Medimagazin logo

Sağlık İl Müdürü: Biz işbirliği istiyoruz, itirazcılar gerilim yaratıyor

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom, yaşanan aksaklıkları nedeniyle sağlık sisteminden kendisinin de memnun olmadığını belirterek, hekim sayısının artmasının önündeki en büyük engelin Türk Tabipler Birliği olduğunu ileri sürdü
Sağlık İl Müdürü: Biz işbirliği istiyoruz, itirazcılar gerilim yaratıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom, yaşanan aksaklıkları nedeniyle sağlık sisteminden kendisinin de memnun olmadığını belirterek, hekim sayısının artmasının önündeki en büyük engelin Türk Tabipler Birliği olduğunu ileri sürdü.


Aile Hekimliği Projesi ile ilgili Yunus Emre Devlet Hastanesi Gaffar Okkan Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Çom, 16 Şubat 2006 tarihinde Eskişehir'in, 10 kent ile birlikte Aile Hekimliği Uygulaması'nda pilot il seçildiğini ifade ederek, "Eğitim ve planlama faaliyetleri, Mart ayında başlanacaktır. 1 Ağustos 2006'da uygulamanın başlaması planlanmaktadır. 1 Ocak 2007'de ise sevk zinciri mecburiyeti uygulamasının başlaması planlanmaktadır" dedi.

Çom, Türkiye'nin doktor sayısı ve bir doktora düşen nüfus sayısı bakımından dünya ülkeleri sıralamasında en alt sıralarda yer aldığını kaydederek, "Ülkemiz, Avrupa ülkeleri içinde anne ve bebek ölümlerinde, sağlık harcamalarında ve bütçeden sağlığa ayrılan pay oranında da alt sıralarda yer almaktadır. Hayat kalitesi yüksekliğinde 50. sıradadır. Sağlık göstergelerinin iyiliği sıralamasında 76. sırada yer almaktadır. 2005 yılında sosyal güvenlik kurumlarının açığı yaklaşık 23 katrilyon TL oldu. Ülkemizde gayri safi milli hasılanın yüzde 45'ini sağlık harcamaları oluşturmaktadır. Genel bütçeden Sağlık Bakanlığı'na ayrılan paranın yüzde 38'i hastane sektörüne harcanmaktadır. Türkiye'de toplam hastane sayısı bin 200, yatak sayısı 190 bindir. Şu andaki nüfusumuz yaklaşık 73 milyondur. Toplam doktor sayısı ise yaklaşık 100 bindir" diye konuştu.

Türkiye'de her 10 bin kişiye düşen doktor sayısının 14 olduğunu açıklayan Çom, bir aile hekiminin ise 2 bin ila 4 bin kişiden sorumlu olduğunu dile getirdi. Doktor Seraceddin Çom, aile hekimliği sisteminin ücretsiz uygulanacağını vurgulayarak, "Şu andaki sağlık sisteminden, bir vatandaş olarak aksaklıklarından dolayı daha iyi olmaması sebebiyle ben de memnun değilim. Türkiye'de hekim sayısının artması gerekiyor. Hekim sayısının artmasının önündeki en büyük engel, Türk Tabipler Birliği'dir. Her dönemde ve her zaman şiddetle muhalefet ediyorlar. Doktor sayısında halen 14'lerde kalmamızda, hükümetler olduğu kadar Türk Tabipler Birliği de sorumludur" şeklinde konuştu.


Bazı memur sendikaları ile aile hekimliğinde görev alacak kişilerin, iş güvencesini kaybedeceğinden endişe edip, mevzuatla güvence altına alınmış olmasına rağmen ısrarla halkın kafasını karıştırdıklarını dile getiren Çom, "Tabipler Odası meslek örgütü olup, üyelerinin mesleki çıkarlarını korumak amacıyla kurulmuş olduğundan, üyelerinin mesleki çıkarlarının zedeleneceğinden endişe etmektedir. İtiraz eden bazı kurum ve kuruluşlar, halkın memnuniyetini ve yeterli sağlık hizmeti alma hakkını göz önüne almak yerine, hali hazırdaki mevcut sistemin devamını adeta istemekte, sıkıntılar için köklü ve alternatif başka çözümler üretememektedirler. Sağlık Müdürlüğü her türlü öneriye, beraber iş birliğine ve 'Aile Hekimliği' sisteminde varsa aksaklıkların düzeltilmesinde beraberce işbirliği yapmaya hazır olduğunu defalarca ifade etmesine rağmen, itirazcılar kendilerini konunun dışında tutmakta, insanları sokaklara dökerek gerilim ve sosyal barışı bozarcasına tutum ve davranışlar içine girmektedirler" dedi.


İHA
sağlık
i̇l
müdürü:
biz
işbirliği
istiyoruz
itirazcılar
gerilim
yaratıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir