Medimagazin logo

GATA'da yeni dönem

Milli Savunma Komisyonu'nda, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) yeni bir dönemin kapısını aralayacak olan yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak
GATA'da yeni dönem
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Milli Savunma Komisyonu'nda, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) yeni bir dönemin kapısını aralayacak olan yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak.


Yeni yasaya göre GATA komutanı olarak Harp Akademisi mezunu bir korgeneral veya koramiralin atanmasını öngören KHK'da komutan, GATA Akademi, Yönetim ve Yüksek Disiplin Kurulu ile Bilim Konseyi'nin de başkanlığı görevlerini üstlenecek ve akademinin idari faaliyetlerinin yürütülmesi ile bilimsel faaliyetlerin koordinasyonundan sorumlu olacak. Komutan ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı'nca sağlık konularında kendisine verilen görevleri yerine getirecek.

Akademi komutanının bilimsel yardımcısının, tabip tümgeneral veya tümamiral olması öngörülen KHK'da, bilimsel yardımcının aynı zamanda tıp fakültesi dekanı ve eğitim hastanesinin baştabibi olacağı hükme bağlanıyor.

KHK'ya göre, yardımcı doçentlikte ilk üç yıllık görev süresini tamamlamadan yurtdışı daimi göreve seçilenlerin, dönüşlerinde kalan sürelerini tamamlama hakları saklı olacak. Yardımcı doçentliğe atanmak için, doktora veya tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra fiilen en az 2 yıl kıta hizmeti yapmış olma şartı aranacak.

Yardımcı doçentliğe atamada ayrıca, merkezi sistemle yapılacak yabancı dil sınavında en az yüzde 60 not alma şartı aranacak. Doçentliğe geçiş için ise doçentlik unvanını almış ve en az 3 yıl yardımcı doçentlik kadrosunda çalışmış olmak gerekecek.


Profesörlüğe yükselebilmek için, doçentlik unvanını aldıktan sonra, en az iki yılı GATA'da olmak üzere 5 yıl ilgili bilim dalında çalışma koşulu aranacak. KHK'da, ana bilim ve bilim dalı başkanlık süreleri 4 yıl olarak belirlenirken, generaller ve amiraller hariç bu sürenin Yüksek Askeri Şura kararıyla her yıl yeniden değerlendirilmesi kaydıyla, 8 yılı geçmemek koşuluyla uzatılabileceği öngörülüyor.

General ve amiral rütbesindeki bilim dalı başkanları, rütbe bekleme süresini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, Yüksek Askeri Şura'nın üçte iki çoğunluğunun kararı ile yeniden değerlendirilmek kaydıyla rütbesinin yaş haddine kadar hizmete devam ettirilebilecek.


KHK'da kurulması öngörülen Yüksek Bilim Konseyi, GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısı, GATA ana bilim dalı ve bilim dalı başkanlığı ile servis ve kısım şefliği görev sürelerini tamamlayan öğretim üyelerinin yanısıra, GATA Komutanı tarafından bir yıl için görevlendirilecek 3 ana bilim dalı ve 2 bilim dalı başkanından oluşacak. Yüksek Bilim Konseyi, GATA eğitim ve öğretim plan ve programlarının çağdaş, bilimsel ve teknolojik esaslara uygun olması için araştırmalar yapmak, GATA'yı ilgilendiren kanun ve yönetmeliklerin taslaklarını hazırlamak, önerilerde bulunmak ve görüş bildirmek, TSK'da ortaya çıkan salgın hastalıklarla mücadele etmek ve koruyucu önlemler alınması maksadıyla önerilerde bulunmak, mesleki ve bilimsel yayın yapmaktan sorumlu olacak.


İHA
gata'da
yeni
dönem
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir