Medimagazin logo

Türkiye 'kalpten' gidiyor

Türkiye'de her üç kişiden birinde kalp-damar, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı var. Ölüm oranlarının yüzde 43'ünü bu hastalıklara bağlı ölümler oluştururken, ikinci sırada kanser yer alıyor.
Türkiye 'kalpten' gidiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'de her üç kişiden birinde kalp-damar, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı var. Ölüm oranlarının yüzde 43'ünü bu hastalıklara bağlı ölümler oluştururken, ikinci sırada kanser yer alıyor.

Türkiye'de 15 milyon kişi yüksek tansiyon, 4 milyon kişi şeker, 3 milyon kişi KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığınefes darlığı) ve 2 milyon kişi koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla boğuşuyor. Ölüm oranlarının yüzde 43'ünü de koroner kalp hastalıkları oluşturuyor. Bu hastalıkların nedenleri ise sigara-alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve stres... Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan Kronik Hastalıklar Raporu'na göre, ölüm oranı en yüksek hastalıklar arasında kalp damar hastalıkları ilk sırada yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu hastalığın geçen yıl Türkiye'de 130 bin kişinin ölümüne neden olduğu belirlendi. Bu sayı geçen yıl hayatını kaybedenlerin ölüm nedenleriyle karşılaştırıldığında ise işin ciddiyeti daha net ortaya çıkıyor. ürkiye'de koroner kalp rahatsızlıklarından ölüm oranı, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldı. Türkiye'de en yaygın hastalıklar arasında bulunan yüksek tansiyonla ilgili veriler de dikkat çekici. Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişi, beyin kanamalarıyla ölümlere yol açan, kalp krizi veya felç geçirme riskini artıran yüksek tansiyon hastalığıyla boğuşuyor. Sağlık Bakanlığı'nın rakamları, yaygın kanının aksine yüksek tansiyonun gençlerde de sıkça görülmeye başlandığını açıkça ortaya koydu. Buna göre, yüksek tansiyon hastalığının 18 yaş ve üzerindeki kişilerde görülme oranı yüzde 31.4'e ulaştı.

ŞEKERİMİZ ÇOK YÜKSEK
Dünya nüfusunun yüzde 2.5'ini etkileyen şeker hastalığı Türkiye'de de aileleriyle birlikte 12 milyon insanı etkiliyor. Yaygınlığı nedeniyle bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabet aynı zamanda birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Sağlık Bakanlığı verileri, 40 yaş altında kalp krizi geçirenlerin yüzde 51'inin kan şekerinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sabah
türkiye
'kalpten'
gidiyor
Yorum (2)
Ayhan MERT
Sayın Hocam Yaşar KEMAL böyle bir oluşumda görev alırmıydı? saygılarımla
0
Cevapla
Ali Ertugrul
Tespitleriniz için ve ülke gerçeklerine yalın bakışınız için çok teşekkür ederim hocam. Türkiye'de olan "Akil insan" atamasıdır kanaatimce. Yani hükümetin sendikası gibi akil adamları diyebiliriz. İleri demokrasimiz hayırlı uğurlu olsun!!.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir