Medimagazin logo

Zorunlu hizmeti durduran Danıştay doğu’yu yaktı

Danıştay’ın zorunlu hizmet uygulamasını durdurması, Doğu illerindeki doktor açığını ikiye katladı. Artık Hakkari’de 11 bin 850, Ağrı’da ise 9 bin 429 kişiye bir doktor düşüyor...
Zorunlu hizmeti durduran Danıştay doğu’yu yaktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Danıştay’ın zorunlu hizmet uygulamasını durdurması, Doğu illerindeki doktor açığını ikiye katladı. Artık Hakkari’de 11 bin 850, Ağrı’da ise 9 bin 429 kişiye bir doktor düşüyor...

DANIŞTAY’IN ‘doktorlara zorunlu hizmet’le ilgili yürütmeyi durdurma kararı, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşayanları yaktı. Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaya göre, mecburi hizmet uygulamasının kaldırılması yüzünden Doğu’daki doktor açığı ikiye katlandı.

Doktorsuzluğu ile sık sık gündeme gelen Hakkari’de artık 11 bin 850 kişiye bir doktor, Şırnak’ta 11 bin 767 kişiye bir doktor, Ağrı’da ise, 9 bin 429 kişiye bir uzman doktor düşüyor. Bu illerin yarasına merhem olmak üzere 17 Şubat’ta bölgede göreve başlaması planlanan olan 433 uzman, 496 pratisyen hekim de Danıştay’ın karar nedeniyle gönderilemedi.

Türkiye Avrupa’da sonuncu

Kişi başına düşen pratisyen hekim sayısında da aynı çarpıklık yaşanıyor. Antalya’da 2 bin 59, Aydın’da bin 791, İzmir’de bin 775 kişiye bir pratisyen hekim düşerken, Muş’ta bu rakam 5 bin 159, Şırnak’ta 5 bin 787, Ağrı’da 7 bin 135 kişiye yükseliyor. Pratisyen hekim ortalamasına bakıldığında Türkiye’de 2 bin 676 kişiye bir pratisyen hekim düşüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa bölgesinde 52 üye ülkesi bulunuyor. Ermenistan, Gürcistan, Litvanya, Moldova, Tacikistan gibi ülkelerin de aralarında yer aldığı 52 ülke arasında Türkiye, nüfusa göre hekim sayısı itibariyle 52. sırada bulunuyor.

Bundan sonra ne olacak

Sağlık Bakanlığı’nın 17 Şubat tarihinde Doğu ve Güneydoğu illerine doktor gündermek üzere yapacağı kura da, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle durduruldu. Eğer mahkeme kararı çıkmasaydı 433 uzman ve 496 pratisyen doktor açığı bulunan illerde göreve başlayacaktı. Danıştay’ın, zorunlu hizmetle ilgili yürütmeyi durdurma kararının ardından süreç şöyle işleyecek: Başbakanlık konuyla ilgili olarak Danıştay’a itirazda bulunacak. Danıştay Dava Daireleri Başbakanlık’ın itirazını reddederse, Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili kararı beklenecek. Anayasa Mahkemesi de olumsuz karar verirse, yeniden yasal düzenleme yapılacak.

HER GÜN 120 BEBEK OLUYOR

AK Parti’li doktor milletvekilleri de TBMM’de yaptıkları basın açıklamasında, ‘zorunlu hizmet uygulamasıyla ilgili genelgenin’ yürütmesini durduran Danıştay kararını eleştirdiler. Grup adına konuşan Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler, kararın ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ‘Ülkemizde yeterli sağlık hizmeti alamadığından her gün 120 bebeğimiz ve bir annemiz ölmektedir. Bu, aynı zamanda Türkiye’de her gün bir uçak dolusu insanımızın hayatını kaybetmesi anlamına gelmektedir. Danıştay’ın verdiği kararla özellikle kırsal bölgelerimize doktor gitmeyecek ve bebeklerimiz ne yazık ki ölmeye devam edecektir.’ Mecburi hizmet anlayışını benimsemedikleri halde, Anayasaya göre yeniden düzenlediklerini anlatan Güler, ‘Ancak eski uygulamalardan farklı olarak mecburi hizmet süreleri bölgelere göre azaltılmış ve kademeli bir sistem getirilmiştir. Böylece doktorlarımızın mağduriyetine yol açmayacak düzenlemeler yapılmıştır’ diye konuştu.

Star
zorunlu
hizmeti
durduran
danıştay
doğu&#8217
yu
yaktı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir