Medimagazin logo

Üniversitelerin af direnişi

Aftan yararlanmak isteyen öğrenciler, başvurdukları bazı üniversitelerde çeşitli engellerle karşılaşıyor. Üniversiteler, aftan dönen öğrenci sayısını düşürmek için adeta direniş halinde
Üniversitelerin af direnişi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Aftan yararlanmak isteyen öğrenciler, başvurdukları bazı üniversitelerde çeşitli engellerle karşılaşıyor. Üniversiteler, aftan dönen öğrenci sayısını düşürmek için adeta direniş halinde.

Uzun süre af bekleyen öğrenciler umutla bekledikleri affa kavuştular, ancak sorunları bitmedi. Öğrenci affı için son başvuru tarihi olan 18 Mayıs tarihi yaklaşırken öğrenciler, af için başvurdukları üniversitelerin bazılarında çeşitli engellemelerle karşılaştılar. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in daha önce "uygulama inisiyatifi üniversitelerde" dediği af işlemlerinde, üniversitelerin öğrencilere engeller çıkardığı ve aftan dönen öğrenci sayısını düşürmek için direndikleri görüldü. Bazı üniversiteler af için başvuru dilekçesini ücretli olarak kabul ederken, bazı üniversiteler de kanunda olmamasına rağmen afla dönecek öğrencilere devam zorunluluğu getiriyorlar.

ODTÜ 40, Hacettepe 75 milyon

Öğrenci affı için yaklaşık 1 yıl boyunca Meclis'te mekik dokuyan öğrenci grubunun temsilcisi Kadir Yılmaz, üniversite yönetimlerinin kanunda olmamasına rağmen, af dilekçelerini ücret karşılığında kabul ettiklerini belirtti. Arkadaşlarının, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) 40 milyon, Hacettepe Üniversitesi'nde 75 milyon ücret istenmesinden şikayetçi olduklarını belirten Yılmaz, "Biz uzun süre af için uğraştık. Hatta çok arkadaşımız ekonomik kriz dönemlerinde harç yatıramadığı için kaydı silinenlerden oluşuyor. Harç ödeyemedikleri için atılanları tekrar üniversitelere kanunsuz şekilde paralarını almak için mi alıyorlar? Yetkililerden bu konuda açıklama ve kolaylık bekliyoruz" dedi.

Üniversitelerin kimi arkadaşlarını sevindirirken, kimilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Yılmaz, "Bu konu açıklığa kavuşturulmalı. Bu konuda mağdur çok arkadaşımız var" diye konuştu. Yılmaz, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Selçuk üniversitesi ve Gazi üniversitesi'ne başvuran öğrencilerin ise başvurularını kolaylıkla yaptığını belirtti.

"Amaç, topluma kazandırmak"

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise öğrenci affı ile eğitimlerine devam hakkı sağlanan gençleri toplumsal kazanım olarak değerlendirmek gerektiğini belirtti. Öğrencilerin üniversite kayıtlarında karşılaştıkları engellemeler konusunda kendilerine de çok sayıda şikayet geldiğini ifade eden Gündoğdu, bazı üniversite rektörlerinin yasa çıkmadan muhalefet ettiklerini hatırlatarak, "Artık yasa çıkmıştır. Bunu hangi iktidarın çıkardığına bakmadan, niyet okumaktan vazgeçerek, gençlerimizi düşünmeliyiz" dedi. Binlerce gence ömürleri boyunca unutmayacakları bir fırsat sunulduğunu belirten Gündoğdu şöyle konuştu: "Ekonomik durumu sıkışık olduğundan dolayı, krizlerde üniversiteden ayrılmış binlerce gencimiz okula dönmeye çalışıyor. Derneklere, vakıflara bu gençlerimizi kapsayan, bu döneme özel burs kampanyası düzenlemeye çağırıyorum."

HATİPOĞLU: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, üniversitelerde öğrenci affı yasasını engelleyici uygulamalar gerçekleştiren rektörlere tepki göstererek, "Bugünlerde ulusal egemenliği tanımamak moda oldu. Rektörlerimiz çıkmış bir yasaya muhalefet ederek, yasa koyucuyu tanımıyorlar. Milli iradeye saygısızlık yapıyorlar" dedi. Öğrencilerden para toplayan derneklerin geçen yıl ocak ayında çıkarılan yasa ile üniversite dışına çıkarıldığını hatırlatan Hatipoğlu, "Çocuklarımız Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak dilekçe haklarını ücretsiz kullandırmayan rektörler hakkında suç duyurusunda bulunsunlar. Savcılarımızı bu konuda harekete geçmeye davet ediyorum. Sözkonusu üniversiteler yasaya karşı hareket ediyorlar" diye konuştu.


Yenişafak
üniversitelerin
af
direnişi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir