Medimagazin logo

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi 'e hasta hakları birimi

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yasaları çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği'nce, Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde hasta hakları birimi kuruldu
Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi 'e hasta hakları birimi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yasaları çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği'nce, Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde hasta hakları birimi kuruldu.


Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Adem Özden, Mardinliler'in sağlığı konusunda daha iyi hizmet alması için çalışmaların sürdürüldüğünü ve yeni uygulamaların sırayla gündeme geleceğini söyledi. Özden, "Hasta Hakları Yönetmeliği, hastaların daha iyi hizmet alması, hastaların, insan haysiyetine yakışır bir şekilde haklarından yararlanma, hak ihlallerinin önlenmesine ve gerektiğinde hukuki korunma yollarının fiilen kullanılabilmesine dair usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlanmıştır" dedi.


Başhekim Adem Özden, hastaların bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi almaları için hasta hakları birimine başvurabileceğini belirterek, hasta haklarıyla ilgili başlıca konuları şöyle sıraladı:

"Sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı, bilgi isteme, personeli tanıma, seçme ve değiştirme, öncelik sırasının belirlenmesini isteme, sağlık durumuyla ilgili bilgi alma, kayıtları inceleme, mahremiyete saygı gösterilmesi ve bunu isteme hakkı, tedaviyi reddetme ve durdurma hakkı, dini hizmetlerini yerine getirme ve dini hizmetlerden faydalanabilme hakkı, insani değerlere saygı gösterilmesi ve ziyaret hakkı, refakatçi bulundurma hakkı, hizmetin sağlık kurum ve kuruluşu dışında verilmesi, müracaat, şikayet ve dava hakkı."


Dr. Özden, faaliyete geçtikleri günden beri 202'ye yakın başvurunun olduğunu ifade ederek, "İsteyen vatandaşlarımız, internet üzerinden veya telefondan da başvurabilirler. Kurduğumuz birimde halkın şikayetlerine çare bulmaya çalışacağız" dedi.


'Sağlıkta Dönüşüm' projesi kapsamında hizmete giren Hasta Hakları Birimi sorumlusu Hemşire Sibel Yalaza ise, hastanelerdeki hasta ihlalini asgariye düşürmek amacında olduklarının altını çizerek, "Amacımız, hasta haklarını korumanın yanı sıra, hastalarımızı ve doktorlarımızı bilgilendirmektir. Vatandaşlarımızın başvurularını veya şikayetlerini inceleyip, 15 gün içinde her iki tarafa bildireceğiz. Biz cezalandırıcı değil, yapıcıyız. Her iki tarafın görüşünü aldıktan sonra komisyonda kimin haklı, kimin suçlu olduğunu tespit edeceğiz" diye konuştu.

İHA
mardin
kadın
doğum
ve
çocuk
hastanesi
'e
hasta
hakları
birimi
Yorum (3)
Gültekin BAKIRÖZÜ
Sayın Hocam. Yoğun bir araştırma gerektiren,yaşlılıkla ilgili emek ürünü yazınızı büyük bir umutla okudum.Ülkemizin gelecekte ciddi bir yaşlı nüfus ile yaşamak zorunda kalacağı düşünülürse,farkındalık yaratağına inandığım katkılarınız için yüreğinize sağlık.Başarı dileklerimi ve en derin saygılarımı sunarım.
0
Cevapla
gülay çelik
merhaba hocam; tesbitleriniz çok güzel fakat bizim çalışmamız yaşlıların sorunlarını sahada görmeye yönelikti. Akademik geriatri derneğinin kongresindede sunum yaptım ve bizim çalışmamız yurt dışı örnekli değildi ayrıntılarını burada yazamayacam saygılarımla
0
Cevapla
Mehmet YILMAZ
EDİTÖRÜN DİKKATİNE; Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Yaşlılığa Değer,Yaşlanmaya Değer isimli projemiz makalenizde birlikte sıraladığınız diğer çalışmalarda olduğu gibi kısıtlı ve sığ bir çalışma olmayıp aksine Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşımaktadır.Proje kapsamında Havran Huzurevi modern bir hale getirilmiş olup,huzurevi hizmet standartları kaliteli hale getirilmiştir.Ayrıca huzurevi hizmetinden faydalanamayan ve evinde yalnız başına yaşamaya mahkum insanlarımıza evlerinde,üstelik gönüllü çalışan mobil bir ekip ile 24 saat kesintisiz olarak bakım hizmeti verilmektedir.Türlü perişanlıklar içerisinde yapayalnız bulduğumuz bu yaşlılarımıza 3 öğün sıcak yemekleri verilmekte,evleri ekibimiz tarafından temizlenmekte,kişisel hijyen bakımları hasta bakıcılarımız tarafından yapılmakta,doktorumuz ve hemşiremizle evlerinde sağlık hizmeti verilmekte ayrıca yalnızlıklarına son verebilmek için akranları ve gönüllü torun aileleri ile birlikte düzenlenen sosyal etkinliklere katılımları sağlanmaktadır.Tıpkı onların evlatları gibi olan gönüllülerimiz, yaşlılarımızın diğer tüm istekleri ile kendi büyükleri imişçesine ilgilenmektedir.Aile ve sosyal politikalar bakanlığımızın 2014 yılında evde yaşlı bakım hizmetini uygulamayı planladığını basından takip ettik.Projemiz bakanlığımızın yapacağı çalışmanın pilot bir uygulamasını da bu yönüyle teşkil etmektedir.Tüm bu bilgiler ışığında projemizle ilgili tekzip metni yayınlanmasını talep ediyorum. Mehmet YILMAZ Proje Koordinatörü
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir