Medimagazin logo

Sağlıkçılar aylardır döner sermaye alamıyor

Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinin SSK ve Bağ-Kur’dan alacağı 3 milyar YTL’yi geçti.
Sağlıkçılar aylardır döner sermaye alamıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinin SSK ve Bağ-Kur’dan alacağı 3 milyar YTL’yi geçti.


Hastaneler verdikleri hizmetin karşılığını alamayınca personeline döner sermaye ödeyemez hale geldi. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerdeki pek çok hastane çalışanı aylardır döner sermaye alamıyor. Devlet hastaneleri, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerinin teşhis ve tedavi ücretlerini faturalandırarak kendi kurumlarına gönderiyor. Bu kurumlar da hastanelerden gelen faturaları inceleyerek bedelini ödüyor. Ancak son aylarda sosyal güvenlik kuruluşlarının geri ödemeleri aksamaya başladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre 2005 yılı içinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na yaklaşık 7 milyar YTL’lik fatura kesti. Bunun 4 milyar YTL’lik kısmı tahsil edilebildi. Hastanelerde temizlik, güvenlik, yemek gibi hizmetler güçlükle verilebiliyor.

Ağustos 2005’te bir genelge yayınlayan Sağlık Bakanlığı hastane yönetimlerine, ‘personel döner sermaye ödemelerini aksatmayın’ talimatı vermişti. Buna rağmen büyük şehirlerdeki pek çok sağlık kuruluşu aylardır çalışanlarının döner sermayelerini ödeyemiyor.

Ankara Numune Hastanesi çalışanları Ağustos 2005’ten beri döner sermaye alamıyor. 66 milyon YTL’lik yıllık bütçesi olan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sosyal güvenlik kuruluşlarından alacağı 33 milyon YTL’yi geçiyor. SSK’dan 21 milyon YTL alacağı bulunan İzmir Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Galip Akhan, “Şu ana kadar ilaç ve sağlık gereçlerini depolarımızdan sağladık. Depolarımız neredeyse boşaldı.” dedi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, sosyal güvenlik kuruluşlarından faturalarını tahsil edemedikleri için döner sermaye paylarının dağıtımında sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Ödemelerdeki gecikme, fatura incelemelerinin uzamasından kaynaklanıyor. Sosyal güvenlik kuruluşları hastanelerden gelen faturaları tek tek inceliyor. SSK Kurum Başkan Vekili Sait Ersoy, Sağlık Bakanlığı’ndan kendilerine 1 Kasım 2004-30 Eylül 2005 tarihleri arasında 2 milyar 766 milyon YTL’lik fatura geldiğini, şimdiye kadar 1 milyar 834 milyon YTL ödeme yaptıklarını kaydetti.

Zaman
sağlıkçılar
aylardır
döner
sermaye
alamıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir