Medimagazin logo

Recep Akdağ 'dan TTB ve üniversitelere çağrı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olmasının sağlık hizmetlerinin sunumundaki en büyük sorun olduğunu belirterek, "Bu ülkede kim sağlık bakanı olursa olsun, kim iktidara gelirse gelsin hekim sayısı artmadıkça hastanelerdeki kuyruklar bitmez" dedi
Recep Akdağ 'dan TTB ve üniversitelere çağrı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olmasının sağlık hizmetlerinin sunumundaki en büyük sorun olduğunu belirterek, "Bu ülkede kim sağlık bakanı olursa olsun, kim iktidara gelirse gelsin hekim sayısı artmadıkça hastanelerdeki kuyruklar bitmez" dedi.


Akdağ, hekim sayısının yetersiz olduğunu kabul etmeyen Türk Tabipleri Birliği ve bazı üniversitelere, "Bu direncinizi kırın" çağrısı yaptı.

Akdağ, farklı ödeme sistemlerine sahip olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın bundan öyle "tek ödeme sistemine" geçeceğini belirtti. Akdağ ayrıca, hastanelerde yatarak tedavi gören Yeşil Kartlılar'ın da serbest eczanelerden ilaca alabileceğini müjdeledi.


Bakan Akdağ, Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) 35. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, sağlık sisteminin iyileşmesi için gerçekleştirdikleri çalışmaları ve sonuçlarını anlattı. 3 yıl önce nüfusun yüzde 40'ını oluşturan SSK'lı vatandaşların sağlık hizmetlerine ve ilaca ulaşmada büyük güçlükler çektiğini hatırlatan Akdağ, bugün sosyal güvencesi ne olursa olsun herkesin sağlık hizmetlerine ve ilaca rahatlıkla ulaşabildiğini kaydetti.


Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hastanelerin ortak kullanımı ve devri ile serbest eczanelerden ilaç alınması uygulamalarını hayata geçirirken acımasızca eleştirildiklerini vurgulayan Akdağ, "Geldiğimiz noktadan çok memnunuz" ifadesini kullandı.
Bakan Akdağ, geçmişte büyük sıkıntılar yaşayan Yeşil Kartlı hastaların da artık başhekim onayı bile olmadan serbest eczanelerden rahatlıkla ilaç alabildiğini söyledi.


SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı gibi geri ödeme kurumlarının farklı liste ve provizyon sistemi uygulaması nedeniyle hem hekimlerin, hem eczacıların hem de vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını hatırlatan Akdağ, bu 3 kurumun tek ödeme sisteme geçmesi için yasal düzenlemelerin yapıldığını bildirdi. Akdağ, 2006 yılında da 3 kurumun "tek mevzuat, tek provizyon sistemine" geçeceğini kaydetti.
Akdağ, yatarak tedavi gören Yeşil Kartlılar'ın bundan böyle hastane eczanelerinden değil serbest eczanelerden ilaç alabileceği müjdesini verdi.


"3 yıl önce bugün geldiğimiz noktayı anlatsalar kimse inanmazdı" diyen Akdağ, uygulamaya koydukları projelerin yıllarca konuşulmasına rağmen hayata geçirilmediğini belirtti. Az konuşup, çok iş yapmayı tercih ettiklerini anlatan Akdağ, "İnsafsızca eleştirildik ama bugün gelinen noktada meselelerin çözümünde önemli mesafeler aldık. 3 yılda büyük bir sağlık dönüşümünü gerçekleştirdik ama yapılacak daha çok iş var" şeklinde konuştu. Akdağ, pilot il Düzce'de başlatılan Aile Hekimliği Projesi hakkında bilgi verirken, "AK Parti sağlığı piyasalaştırıyor" eleştirilerini cevapladı.

Akdağ, devlet hastanelerinde görev yapan doktorların full-time çalışması için başlattıkları uygulamanın başarıyla sonuçlandığını ifade ederek, "2002 yılında tam gün çalışan hekim oranı yüzde 11, 2003'de yüzde 25, 2004'de yüzde 42 iken 2005 yılında bu oran yüzde 53'e çıktı. Biz doktorları tam gün kamuda çalıştırırken zorlama veya başka bir yöntem kullanmadık. Performansa göre ödeme sistemi getirdik. Biz sağlık sistemini piyasalaştırmıyoruz, piyasalaşan sistemi değiştiriyoruz. Geçmişte vatandaşların kamudaki bir hastanede görev yapan doktordan hizmet alabilmek için onun özel muayenehanesine gitmek zorunda olduğunu hepimiz biliyoruz" açıklamasında bulundu.


Akdağ, yeni ilaç kararnamesiyle ilaç fiyatlarının ciddi oranda düştüğünü, 80 YTL'lik ilacın 20 YTL'ye kadar indiğini kaydetti. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinden sonra atıl duruma düşen SSK İlaç Fabrikası ile ilgili eleştirileri cevaplayan Akdağ, "Bu fabrikanın SSK'ya verdiği ilacın tutarı 14 trilyon liradır. Bunun yanı sıra üretilen ilaçların hepsinin piyasada bir kaç adet jeneriği bulunuyor. 100 personel çalışan fabrikanın masrafları 14 trilyonu geçiyordu. Bizi uluslararası sermayenin emriyle bu fabrikayı kapatmakla suçlayanlar var. İşte rakamlar ortada" dedi.


Akdağ, konuşmasının son bölümünde, Türkiye'deki hekim sayısının yetersizliğinden dert yandı. TTB ve bazı üniversitelerin bu gerçeği kabul etmemekte ısrar ettiğini anlatan Akdağ, Türkiye'nin OECD ve Dünya Sağlık Örgütü'ne üyeler arasında nüfusa göre en az hekimi olan ülke olduğunun altını çizdi. Akdağ, "Bana soruyorlar, 'Sayın Bakan hastanelerdeki kuyruklar ne zaman bitecek?' diye. Türkiye'de bin kişiye bir hekim düşüyor. Bu ülkede kim sağlık bakanı olursa olsun, kim iktidara gelirse gelsin hekim sayısı artmadıkça hastanelerdeki kuyruklar bitmez" diye konuştu.

İHA
recep
akdağ
'dan
ttb
ve
üniversitelere
çağrı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir