Medimagazin logo

İki memurdan biri sözleşmeli oluyor

Memurların özlük haklarını yeniden düzenleyen Kamu Personel Reformu, devletteki memur sayısını 2 milyondan 1 milyona düşürecek. Başbakanlık’ta bir komisyonca hazırlanan reform taslağı, kamu kurum ve kuruluşları ile memur sendikalarının görüşüne sunuldu
İki memurdan biri sözleşmeli oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Memurların özlük haklarını yeniden düzenleyen Kamu Personel Reformu, devletteki memur sayısını 2 milyondan 1 milyona düşürecek. Başbakanlık’ta bir komisyonca hazırlanan reform taslağı, kamu kurum ve kuruluşları ile memur sendikalarının görüşüne sunuldu.

Taslağa göre, sözleşmeli statüsüne geçirilecek memurların, iş güvencesi açısından bütün hakları korunacak. Düzenlemenin yasalaşmasından sonra işe başlayanlar ise sözleşmeliler için verilen normal haklara sahip olacak. Taslakta kamu kuruluşlarındaki istihdam şekli; memur, sözleşmeli personel, geçici personel, diğer kamu görevlile-ri ve işçiler olarak sıralanıyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e bağlı komisyonun hazırladığı taslakta memur kadrolarına ilişkin 78, sözleşmeli personel için de 184 ayrı unvana yer veriliyor. Üst düzey bürokratların yanı sıra mülki amirler, emniyet mensupları, il müftüsü ve yardımcıları, ilçe müftüsü, kadastro üyesi, mal müdürü, müfettiş, savunma sekreteri, denetim elemanları, öğretmenler, Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışı teşkilatı ile meslek memuru gibi görevliler memur kadrolarında sayıldı. Sağlık görevlileri ile mühendis, din görevlisi, zabıta, avukat, hava trafik kontrolörleri, itfaiyeci, kimyager, mübaşir, pilot, şoför ve teknisyenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kamu görevlisi ise sözleşmeli statüde görev yapacak. Memurlar ve sözleşmeli personel yazılı yemin metnini imzalayarak göreve başlayacak. İlk defa memur veya sözleşmeli personel olarak göreve alınacakların, ülke genelinde merkezî olarak yapılacak yazılı sınava girerek başarılı olmaları şartı aranacak. Bazı görevler için bu şart geçerli olmayacak. İlk defa memur olacaklar, 1 yıl aday memur olarak çalışacak. Memurların ve sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresi 40 saat olacak. Yıllık izin süresi, ilk beş yıllık hizmet karşılığı 15 işgünü, 6 yıldan 15 yıla kadar 20 işgünü, 15 yıldan fazla olanlar için de 25 iş günü olacak.

AYDA 290 YENİ LİRA KİRA YARDIMI YAPILABİLECEK

Toplam aylık, memurlar için temel ve görev aylıklarının, sözleşmeliler için de temel ve görev ücretlerinin toplamından oluşacak. Temel aylık, aylık katsayı ile 10 ayrı basamakta yer alan gösterge rakamların çarpımı sonucu bulunacak. Sözleşmeli personelin temel ücreti ise birinci basamaktan başlamak üzere her 3 yıllık hizmet süresi için belirlenecek. Bu ücret, temel aylık gösterge cetveline karşılık gelen gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak. Her 3 yıllık sürenin sonunda, bir üst basamaktaki gösterge dikkate alınacak.

Memurlara, görev aylığı cetvelinde yer alan oranlar üzerinden hesaplanacak görev aylığı ödenecek. En yüksek görev aylığı 120 bin gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutar olup, Başbakanlık müsteşarına ödenecek. Sözleşmelilere de 120 bin gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar üzerinden en yüksek görev ücreti ödemesi yapılacak. En yüksek görev aylığının yüzde 30’unu geçmemek üzere görev güçlüğü ve sorumluluk ödemesi yapılacak.

Memurlar ve sözleşmeli personele, bir önceki yılın aralık ayı toplam aylık veya toplam ücretleri üzerinden haziran aylarında başarı ödemesinde bulunulacak. Buna göre, geçmiş takvim yılının sicil notuna göre, ‘İyi’ sicil alanlara toplam ücret ya da aylığın yüzde 25’i, ‘Pekiyi’ sicil alanlara ise yüzde 50’si oranında başarı ödemesi yapılacak. Görevlerinde üstün başarı gösterenlere, birim amirlerinin önerisi ve ilgili bakanın uygun görmesi durumunda, yıl içinde 1 toplam aylık ya da toplam ücreti aşmamak üzere ödül verilebilecek.

En az 25 yataklı tedavi kurumlarında çalışan sağlık personeline ayda 80 saati geçmemek üzere, döner sermayeden unvana göre 50 ile 120 arasında belirlenen gösterge rakamlarının katsayılı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar nöbet ücreti ödenecek.

Memurlar ve sözleşmeli personele, 7.000 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı aşmamak üzere aylık kira bedeli ödenebilecek. Görev yapılan bölgenin özelliğine göre bugünkü katsayı ile ayda 290 YTL kira yardımı yapılabilecek.

2 çocuğu aşmamak kaydıyla her 1 çocuk için 1.000 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak. Yüzde 40 ve daha fazla özürlü olduğu belgelenen çocuklar için bu katsayı 2.000 olarak uygulanacak.

Bütün ödemelerden Gelir ve Damga Vergisi kesintisi yapılacak. Kira, yemek, giyecek, çocuk, tedavi ve ölüm yardımı ile cenaze giderlerinden ise Damga Vergisi dışında kesinti olmayacak.


Zaman
i̇ki
memurdan
biri
sözleşmeli
oluyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir