Medimagazin logo

"Yabancı doktor değil, bakan ithal edin"

14 Mart Tıp Bayramı buruk kutlandı. Hekimler, "Yabancı doktor değil, bakan ithal edin" diye pankart açtılar. Zorunlu hizmet, genel sağlık sigortası ve son olarak "ithal doktor" önermeleri nedeniyle AKP döneminde en sorunlu sektör haline gelen sağlıkta "çözüm" amaçlanırken "çöküş"e gidildiği görüşünde birleşiyor tabip odaları. Siyasal iktidarın hekimlere yönelik "sevgisizliği" de insan yaşamına adanmış meslek mensuplarını kahrediyor
"Yabancı doktor değil, bakan ithal edin"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
14 Mart Tıp Bayramı buruk kutlandı. Hekimler, "Yabancı doktor değil, bakan ithal edin" diye pankart açtılar. Zorunlu hizmet, genel sağlık sigortası ve son olarak "ithal doktor" önermeleri nedeniyle AKP döneminde en sorunlu sektör haline gelen sağlıkta "çözüm" amaçlanırken "çöküş"e gidildiği görüşünde birleşiyor tabip odaları. Siyasal iktidarın hekimlere yönelik "sevgisizliği" de insan yaşamına adanmış meslek mensuplarını kahrediyor.


Türk Tabipler Birliği adına Dr. Metin Bakkalcı'nın, "hekimlere bu denli hürmetsiz ve sevgisiz bir hükümete tarihte rastlanmadığını" belirtmesi 14 Mart isyanının ardındaki ruh halini yansıtıyordu. İnsan yaşamına adanmış bir mesleğin mensupları, bu denli sevgisizliği ve ilgisizliği hak etmediklerini düşünüyorlar. İthal doktor projesi de hekimleri yaralamış durumda.


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Köksal Aydın'ın sözlerine hükümetin kulak vermesi gerekiyor: "İthal doktor, piyasaya ucuz işgücü getirme operasyonudur. Türkiye'de sağlık ortamının dejenere olmasına, iş pozisyonunun bozulmasına neden olacak bir yaklaşımdır. Genel Sağlık Sigortası da paran ne kadarsa o kadar sağlıklı olursun görüşüyle sosyal devletin sağlık alanında bitimi anlamına gelmektedir. Bu hükümet, hem mecburi hizmet hem de ithal hekim tartışmalarıyla hekimlerin onuruyla oynamıştır."


Hekim değil, sanki "ithal muz" getiriyoruz!

Cumhurbaşkanı Sezer, sağlık sektöründe düzenlemeler yapılırken, bu kararları alanları "Hekimlere de danışın" diye uyarmakla, "Çikita muz" misali yabancı hekim ithaliyle sorunların çözülemeyeceğini anlatmaya çalışıyor. Elbette, "idealist" hekimlerin köy, kent, doğu, batı demeden Türkiye'nin en uzak köşelerinde çalışmaktan kaçınmaması gerekiyor. 1960'larda temelleri atılan "sosyalizasyon" uygulamasının başarılı olduğu zamanlar uzakta kaldı. 1980'lerde Özal'ın "köşeyi dönme" politikasındaki yozlaşmadan her meslek gibi sağlık da kendini kurtaramadı. Kimi değerler aşındı.
Ancak Cumhurbaşkanı Sezer'in de değindiği gibi, "Hekimlerimizin çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi, hekim başına düşen hasta sayısının azaltılması, onlara mesleklerinin saygınlığına yaraşır, rahat çalışabilecekleri ortam olanakları sağlanması konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması" gerekiyor.


Hekimlerin kamusal görevlerini özveriyle yaparken, aldıkları eğitimin ve taşıdıkları sorumluluğun gereği olan ücretleri alamadıkları biliniyor.
İthal hekim neyi çözecek?
Yabancı hekimlerle de sorun çözülmezse, "Bakan da ithal edecek miyiz?"

Derya Sazak- Milliyet
"yabancı
doktor
değil
bakan
ithal
edin"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir