Medimagazin logo

2 yeni vaka daha

Sağlık Bakanlığı, kuş gribi şüphesiyle Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi’nde incelenen 188 numuden 3’ünün pozitif çıktığını açıklarken, Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Hülya Koçyiğit’in 6 Ocak’ta yaşamını yitirdiği, diğer iki vakanın durumunun ise stabil seyrettiğini bildirdi
2 yeni vaka daha
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, kuş gribi şüphesiyle Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi’nde incelenen 188 numuden 3’ünün pozitif çıktığını açıklarken, Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Hülya Koçyiğit’in 6 Ocak’ta yaşamını yitirdiği, diğer iki vakanın durumunun ise stabil seyrettiğini bildirdi.


Sağlık Bakanlığı Kuş Gribi Koordinasyon Merkezi’nden yapılan açıklamada, bu sabah itibariyla kendilerine ulaşan Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi Başkanlığı Viroloji Laboratuvarı analiz sonuçlarına göre, incelenen numune sayısının 188 olduğu dile getirilirken, bunlardan 3’ünün pozitif olduğu bildirildi. Pozitiflik tespit edilen vakaların Siirt(Beykan), Şanlıurfa (Viranşehir) ve Ağrı (Doğubeyazıt) illerinde ikamet eden kişiler olduğu belirtilen açıklamada, hepsinde tavuk temas öyküsünün bulunduğuna işaret edildi.

Pozitiflik tespit edilenlerden Hülya Koçyiğit’in daha önce Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 6 Ocak’ta yaşamını yitirdiği anımsatılan açıklamada, Hülya Koçyiğit’in otopsi ile alınan akciğer dokusunda H5N1 pozitifliği tespit edildiği vurgulandı. Açıklamada, yeni pozitiflik tespit edilen diğer iki vakanın durumunun ise stabil seyrettiği kaydedildi.

Açıklamada, vakaların görüldüğü bölgelerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından itlaf ve kontrol önlemlerinin hızla alındığı vurgulandı.

BİR ASKER HASTANEDE

Kuş gribi şüphesi ile Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden dört askerin sevk edildiği haberleri üzerine yapılan araştırmada, bir güvercin ölüsü olduğu ve bununla ylakın temas olmadığının anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, ancak çok önceden derin anemisi olan bir askerin anemi nedeni araştırılmak üzere 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniğine yatırıldığı bildirildi.

KANATLI HAYVAN TEMASINDAN KAÇININ

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, hastalığın hayvandan insana bulaşan bir hastalık olduğu anımsatılırken, bu nedenle çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşların yabani kuşlar dahil tüm kanatlı hayvan temasından kaçınmaları uyarısında bulunuldu.

Bakan Eker: 11 ilde virüs tespit edildi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de şu ana kadar 11 ilde, kanatlılarda kuş gribi tespit edildiğini söyledi.

Eker, Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan toplantının açılışındaki konuşmasında, Diyarbakır’ın yanı sıra Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Siirt, Şırnak ve Mardin İl Tarım Müdürleri, İl Sağlık Müdürleri ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri, Diyarbakır milletvekilleri ile değerlendirme toplantısı yapacaklarını bildirdi.

Bu toplantıyı yaptığı vilayetlerin hepsinde şu ana kadar kuş gribi vakası tespit edilmiş olmadığını ifade eden Eker, şöyle konuştu:
"Bazılarında şüpheli vakalar var. Şu ana kadar gelinen noktada son iki gün içerisinde kanatlı hayvanlarda kesinleşmiş tespit bir vaka yok. Türkiye’de 11 ilde şu ana kadar kanatlılarda kuş gribi tespit edilmiştir. Bunlar Iğdır, Erzurum, Şanlıurfa, Erzincan, Ağrı, Bitlis, Yozgat, Ankara, Bursa, İstanbul ve Van’dır. Isparta’nın Serinkent, Konya’nın Bozkır, Siirt’in Pervari ve Sivas’ın Kangal İlçesi’nde bazı şüpheli vaka var. 14 ilde de 31 tane şüpheli var, bunlar sadece şüphelidir. Sonuçları kesinleşinceye kadar biz bunları şüpheli olarak görüyoruz. Bunlarla tabi ki mücadeleyi kesinmiş gibi yapıyoruz. Yani laboratuvar sonucunu beklemeden biz mücadelemizi yapıyoruz. Kesinmiş gibi bütün Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu’na göre, almamız gereken tedbirleri alıyoruz. Nedir bu tedbirler? Öncelikle şüpheli hayvanları itlaf ediyoruz. Şüpheli mahalde 3 kilometrelik bir karantina, 10 kilometrelik bir kordon tatbikatı yapıyoruz. Dezenfeksiyon işlemleri yapıyoruz ve diğer tedbirleri alıyoruz. Eğer laboratuvar sonucu kesin olarak pozitif geliyorsa, bu aldığımız tedbirleri kalıcıya dönüştürüp mücadeleye devam ediyoruz. Şu ana kadar Türkiye genelinde 354 bin 900 kanatlı hayvan itlafı yapıldı. Bayramda da bizim bütün teşkilatlarımız çalışıyor."

YYÜ'YE 260 KİŞİ BAŞVURDU

Kuş gribi şüphesiyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne bugüne kadar 260 kişi başvurdu.

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 31 Aralık 2005 tarihinden itibaren hastanelerine 260 kişinin kuş gribi şüphesiyle başvurduğunu söyledi.

Hastanelerinde 66 kişinin şüpheli temasları nedeniyle koruyucu tedavi aldığını dile getiren Şahin, 29’u çocuk 41 hastanın tedavi gördüğü, 23 hastanın ise taburcu olduğunu bildirdi.

Şahin, hastanelerinde şu an için kuş gribi tanısı konulan 5 hasta bulunduğunu kaydetti.

16 ASKER KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİYLE GELDİ

Hastanelerine şu ana kadar 16 askerin kuş gribi şüphesiyle getirildiğini dile getiren Şahin, ancak gelen askerlerin hiçbirisinin kuş gribi şüphesiyle tedaviye alınmadığını vurguladı.

Askerlerin kanatlı hayvanlarla veya kuşlarla temasının olmadığını vurgulayan Şahin, "Gelen askerlerden ikisi normal gribal enfeksiyon, 1’i astım, 1’i göğüs hastalığı, 1’i sinüzit toplam 5 hasta kuş gribi dışındaki nedenlerle hastanede tedavi görüyor. Diğer hastalar ayakta tedavi görerek birliklerine gönderildi" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Kuş gribi tanısı bu kadar kısa sürede anlaşılır mı?"sorusuna Şahin, bu kadar kısa sürede anlaşılmayacağını, ancak hastaların mutlak tanı konularak takip edilmediğini, hastaların geçmişinde kanatlı hayvanlarla temasının bulunması halinde takibe alındığını vurguladı.

Durumu ağırlaşan hastanın bulunmadığını dile getiren Şahin, dün durumu orta derecede olan 3 hastanın bulunduğunu, 3 hastanın da önceden takibe alındığını, ancak bu hastaların hayati önem arz edecek bir durumda olmadığını söyledi.

Milliyet

2
yeni
vaka
daha
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir