Medimagazin logo

Türkiye'de her yere istenen ilacı 3 saatte ulaştırırım

Ahmet Keleşoğlu, Selçuk Ecza Deposu'nun kurucusu, sahibi. 81 yaşında ve Türkiye'nin gizli zenginlerinden... 2 milyar dolar ciro yapan Keleşoğlu şimdi şirketini halka açıyor
Türkiye'de her yere istenen ilacı 3 saatte ulaştırırım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ahmet Keleşoğlu, Selçuk Ecza Deposu'nun kurucusu, sahibi. 81 yaşında ve Türkiye'nin gizli zenginlerinden... 2 milyar dolar ciro yapan Keleşoğlu şimdi şirketini halka açıyor


27.11.2005



Ecza deposu deyip geçmeyin, Selçuk Ecza Deposu'nun yıllık cirosu 2 milyar dolar. Sahibi Ahmet Keleşoğlu 47 yıldır bu işi yapıyor. Ve o Türkiye'nin gizli kalmış zenginlerinden biri. 10 kişiyle başladığı şirketini 4 bin 600 çalışanı olan bir şirket haline getirmiş ihtiyar bir delikanlı Keleşoğlu. 81 yaşında olmasına rağmen 20 yıl daha çalışacağım söylüyor, bu demek oluyor ki Keleşoğlu 100 yaşına basmadan işi bırakmayı planlamıyor.

Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermaye ile faaliyet gösteren en büyük ilaç dağıtım şirketi Selçuk Ecza Deposu, hisselerinin yüzde 15'lik bölümünün halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu. Selçuk Ecza Deposu'nu Ahmet Keleşoğlu'yla birlikte geziyoruz, Keleşoğlu merdivenleri zıplayarak çıkıyor. Bize ballı ıhlamur ikram ediyor, başarı hikayesini "Hayal bile edemediğim kadar büyüdüm" diyecek kadar samimi anlatıyor.

Aslında Sarraf olmak istiyordum

* Selçuk Ecza deposunun kurucusu, sahibisiniz. Sizi kime sorsam "Büyük iş yaptı, aynı zamanda gayrimenkul zenginidir" diyor...

(gülüyor) Hayal bile etmediğim şeylere kavuştuğum doğrudur.

* Hikayeniz nerede başlıyor?

Ermenekli'yim. Liseden sonra ticarete başladım. 1958'de Konya'da kurduk şirketi.

* Yaşınızı da hiç göstermiyorsunuz...

Kendimi genç hissediyorum. Kaç gösteriyorum?

* 67-68 ama biliyorum yaşınızı...

Yazma, gösterdiğim yaşı yaz. (Ahmet Keleşoğlu'nun affına sığınarak yazıyorum. 1943 yılında askere gitmiş, 2. Dünya Savaşı nedeniyle tam 45 ay askerlik yapmış. Keleşoğlu 1924 doğumlu.)

* İlk işiniz eczacılık değil...

Yok değil. Benim gözüm altınlardaydı. Sarraf olmak istiyordum. Babamla birlikte ticaret yapıyorduk. Sonra kayınbiraderimle ilaç dağıtım şirketini kurduk. O eczacılıkla uğraşıyordu. 4 yıl birlikte çalıştık, sonra yollarımız ayrıldı, o Nevzat Ecza deposunu kurdu. Ben de Selçuk Ecza deposunu büyüttüm.

Darbe dönemlerinde ilaç satışı artmıştı

* İstanbul'a gelmeniz nasıl oldu?

17 sene çalıştık Konya'da. Bakan dostum Fethi Çelikbaş, bana "Büyük balık büyük denizde yetişir" dedi. işadamı olarak büyümem gerektiğini söylüyordu arkadaşlarım. Geldim İstanbul'a. O dönemde ecza depoları Eminönü tarahndaydı, ben ilk depomu Gayrettepe'de kurdum. Sonra şubeler açmaya başladım. Türkiye'nin ilk çok şubeli ecza deposu olduk.

* 47 yıl çok uzun bir süre. Darbeler, krizler... İlaç sektörü bunlardan nasıl etkilendi?

Sıkıntılar oldu ama biz istikrarı koruduk.

* Darbe dönemlerinde ilaç satışlarında değişiklik oldu mu?

Biraz olmuştu.

* Teskin edici ilaç satışları artmış mıydı?

O ilaçlarda biraz artış olmuştu ama ilaç tüketiminde tümden bir artış olduğunu söyleyebilirim o dönemlerde.

* Türkiye'nin her yerine ilaç dağıtabiliyor musunuz?

86 şubemiz var. Her yere siparişi aldıktan en geç üç saat içinde ilacı ulaştırırız. Cep telefonundan ve internetten sipariş alabiliyoruz. 1600 servis ve binek otomobilden oluşan araç filomuz var. Artık motorlarımız da var. 24 saat çalışıyoruz. Günde 72 bin fatura kesiyoruz. Türkiye'nin üçte birine, 18 bin 500 eczaneye ilaç dağıtıyoruz.

* İlaç dağıtım işinde nasıl kâr ediliyor?

Devlet belirliyor fiyatları. Biz istikrarlı olarak yüzde 2-3 kâr ediyoruz. Düşük kâr marjıyla çalışıyoruz. Ciro yüksek olduğu için kazanıyoruz. Selçuk Ecza Deposu üç yıldır ilk 50'nin içinde.

Çocuğum yok, çalışanlarımı evlatlarım gibi görüyorum

* Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?

4 bin 600 kişi çalışıyor. Diğer kurumlarla 5 bini geçmiştir. Tüm çalışanlarım profesyoneldir. Akraba çalıştırmam. Alt kademeden başlarlar, yükselirler. Dışarıdan da çok az adam almışımdır. 15-20 yıldır burada çalışanlar var.

* Sizin çocuğunuz olmamış...

Olmadı. Çalışanlarımı öyle görüyorum. 4 bin 600 kişi, 4 bin 600 aile demek, çok büyük. Şimdi ileride onlara yönelik bir çalışma yapmak istiyorum, vakıf gibi. Bu şirketin yaşamasını istiyorum.

Halka açılınca aczacı ortaklarımızla daha da çok kazanacağız

* Şirketinizi halka açmaya karar verdiniz. Bu kararın nedeni şirketinizi ileriye yönelik daha sağlam şekilde yaşatma isteği mi?

Öyle. Yüzde 15'ini halka açıyoruz. Denetime ve istikrara önem veririm. SPK ile kurumsallaşmada daha ileri gideceğimize inanıyorum. Şimdi büyük olasılıkla eczacı ortaklarımız olacak, onlar daha çok kazanmak isteyecek, biz de daha çok kazanacağız.

* Halka azdan elde edilen gelirle yeni atılımlarınız mı olacak?

Sermaye şirketin bünyesinde kalacak. Bankaya vereceğim 10-15 trilyon faizi vermemiş olacağım.

* Neden yabancı ortak almadınız?

Bir türlü içime sinmedi yabana ortaklar. İleride olabilir. Ama İbrahim Ethem Ulagay İlaçları'nı da İtalyanlar Ta birlikte ortağıyım. İlaç sanayinde 2 milyar doların üzerinde ciro yapıyoruz. Bu Avrupa'da bile büyük rakam.

30 yıldır aynı kilodayım

* Sizin ilaçla aranız nasıl?

Çok ilaç içmem.

* Çok dinç görünüyorsunuz, bunun sırrı ne?

Her gün spor yapıyorum. 30 yıldır aynı kilodayım. Baharatlı ve yağlı yemeklerden uzak duruyorum. Arada sırada akşamlan dans ederim, yani eğlenmeyi de severim. Tekirova'daki otelimde eğlenirim.

* Sigara, alkol?

Sigara kullanmıyorum. Arada sırada alkol alırım.

* Politikaya atılmayı düşündünüz mü?

1950'de düşündüm, hatta girdim ama kısa sürdü. Birkaç kez teklifler oldu ama ben istemedim.

* Özal'ın size bir teklifi olmuş diye duydum...

Doğru, rahmetli Özal istemişti ama ben istemedim. ANAP'ın kurulduğu yularda teklif gelmişti.

Haydarpaşa'ya otel açıyor

Selçuk Ecza Deposu, Selçuk Grubu olarak bilinen Aksel Holding bünyesindeki şirketlerden sadece biri. Ahmet Keleşoğlu'nun As Ecza Deposu, Selçuklu inşaat ve Selçuklu Turizm gibi şirketleri de var. Keleşoğlu, yakında Kemer ve Haydarpaşa'da da otel yapacak.

En zor günüm

2001 krizine çok büyük borçla yakalandım

Kötü şartlarda bile o şartlara adapte olurum ben. Zor dönem kabul etmeyen Ur yanım var benim ama ekonomik krizlerin olduğu zamanlarda zorlandığım oldu. Büyürken krizi yaşamak daha zor. En büyük krizi 2001 'de yaşadım. Çok şube açmıştık o dönemde. O dönemde krizin geleceğini hiç beklemiyordum. Çok büyük bir borçla yakalandım. O sıkıntıda bile borcumu yarın ödeyeyim demedim. Borcumu geciktirmeden ödedim ama eldekiler gitti. 2001 'de bile 22-25 milyon dolar kâr ettik ama biraz sıkıntılı oldu.

Vatan
türkiye'de
her
yere
istenen
ilacı
3
saatte
ulaştırırım
Yorum (1)
yusuf akdoğan
ben fethiye devlet hastanesi acil servisinde acil kayıt ve labaratuvar tahlil sonuçları ayrıyeten mesai sonunda çıkan ücretli hastalardan ücretlerini alıyorum.acilde çalıştığım halde 0.30 dan hesaplanması gereken puanım 0.25 hesaplanıyor.sağlık bakanlığı genelgesinde 0.30 olarak belirtiliyor.doğal olarak riskli bölümde çalışıyoruz.neden hakkımızı alamıyoruzç
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir