Medimagazin logo

YÖK yetkisine tırpan

Üniversitelerde fen-edebiyat fakültesi bulunması zorunluluğu kaldırılıyor. Üniversitenin hangi illere açılacağı konusunda karar oluşturma yetkisi, YÖK'ten komisyona geçecek
YÖK yetkisine tırpan
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Üniversitelerde fen-edebiyat fakültesi bulunması zorunluluğu kaldırılıyor. Üniversitenin hangi illere açılacağı konusunda karar oluşturma yetkisi, YÖK'ten komisyona geçecek


Hükümet, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı dün TBMM Başkanlığı'na sundu. Tasarı, yeni üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü kurulurken bünyesinde en az üç fakülte kurulmasını zorunlu kılıyor, ancak bunlar arasında fen-edebiyat fakültesi bulunması şartını kaldırıyor. Tasarının gerekçesinde bu zorunluluk nedeniyle bugüne dek 94 fen-edebiyat fakültesinin kurulduğu vurgulandı.


Gerekçede 14 ilde üniversite olmadığı ama başka üniversitelere bağlı olarak fen-edebiyat fakültesi bulunduğu anımsatıldı.


Kuruluş aşaması önemli
Tasarının unsurlarından biri de üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü kurulmasında öncelik verilecek illerin belirlenmesi. Bu iller beş yılda bir Milli Eğitim ve Maliye bakanlıkları ile YÖK Başkanlığı, DPT Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinden oluşan komisyonda belirlenip bakanlık ve kurumlara sunulacak. Halen hangi ile nasıl bir üniversite kurulacağı konusunu YÖK belirliyor ve Bakanlar Kurulu onayına sunuyor.


Tasarının gerekçesinde bazı üniversitelerin optimal büyüklükleri aştığı; talebi karşılamak amacıyla kurulacak üniversitelerin özellikle kuruluş aşamasında titiz bir çalışma yapılması gerektiği anlatıldı.


9 bin aday, 35 şanslı

Her üniversitede fen-edebiyat fakültesi zorunluluğu nedeniyle, bu okullar en çok mezun veren eğitim kurumları arasında. Her yıl bu fakültelerden mezun olan binlerce genç, iş bulma güçlükleri nedeniyle haber oluyor. Formasyon eğitimi ile öğretmen olarak iş bulmayı umut eden mezunların umudu Kamu Personeli Seçme Sınavı. 2004'ün ikinci atama döneminde öğretmen olmak isteyen 173 bin kişi başvurdu. Aynı yıl fen-edebiyat ve eğitim fakültesi mezunu 9 bin 260 aday, Türkiye genelinde alınacak 35 biyoloji öğretmeninden biri olmak için yarıştı.


Radikal
yök
yetkisine
tırpan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir