Medimagazin logo

Turhan Çömez :Tüm köy tavukları derhal itlaf edilmeli

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Türkiye'deki tüm köy tavuklarının kuş gribi hastalığının yayılma tehlikesine karşı derhal itlaf edilmesi gerektiğini söyledi
Turhan Çömez :Tüm köy tavukları derhal itlaf edilmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Türkiye'deki tüm köy tavuklarının kuş gribi hastalığının yayılma tehlikesine karşı derhal itlaf edilmesi gerektiğini söyledi. Çömez, Türkiye'de yayılan kuş gribi mikrobunun, daha önce Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde karşılaşılan virüse göre daha agresif ve patojen bir tehlike oluşturduğunu belirtti.


Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde beyaz et üreticileriyle biraraya gelen Doktor Milletvekili Turhan Çömez, kuş gribi sonrasında ilçede bulunan beyaz et sektörünün son durumunu değerlendirdi. Çömez, cesur ve köklü tedbirler alınmaması halinde sonuçlarının daha külfetli olacağını ifade ederek, "'Bugün alınacak ciddi ve acil bir kararla, Türkiye'deki tüm köy tavukları itlaf edilmeli. Yeni salgınlar veya enfeksiyon odakları, ilerleyen zamanda gündemimizde olacak. Tüm ülkede 20 milyon köy tavuğu var. Bunların ekonomik değeri 60 milyon YTL. Bugün bu kararı vermez ve uygulamazsak, 600 milyon broyler tavuğunu, 35 milyon yumurta tavuğunu riske etmiş olacağız'' dedi.


Haftalar önce bazı kanatlıları enfekte eden virüsün, hızla geniş bir alanı etkisi altına aldığını ve artık uzunca bir dönem hayatımızın bir parçası olacağını ifade eden Çömez, salma köy tavuğunun en az bir yıl süreyle yasaklanması ve tüm köylülerin ciddi bir eğitimden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Çömez, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak çalışma planları oluşturması gerektiğini, bu çerçevede jandarma, müftülükler, sivil toplum örgütleri, beyaz et ve yumurta sektörü temsilcileriyle medya kuruluşlarının hastalıkla mücadele platformuna dahil edilmesinin doğru olacağını kaydetti.


Bandırma ve civarında günde 3 milyon yumurta üretildiğini ve 400 bin tavuk kesildiğini anlatan Çömez, "Aylık sirküle eden para 100 milyon YTL. Sektörde direkt 15 bin, endirekt 15 bin olmak üzere 30 bin kişi çalışıyor. Tavuk kesimlerinde yüzde 50 azalma oldu. Şu an kesilenler satılamıyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Ancak durum böyle devam ederse, depolarda yer kalmayacak ve kesimler tamamen duracak. Yumurta satışlarında çok önemli düşüşler yaşanıyor. Yumurta fiyatlarının 20 kuruşa düşmesi çok önemli bir sorunu da beraberinde getirdi. Bir yumurta tavuğu günde sadece 50 kuruşluk yem tüketiyor. Bu koşullar altında sektörün ayakta kalması mümkün değil. Bandırma İlçe Tarım Müdürlüğü'ne şu ana kadar sağlıklı oldukları halde yem parası bulamadığı için çok sayıda üretici başvurdu ve tavuklarını itlaf etmek istediğini söyledi. Resmi başvuru 300 bin. Bu rakam ilerleyen zamanda daha da artacak. Son derece vahim bir tablo. Çok kısa sürede akılcı, uygulanabilir ve gerekli politikalar hayata geçirilmezse, ciddi ekonomik kayıplarla karşı karşıyayız'' diye konuştu.


Turhan Çömez, sektörde meydana gelebilecek ekonomik kayıplar sonucunda işsizlik olacağına dikkati çekerek, Türk beyaz et sektöründe çok önemli bir merkez olan Bandırma ve civarının her açıdan korunabilmesi için çaba harcadıklarını, sektör temsilcileriyle birlikte hazırlayacakları raporu ilgili bakanlar ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacaklarını bildirdi.


İHA
turhan
çömez
:tüm
köy
tavukları
derhal
itlaf
edilmeli
Yorum (1)
rabia k
DOKTOR!!!Bazen tedavi,ekseriya iyileşme ama daima kalp huzuru verme..............
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir