaşları diğer kesimlere göre yüksek olan askerlerin maaş durumun gösteriliyor. Yeni personel rejimi çerçevesinde, memurlara yapılacak maaş artışları ve ‘ek ödeme’ konusu, geçen ay Ankara-Ahlatlıbel’de düzenlenen ve konuyla ilgili yetkililerin katıldığı toplantıda da ayrıntılı olarak tartışıldı. Bu toplantıda, 50 milyon, 100 milyon şeklinde yapılacak zamlar ve bütçeye maliyeti alternatifli olarak hazırlandı.

YENİ YASA 2007’Yİ BULACAK:

Memurlara seyyanen yapılacak zam, aynı işi yapan memurlar arasındaki ücret dengesizliğini giderme amacıyla hazırlanan Devlet Personel Rejimi’nin gecikmesinden dolayı gündeme geldi. Daha önce bu yıla yetişmesi planlanan yasanın, Meclis süreci ve bütçeden dolayı yılbaşına rastlaması gelme zorunluluğundan dolayı, 1 Ocak 2007 yılından önce yürürlüğe giremeyeği belirtiliyor.

Hürriyet
memura
165
milyon
zamda
&#8216
ek
ödeme&#8217
sancısı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir