Medimagazin logo

Beş kişide daha virüs saptandı

Kastamonu, Çorum, Samsun ve Van'da 5 kişide daha kuş gribi virüsü tespit edildi. Böylece hasta sayısı 12'ye yükseldi. DSÖ, vakaların artışını önlemlerin yetersizliğine bağladı ve 50 kişiye virüs bulaşmış olabileceğini söyledi
Beş kişide daha virüs saptandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kastamonu, Çorum, Samsun ve Van'da 5 kişide daha kuş gribi virüsü tespit edildi. Böylece hasta sayısı 12'ye yükseldi. DSÖ, vakaların artışını önlemlerin yetersizliğine bağladı ve 50 kişiye virüs bulaşmış olabileceğini söyledi.

Türkiye'de 3 kişinin yaşamını kaybettiği kuş gribinde her geçen gün hasta sayısının arttığı gözleniyor.

Van'da kuş gribi virüsüne yakalanarak tedavi gören 4 kişi ile Ankara'da 3 testleri pozitif çıkan 3 kişinin ardından ardından 5 kişi de daha kuş gribi virüsü tespit edildiği açıklandı. Böylece hasta sayısı 12'ye yükseldi. Çok sayıda kişi de kuş gribi şüphesiyle hastanelere başvuruyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI: 5 KİŞİDE DAHA VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Kastamonu, Çorum,
Samsun ve Van'da 5 kişide daha kuş gribi virüsünün tespit edildiğini bildirdi.

Son olarak tespit edilen 5 vakadan 2'sinin, Kastamonu'dan 4 ve 5 yaşlarında 2 kardeş olduğunu ve Keçiören Devlet Hastanesi'nde tedavi altında bulunduklarını kaydeden Buzgan, bunların herhangi bir klinik belirtilerinin bulunmadığını, genel durumlarının iyi olduğunu söyledi.

5 yaşındaki bir diğer vakanın da Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı bir köyden olduğunu kaydeden Buzgan, bu çocuğun Çankırı Devlet Hastanesi'nde zatürree nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi. Buzgan, ''Bu vakanın genel durumunda büyük ölçüde düzelme oldu. Herhangi bir cihaza bağlanma ihtiyacı kalmamıştı. Solunum zorluğu da yok. Ancak pozitif çıkınca o da Keçiören Devlet Hastanesi'ne gönderildi, şu anda orada yatıyor'' dedi.

Dördüncü vakanın da Samsun'da ölü ya da hasta kanatlılara temas öyküsü olan 12 yaşında bir çocuk olduğunu ifade eden Buzgan, çocuğun genel durumunun iyi olduğunu ve Samsun 19 Mayıs Hastanesi'nde yattığını söyledi.

18 yaşındaki beşinci vakanın ise Van merkezden olduğunu bildiren Buzgan, bu kişinin de Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında tutulduğunu ve genel durumunun kötü olmadığını bildirdi.

Buzgan, bundan sonra kuş gribine ilişkin açıklamaların Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Merkezi'nden saat 10.00 ve 17.00'de yapılacağını belirterek, artık hasta isimlerinin açıklanmayacağını söyledi.

Bir soru üzerine Buzgan, durumu kötü olan vaka bulunmadığını ifade ederek, ''Hepsinde temas öyküsü var. Yalnız Çankırı'daki çocuğun komşusunun tavuğu ölmüş. Bu çocukta bakteriyel bir zatürree var. Yani farklı bir etkinlikle oluşan zatürree var. Aynı zamanda virüsü de taşıyor'' dedi.

ANKARA

Ankara'da kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan 3 kişide testler pozitif çıktığı açıklanmıştı. Muharrem Çanak (5) ile kardeşi İskender'in (2) korkunç bir ihmal sonucu hastalığa yakalandıkları belirlenmişti. Kardeşler virüsü amcalarının ortalığa attığı eldivenlerden kaptığı belirtilmişti.

VAN

Bu arada Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde test sonuçları pozitif çıkan dört çocuktan üçü yoğun bakımda bulunduğu ancak durumlarının şimdilik kritik olmadığı belirtiliyor.

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde, 32'si çocuk 41 kişinin kuş gribi şüphesiyle tedavi altında bulunduğu bildirildi.

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, bugün itibariyle hastaneye 206 kişinin kuş gribi şüphesiyle müracaat ettiğini söyledi. Doç. Dr. Şahin, bu hastalardan 32'si çocuk 41 kişinin tedavi altına alındığını kaydetti.

DİYARBAKIR

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eralp Arıkan, kuş gribi şüphesiyle hastanelerinde tedavi altına alınan hasta sayısının 19'a yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Arıkan, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Diyarbakır'ın Çermik İlçesi'nin yanı sıra Bitlis'in Güroymak ve Batman'ın Sason İlçesi'ne bağlı Umurlu Köyü'nden 2 hastanın daha getirilmesiyle hasta sayısının 19'a yükseldiğini belirtti.
Kuş gribi şüphesiyle yatan 15'i çocuk toplam 19 hastanın durumlarının iyi olduğunu ifade eden Arıkan, ''Tedavileri süren hastalardan alınarak Ankara'ya gönderilen kan örneklerinin sonuçları henüz gelmedi. Gelen sonuçlara göre kesin tanı konabilecek'' dedi.

ÇORUM

Çorum'un Sungurlu İlçesi'ne bağlı Hacıosman Köyü'nde Selahattin Kıyak (25), yüksek ateş şikayetiyle Sungurlu Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hastanede ilk müdahalesi yapılan Kıyak, kuş gribi şüphesiyle Çorum Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Çorum Devlet Hastanesi doktorları, Kıyak'ın, İntaniye Servisi'nde gözlem altında tutulduğunu ve kuş gribi virüsü taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla test yapılacağını belirttiler.

ANTALYA

Antalya Sağlık İl Müdürü İbrahim Gök, AA muhabirine, il genelindeki sağlık kuruluşlarına, kuş gribi şüphesiyle şu ana kadar herhangi bir başvuru olmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın genelgeleri doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Gök, sağlık kuruluşlarının ve personelin hastalık riskine karşı uyarıldığını kaydetti.
Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli çalıştıklarını ifade eden İbrahim Gök, ''Kanatlı hayvanlarında kuş gribinden şüphelenerek Tarım İl Müdürlüğü'nü arayan kişilere tedbir olarak biz de bir ekip gönderiyoruz. Ancak şu ana kadar bir olumsuzlukla karşılaşmadık'' dedi.

KAYSERİ

Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Akay, kentte, 2 bin 100 civarında başları kesilerek atılmış ve canlı olarak terk edilmiş tavuk bulduklarını, bunların itlaf edilerek çukurlara gömüldüğünü söyledi.

Bazı tavuk üreticilerinin paniğe kapılması üzerine yol kenarları ile dere yataklarına tavukları attıklarını kaydeden Akay, bu durumun da sanki kuş gribi varmış gibi algılandığını ve kentte genel bir panik havasına yol açtığını belirtti.

Bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Kayseri Müftü Vekili Mustafa Gürarslan ile görüştüğünü ve bayram namazı vaazında kuş gribinin anlatılacağını ifade eden Akay, şunları söyledi: ''Bu konuda hazırladığımız yazıyı müftülüğe ulaştırdık. İlçe ve köyler de dahil olmak üzere bayram namazında hocalarımız kuş gribini anlatacak. Dini açılardan da desteklenecek vaazda halkın paniğe kapılmaması ve alacağı önlemler duyurulacak.''

BURSA

Bursa'nın Gürsu İlçesi'ne bağlı Karahıdır Köyü'nde kuş gribi tespit edilmesi nedeniyle 3 kilometre yarıçaplı bölgede toplam 2 bin 200 kanatlı itlaf edildi.

Bursa Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer, AA muhabirine, Karahıdır Köyü'ndeki tavuk ölümlerinin ardından rapor sonuçlarını beklemeden itlaf çalışmalarına başladıklarını, 3 kilometre yarı çaplı alandaki tüm yerleşim birimlerinde kanatlı hayvanların itlaf edildiğini, cadde ve sokaklara dezenfektasyon uygulandığını söyledi.

Yıldızer, jandarmanın köye giriş çıkışları kontrol ettiğini ifade ederek, ''İl genelinde kanatlı hayvan giriş ve çıkışlarına izin verilmiyor. Karahıdır Köyü'ndeki vakayla ilgili rapor dün geldi. İtlaf çalışmalarını tamamladık, kontroller 21 gün devam edecek. Bölgede toplam 2 bin 200 kanatlı hayvanı itlaf ettik'' dedi.

Sabah
beş
kişide
daha
virüs
saptandı
Yorum (1)
Bedia Deringöl
Bu alanda çalışan bir fizyoterapist olarak yazınız için size çok teşekkür ediyorum.Gerçekten de ailelerimiz toplumdan yeterli ilgiyi ve desteği alamıyorlar.Özellikle okullaşma ve daha sonra iş edinme konusunda büyük sorunlar var.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir