Medimagazin logo

Balıkesir’de kuş gribi

Önlem alınmadığı taktirde dünyada milyonlarca kişinin ölümüne yol açacağından endişe edilen kuş gribi Türkiye’de de ortaya çıktı
Balıkesir’de kuş gribi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Önlem alınmadığı taktirde dünyada milyonlarca kişinin ölümüne yol açacağından endişe edilen kuş gribi Türkiye’de de ortaya çıktı.

Balıkesir’in Manyas ilçesi Kızılköy beldesi yakınlarındaki bir hindi besi çiftliğinde kuş gribine rastlandı. Bölgede üç kilometrekarelik bir alan karantinaya alanırken, 2 bine yakın hindi imha edildi. Bölgeye Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi uzmanları gönderildi ve “Tavuk Vebası Ulusal Eylem Planı” yürürlüğe konuldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Dün maalesef kuş gribi ile karşılaştık.Ama her şey kontrol altında, yayılmaması için her türlü tedbir alındı” dedi. Eker, kuş gribinin Türkiye’ye göçmen kuşlar vasıtasıyla gelebileceği tahminini daha önce yaptıklarını ve bu konuda bir tatbikat da yapıldığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, hastalığın Manyas kuş cennetine konan göçmen kuşlardan bulaşmış olabileceğini bildirdi.

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kuş gribine 5 Ekim’de rastlandığı ve 6 Ekim perşembe günü hastalık bölgesindeki tüm hayvanların imha edilerek gömüldüğü belirtildi.

Hastalığın kuş gribi olduğunun anlaşılması üzerine, bakanlık tavuk vebası ulusal eylem planını devreye soktu.

Bölgede 3 kilometrekarelik alan ise kalıcı karantina tedbirleri altına alındı. Hastalık Avrupa Birliği ve Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi’ne de bildirildi ve bölgeye Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi uzmanları gönderildi.

Bakanlık açıklamasında, hastalığın olay yerinde kontrol altına alındığına dikkat çekilerek, veteriner hekim gözetiminde kesimi yapılan kanatlı etlerin tüketilmesinde bir sakınca olmadığı duyuruldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanatlı hayvan işletmelerine de 23 maddeden oluşan uyarı listesi yolladı. Bu uyarılardan bazıları şunlar:

İşletmelerin giriş-çıkışları kontrol altına alınmalı, kümesler ve yem üniteleri ziyaretçiler için yasak bölge ilan edilmeli
İşletme içinde personelin hareketleri sınırlandırılmalı
Her kümesin bakıcızı ayrılmalı, diğer kümeslere giriş-çıkışlar yasaklanmalı
Personel kümes kapılarında dezenfekte edilmeli
Hayvan sağlık sigortası yapılmalı
İşletmeler uğrayacakları ekonomik kayıpları gözönüne alarak hastalık ihbarlarında özverili olmalı


NTV-MSNBC
balıkesir&#8217
de
kuş
gribi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir