Medimagazin logo

Yabancı hekime 'şartlı' destek

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hükümetin 'yabancı hekim istihdam etme' düşüncesine 'şartlı' destek verdi
Yabancı hekime 'şartlı' destek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hükümetin 'yabancı hekim istihdam etme' düşüncesine 'şartlı' destek verdi.

Avrupa ülkelerinden bilgili ve tecrübeli hekimlerin Türkiye'ye gelmesini desteklediklerini; ancak Asya ülkelerinden 'ucuz maaşa çalışacak' doktorların getirilmesine karşı çıkacaklarını ifade eden Kahveci, "Yabancı hekim standardı belirlenmeden, belirli koşullar konulmadan, denklik ve özellikle dil sorunu çözülmeden bu hekimlerin Türkiye'ye sağlayacağı bir yarar yoktur" dedi.


İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Kahveci, bazı meslek örgütleri karşı çıkmasına rağmen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "Hekim sayısı yetersiz" açıklamalarına destek verdi. Türkiye'de 100 binin üzerinde hekimin görev yaptığını hatırlatan Kahveci, "Hekim açığı olduğu bir gerçek; ama had safhada olduğu görüşlerine katılmıyorum. Türkiye'de hekimlerin dağılımında bir dengesizlik ve adaletsizlik var. Büyük kentlerde ciddi bir yığılma var; ancak Anadolu'da, özellikle doğu ve güneydoğuda hekim sıkıntısı yaşanıyor. Öncelikle bu adaletsizliği ortadan kaldırmak gerekir" diye konuştu.

490 uzman, 467'si pratisyen olmak üzere 957 hekimin hak kazanmalarına rağmen Danıştay'ın kararı nedeniyle atamalarının yapılamadığını ifade eden Kahveci, şunları söyledi:

"Mecburi hizmet kaldırıldı ve Çakılı Sözleşmeli personel uygulamasına geçildi. Sağlık Bakanlığı daha sonra tekrar mecburi hizmeti getirdi. Danıştay'ın Mecburi Hizmete İlişkin Başbakanlık Genelgesi'nin durdurmasıyla mezun olan 490 uzman, 467 pratisyen hekimin ataması yapılamıyor. Yabancı doktor ile Türkiye'deki hekim açığının kapatılmak istenmesi doğru bir yaklaşım değil. Hekim açığı varsa Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) şimdiye kadar niye durmuş? Türkiye'nin hekim ihtiyacı tespit edilip tıp fakültelerinin kapasiteleri artırılabilirdi. Yılda 4 bin 500 hekim mezun oluyor. Bunların büyük kısmı Türkiye'de kalıyor, bir kısmı yurt dışına gidiyor. Türkiye kendi dinamiklerini kullanarak bu açığı kapatabilir. Yabancı hekim standardı belirlemeden, belirli koşullar konulmadan, denklik ve özellikle dil sorunu çözülmeden yabancı hekimin Türkiye'ye sağlayacağı yarar yoktur. Hekim-hasta ilişkilerinde iletişim çok önemlidir. Hasta hikayesini anlatacak ki hekim de ona göre teşhis ve tedavi yapabilsin. Türkçe bilmeyen bir hekimi Türkiye'ye getirdiğinizde her hekimin başına bir tercüman mı dikeceksiniz? Türkiye AB ile tarama sürecini sürdürüyor. AB'nin asıl felsefesi işgücünün serbest dolaşımıdır. AB işgücünün serbest dolaşımına kalıcı kısıtlamalar getiriyor. İngiltere'den bilgi, beceri ve tecrübesi yüksek bir hekim gelecekse buna kimse karşı çıkmaz. Ama Asya ülkelerinden; örneğin Hindistan, Pakistan, Türk Cumhuriyetleri, Rusya ve Çin'den hekim getirirseniz bu tepki görür. Çünkü bu ülkelerdeki hekimler 50 ile 200 dolar arasında ücret alıyor. Avrupa'daki ücret skalasında ise hekimler üst sıralardadır. Avrupa'daki hekimler bu ücretleri bırakıp Türkiye'ye gelmez. Yabancı yatırımcıların beraberinde sağlık personeli getirmesine ben karşıyım. Yabancı yatırımın amacı ülkeye istihdam yaratmak artı bir katma değer sağlamaktır. Kendi personelini getirecekse bu yatırım ne anlamı kalır?"


Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Kahveci, yurt dışından getirilecek hekimlerin doğuya gönderilmeyeceğini ifade eden Bakan Akdağ'a tepki göstererek, "Bizim hekim ihtiyacımız olan bölgelerimiz var. Dışarıdan getireceğimiz hekimleri buralara gönderemeyeceksek ne faydası olacak? Bizim büyükşehirlerde bir sıkıntımız yok ki" şeklinde konuştu.


Kahveci, Sağlık Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklemeden gerekli yasal düzenlemeleri yapıp, bine yakın doktorun atamasını bir an önce yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.


İHA
yabancı
hekime
'şartlı'
destek
Yorum (6)
hasan ekim
Yıllar önce havalanında tesadüfen tanıştığım bir profesör hocamız hekimlerin 60 yaşında emekli olup geri kalan beş on yılıda kendileri için harcamaları gerektiğini söylemişti. Şahsen ben emekli olunca dünyayı gezmeyi, bir meslek yüksek okulunun öğrencidi olup, bahçıvanlık, ağaç budamayı öğrenmek isterim. Böylece hobilerimizi de değerlendirebiliriz. Hocalarımızın sanki ölmeyecek gibi çalışmaya devam etmeleri kendilerinin ön plana koyup etrafı önemsememeleri olmamalı. Yeniliklere açık olup herkesin herşeyi bilemeyeceğini düşünüp yeni gelişmelerde deneyimli gençlere yardımcı olmaları gerekir. Belki böylece belirtilen olumsuzlukları da yok edemezsek bile hiç olmazsa azaltabiliriz. Tabiatıyla yanındakilerde hocalarını üzmemelidir. Kendimde hoca olduğum için düşüncelerimi rahatlıkla belirttim. Yalnız B. Sıtkı Şaylı hocamız ise ülkemizin yetiştirdiği bir değerdi. Ona yapılanlar ise hiç de hoş değil.
0
Cevapla
dialaver
sayın dr hasan ekim meslekdaşım, ben de bir tıp profesörüyüm. 60 yaşındayım. emekli olmak ve dünyayı gezmek, bir köyde kır evinde yaşamak istiyorum. ama emekli olursam maaşım 5bin tl bile olmuyor. 45oo küsür. klinik dalda olama rağmen muayenehane açmadım. devletin verdiği dönerr, peformans ve ek ders ile 10-12 bin tl ile geçindiriyor.2 çocuk 2 aile kendim ve anne-babam. birikimim yok. hovarda değilim de prof maaşıyla bir apartman katım var. emekli olursam sadece 4500-4700 ile yaşamak zorundayım.60'tan allahıb verdiği ömre kadar. hobiler ve bobiler için zaman var da para yok. geri dönüp baktığımda develete güvenip muayenehane açmamakla enayilik etmişim. tablo ortada.
0
Cevapla
galile
medimagazin'in düzenli köşe yazarlarından bu hafta 2 tanesinin yazısı ilgimi çekti. biri prof ismail hahhkı beyin doçentlik yazısı diğeri sayın başaran'ın yazısı. 2 yazı da teroik olarak doğru. katılıyorum. doçentlik konusu 1980 den beri erk kimde ise onun lehine uygulanıyor. bugünkü yasa ile tek gün ders vermeden doçent ve doçentlikte 5 yılı özel hastanede geçirip size kadro açan bir anadolu üniversite bulduğunuzda prof olup tekrar eski özel kurumunuza dönmek mümükün. sayın başaran'ın önerdiği konu iyi. ancak sayın prof ismail hakkı bey ile sayın prof başaran,yök'ü belirleyen siyasi akıma sempati duyduğunu düşündüğüm kişiler(bu benim tahminim yanılıyor olabilirim).yani yök sizin yakınlık duyduğunuzu sandığım siyasi erkin belirleği bir yapı içinde sayılır,o zaman buyurun yapsınlar emekliye ders verdirsinler ama bir çok anadolu üniversitesi (bu konuda adı çok öne çıkanlar var) prof kadrolarını 39 maddeyi işleyerek EAH doçentleri prof yapmak için kullandırıyorlar. daha ne emekli hocasından söz ediyoruz.
0
Cevapla
aydin sinal
bir hatirami anlatayim:ben talebeyken hocalarin emeklilik yasi 71 den gün alma idi,ne yalan söyleyeyim artik bunama yasi idi,misal AÜTF de parazitoloji okuyanlar"yasa hoca aslan hoca" yi bilirler,benim hatiram Rasim Adasal hocayla 1974 de psikiatride stajdayken Rasim hoca 71 yasinin icinde üniversite senatosunda emekli edilmis ama psikiatrideki odasini bir türlü bosaltmiyor derslere girmiyor,hasta bakmiyor ama klinige her gün gelir giderdi,3.sinifta medical psikoloji okuttugu icin iyi tanirdik,sohbet ederdik,staj sonu imtihandayim juri baskani Muharrem özkan hoca coskun sarman ve fuat göksel hocalar var birden kapi acildi Rasim Adasal geldi(Ankarada psikiatriyi kuran),oturdu direk beni -diger hocalara hic aldirmadan- imtihan etmeye basladi bi soru sordu ben kendi kitabi medikal psikoloji den örnek vererek anlattim cok hosuna gitti,"Muharrem bu cocuga tam numara verin cok iyi"dedi gitti,Rasim hoca cikinca bir sessizlik oldu Prf.Muharrem Özkan bana"Rasim hoca bizim hocamiz olur ama simdi emekli onun imtihani gecersiz yeni soru soracagiz" dedi neyseki tekrar soruya iyi cevap verdim pekiyiyi hak etmistim.Hepsine Rahmet dileyelim.Belki ordinaryüslük tekrar gelir enstütüler kurulur calismak isteyen hocalardan faydalinilir.Ama simdiki düzende ümidim yok.selamlar.
0
Cevapla
op.dr.
HEY DOSTUM 'SU ÜSTÜNE YAZI YAZSAN KALIRMI' ? HEPİMİZ SU ÜSTÜNE YAZI YAZMIŞIZ.BARİ ÇOLUK ÇOCUĞUNUZU PRAĞMATİK DÜŞÜNCE YAPISINDA YETİŞTİRİN.DÜNYAYA BİR DEFA GELİNMİYOR.BARİ ONLAR YANMASIN,RUHEN İNCİNMESİNLER .SAYGILARIMLA
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir