Medimagazin logo

Hükümet ve sendiklar anlaştı: Memura yüzde 5.1 zam

Memur görüşmelerinin beşinci turunda hükümet ile sendika temsilcileri anlaşmaya vardılar. Gece yarısı saat 01.00'de açıklanan anlaşmaya göre memurlar 2006 yılı için yüzde 5.1 zam alacaklar
Hükümet ve sendiklar anlaştı: Memura yüzde 5.1 zam
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Memur görüşmelerinin beşinci turunda hükümet ile sendika temsilcileri anlaşmaya vardılar. Gece yarısı saat 01.00'de açıklanan anlaşmaya göre memurlar 2006 yılı için yüzde 5.1 zam alacaklar.


Memur sendikaları ile hükümet arasında 4 yıldır yapılan toplu görüşmelerde ilk defa uzlaşma sağlandı. Memur maaşlarına yıllık yüzde 5.1 genel, ek ödeme almayan memurlara da birinci ve ikinci altı aylar için 40'ar YTL seyyanen zam yapılması kararı alındı.
Genel zam oranı Maliye'nin bir hafta önce ilan ettiği "Bütçe limitleri yıllık yüzde 5.1'dir" hesabına uygun olarak belirlenirken, bir milyon 377 bin memurun yararlanacağı 40 YTL'lik seyyanen zam ise Başbakan Erdoğan'ın araya girmesiyle sağlandı.
Sendikacılardan edinilen bilgilere göre Türk Kamu Sen ile Memur Sen hükümetin zam teklifini benimsedi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfedarasyonu (KESK) "Bu oranlar mali taleplerimizi karşılamıyor" diyerek uzlaşı metnine şerh düştü. Böylece Türk Kamu Sen ile Memur Sen'in temsil ettiği 8 işkolunda uzlaşma sağlanırken KESK'in temsil ettiği 3 işkolu için Uzlaştırma Kurulu yolu açıldı. Toplu görüşmelerin son gününde sağlanan uzlaşma ve kıran kırana yaşanan maaş pazarlığı şöyle gelişti:
POLİSLE ÇATIŞMA (Saat 13.45): KESK üyesi bir grup "Kukla memur olmayacağız" sloganlarıyla Başbakanlık binası önündeki yolu kesmek istedi. Polis eylemcilere karşı göz yaşartıcı sprey kullanırken, bir memur yaralandı. KESK Başkanı İsmail Tombul, "Kamu çalışanlarının haklı taleplerinin karşılanması için sokakta da masada da gerilimi tırmandırırız" dedi.
ŞAHİN DAVET ETTİ (SAAT 14.00): KESK, Türk Kamu Sen ve Memur-Sen heyetleri ile müşteşarlardan oluşan Kamu İşveren Kurulu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında masaya oturdu. Gündem gereği öncelikle özelleştirmenin etkileri üzerine hazırlanan rapor görüşüldü. Hükümet tarafı 12 maddelik raporun 11 maddesinin yeniden değerlendirilmesini kabul ederken, kamu bankalarından ortak havuza alınarak başka kurumlara nakledilen personelle ilgili konuları görüşmeyeceğini bildirdi. Şahin'in "Yaz aylarında olursa havuzda toplanma olur, kışın soğuk olur" şeklindeki esprisine sendikacılar gülümsemeyerek tepki gösterdi. Şahin saat 16.15'te toplantıya yarım saat ara verdi. Yarım saatlik süre dolarken sendikacıları makam odasına davet eden Şahin, "Başbakan sizi kabul edebilir" açıklamasında bulundu.
BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞME (Saat 18.30): Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üç konfedarasyonun başkanıyla biraraya geldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Ali Babacan'ın da aynı saatlerde başbakanlığa gelmesi "hükümet pazarlığa tam kadro oturdu" değerlendirmelerine neden olurken, her iki bakanın da tarımsal desteklerle ilgili bir başka toplantıya katıldığı öğrenildi. Erdoğan ile sendikacıların görüşmesi bir saatte tamamlanırken, sendikacıların mutlu yüz ifadeleriyle dışarı çıkması dikkat çekti. Tombul, öğretmenlere her yıl ödenen "Eğitime hazırlık ödeneğinin" okullarda hizmetli olarak çalışan memurlara da yansıtılması için Erdoğan'ın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten çalışma yapmasını istediğini açıkladı.
UZLAŞI FİNALİ (Gece yarısı): Erdoğan partisinin MYK toplantısına katılırken, toplu görüşmeler için "İnşaallah gece bitiririz" açıklamasında bulundu. Şahin, aynı saatlerde sendikalara hükümetin "birinci ve ikinci altı aylar için yüzde 2.5'lik oranlarda genel zam, ek ödeme almayan memurlara da 40'ar YTL seyyanen zam" şeklinde formüle edilen yeni teklifini sundu. KESK'in muhalefet ettiği, Türk - Kamu Sen ve Memur Sen'in ise kabul ettiği yeni zam oranlarının bütçeye 3 milyar 790 milyon ilave yük getireceği hesaplandı. Hükümet Maliye'nin bütçe limiti 2.7 milyar YTL'nin bir milyar YTL üzerine çıkarken, Türk - Kamu Sen ve Memur Sen 5 milyar YTL'lik talebinden 2.4 milyar YTL feragat etti. Anlaşmaya göre temmuz itibariyle en düşük memur maaşı 120 YTL artışla 750 YTL'ye yükseltilecek.

Milliyet
hükümet
ve
sendiklar
anlaştı:
memura
yüzde
5.1
zam
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir