Medimagazin logo

Herkes SSK’yı soymaya çalışıyor

SAĞLIKTAKİ fiyat karmaşası ortaya garip bir tablo çıkardı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun (YDK) SSK 2004 Yılı Raporu’na göre, hastaneden hastaneye, hastadan hastaya fiyat değişiyor
Herkes SSK’yı soymaya çalışıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SAĞLIKTAKİ fiyat karmaşası ortaya garip bir tablo çıkardı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun (YDK) SSK 2004 Yılı Raporu’na göre, hastaneden hastaneye, hastadan hastaya fiyat değişiyor.

Aynı ilaç ve malzemelerin farklı fiyatlarda satıldığı ortaya çıkarken, yıllarca ithal ilaçta kazık tarife uygulandığı belgeleniyor. Rapora göre, ithal ilaçlarda 17 yıl süreyle yüzde 20-22 oranında yüksek fiyat verilerek kamu zarara uğratıldı. İlaç fiyatlarındaki çarpık tablo YDK Raporu’na çarpıcı ifadelerle yansıdı. Eskişehir’de bir hastaya sağlık kuruluşu tarafından reçete edilen “Guıdewire 0,32 150 cm” adlı bir malzemenin 150 YTL’den verildiği, hasta tarafından firmaya ödenen bu bedelin SSK’dan tahsili aşamasında kurumun piyasa araştırması yaptığı ve 1 adet malzeme olarak fiyat teklifi aldığı, sonuçta hastaya 150 YTL’ye satış yapan aynı firmanın bu malzeme için SSK’ya 62 YTL teklif verdiği belirlendi.

Bursa’da kardiyolojik tedavi gören bir hastanın çeşitli sarf malzemelerini kendisinin temin etmek zorunda kaldığı, firmaya toplam 2.435 milyon lira ödeme yaptığı ancak SSK’dan 1.731 milyon lira alabildiği tespit edildi. 0.018 Guidewire malzemeyi firmanın 374 milyon lira olarak fatura etmesine karşılık rayicin 130 milyon lira; yine firmanın faturada 275 milyon lira bedel gösterdiği balon kateterin rayicinin ise 165 milyon lira olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

2004 yılında Kurum Teftiş Kurulu’nca bazı ünitelerde yapılan incelemeler sonucunda ithalatçı firmanın aynı ortopedik protezi Konya ve Bursa bölge hastanelerine 3.250 milyon lira bedelle satıp kar elde ederken, aynı ürünü pazarlık gücü düşük olan Ağrı ve Kars hastanelerine 6.250 milyon liraya sattığı tepsit edildi.

Optik firmaların ise yurt dışından çok ucuza aldıkları Türkiye’de ise 17 milyon liraya mal ettikleri bir çerçeveyi SSK’ya 39 milyona, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a 50 milyon liraya sattıkları ortaya çıktı. En fazla 8 milyon 732 bin TL’ye (KDV dahil) ve ortalama olarak 4 milyon 720 bin TL’ye (KDV dahil) mal ettikleri bir organik camı faturada 44 milyon lira olarak gösterdikleri belirlendi. Bu arada, 2005 Şubat ayından itibaren yapılan yeni düzenleme ile özel eczanelerin kapısı sigortalılara açılırken, tek fiyat uygulamasıyla birçok yolsuzluğun önüne geçildi.

Tercüman
herkes
ssk&#8217
soymaya
çalışıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir