Medimagazin logo

Kuş gribine karşı salgın planı hazırlandı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bütün ülkeleri uyardığı kuş gribine karşı Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Grip Pandemi Planı hazırlandı
Kuş gribine karşı salgın planı hazırlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bütün ülkeleri uyardığı kuş gribine karşı Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Grip Pandemi Planı hazırlandı.


Plan çerçevesinde Bakanlık tarafından kuş gribine karşı geliştirilecek aşı ve ilaç konusunda bir dizi girişimde bulunuldu.

Buna göre Sağlık Bakanlığı, yurt dışındaki bir ilaç firmasından bir milyon kutu ilaç siparişi verirken, olası bir salgın halinde geliştirilmesi muhtemel aşıdan 10 milyon doz temin edilmesi için girişimde bulunuldu. Bakanlığın bu girişimi üzerine ilgili firmadan ilk aşamada 5.5 milyon doz temini için söz alındı.
Salgın halinde, öncelikle sağlık personelinin bundan korunması gerektiği göz önüne alınarak, 300 bin koruyucu malzeme kiti hazırlanacak. Hemen dağıtımı yapılacak sette maske, eldiven, gözlük, galoş ve el dezenfektanı yer alacak.

Salgın planına göre ayrıca, Başbakanlık Kriz Merkezi ve Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ile de işbirliğine gidilecek.

PLANIN ANA HATLARI

“Komuta ve kontrol”, “Hastalığın izlenmesi”, “Vakaların araştırılması, tedavisi, toplumun korunması” ve “Hizmetlerin
Devamlılığının Sağlanması” başlıklarını içeren planın ana hatları şöyle:

-Pandemi, bilimsel ve yönetsel olarak Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda ilgili bütün kurum ve kuruluşlar ve bilim insanlarının katılımı ile oluşturulacak bir kurulun önerileri doğrultusunda izlenecek ve müdahale edilecek.

-Mevcut yasal mevzuat, pandemi sırasında her türlü kamu sağlığını koruyucu uygulamaları (karantina, okul kapatma, toplantıları iptal etme, seyahat yasağı gibi) yapacak.

-Pandemi sırasında hastalık izlemi, daha çok vaka sayısı ve ölüm oranlarını izlemeye dönük, toplumu korumak için alınması gereken önlemleri zamanında gerçekleştirmeye yardımcı olacak.

-İnfluenza tanısı koyabilecek laboratuvarların sayısı ile niteliklerinin artırılması için çalışmalara devam edecek. (Halen Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iki laboratuvar influenza tanısını doğrulama kapasitesine sahip.)

-Hastalığa etkili olan antiviral ilaçlar Sağlık Bakanlığı'nca depolanacak. Pandemi sırasında hayati risk taşıyan kişilere antiviral tedavi verilecek.

-Hasta kapasitesini karşılayacak seyyar hastane veya kamu binalarının polikliniklere dönüştürülmesi gibi uygulamalar planlandı.

-Gerektiği takdirde Kızılay aracılığıyla emekli sağlık personeli ve gönüllüler göreve çağrılacak.

Hürriyet
kuş
gribine
karşı
salgın
planı
hazırlandı
Yorum (4)
Dr.Cevdet
Bu konuda yapılacak en doğru şey doktora ünvanına uygun bir sabit maaş vermek (örn:5000 tl) ve döner sermayeyi kısmak(1000-3000 tl bandında dağıtmak) olmalıdır. Yoksa her baranş ve her hastanede doktorlar bugün olduğu gibi farklı ve adaletsiz paralar alarak iş barışı bozulmaya devam eder.
0
Cevapla
Tevrat Özalp
Hocam, çok önemli bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. Yazınızı tamamlayacağını düşündüğüm bir- iki cümle de ben ilave etmek isterim. Her branşa ayrı olarak tariflenmiş günlük ya da aylık "görev tarifi" yapılması, branşlararası rekabetten ziyade her branşın kendisi için belirlenmiş görevini yapması, bu görev tarifine göre o branşın PDC'sini oluşturması ve görev tarifini gerçekleştiren her hekime toplumdaki sosyal statüsüne uygun ücret verilmesi gerekir.Şu an sağlık bakanlığının nerede, kim, hangi işi yaptığına dair bilgi bankası mevcut. Buna makul sınırlarda bir "görev tarifi"ni belirlemesi bir çok sorunu çözer inancındayım.
0
Cevapla
cevdet tokat
Gönül isterki bakanlıktan sıkıntılarımızı dinleyen birileri olsun ve gerçekten bu sıkıntıları çözmeye gayret etsin. ''Ne kadar hasta=ne kadar ameliyat=o kadar para''gibi insan üzerinden para kazanma vesilesi olan performans sistemi kesinlikle revize edilmelidir. Bu mantık, vahşi kapitalizm ve materyalizme hizmet eden bireyler üretmekte ve mukaddes olan insan bedeni para kazanma metasına dönüşmektedir. Maalesef Doktorlar arasında iş barışı bozulmuş ve sıkıntılar had safhadadır.Bir uzman aynı hastanede o(sıfır) tl döner alırken bir başkası 5000 tl döner almaktadır. Bu adaletsizlik artık son bulmalıdır. Öncelikle maaşlar doktorun statüsüne yakışır şekilde (5000 tl gibi) artırılarak döner sermayenin payı azaltılmalıdır(1000-3000 Tl.gibi). Doktor mesleğini geçim için değil, insanlara hizmet için yapmalıdır. Maalesef hastaneye az hasta girişi olması ya da az ameliyat yapılıyor olması idarecileri üzmektedir. Oysa hedefi koruyucu hekimlik olan mesleğimizin asıl gayesi hastaları tedavi etmek değil, hastalığı önlemektir.Hasta sayısı ve ameliyat sayısıyla öğünmek hastanenin başarı ölçütü gibi gösterilmektedir. Maalesef sağlıkta hedef sapması yaşanmaktadır. Koruyucu hekimlik yerine çok para kazanmayı hedefleyen tedavi edici eğilimler cazibe merkezi haline gelmiştir.Yurt dışına paramız akıtılarak milyon dolarlarla alınan pahalı aletlerle çoğu gereksiz pahalı ameliyatlar yapılmakta, moda hastalıklar icad edilerek milletin parası yabancı ilaç şirketlerine akıtılmaktadır.Yapılan herşeyin doğru olduğunu sanan idarecileri uyarma görevimizi yapmak için bu yazıları yazıyoruz. Keşke idarecilerimiz yapılan şeylerin yanlış olduğunu söyleyen herkesi TTB yönetimi gibi düşünmekle suçlamayıp biraz bizlere kulak verip ve özeleştiri yapsalar.
0
Cevapla
doktor
Pratisyen hekime 3000 aile hekimine 3250 lab. yada preklinik hekimlerine 3500 dahili branş hekimlerine 4000-5000 cerrahi branşlara 4500-6500 tl maaş ve performans ise mesai içi belirlenenin dışına çıkılınca, mesai dışı ve acil hizmetlerine göre, yapılan puanlara garanti 1500-4500 tl arası verilmelidir. ayrıca skopi kullanan beyin cerrahisi ortopedi ve kardiyologlara yıpranma ve yılda 30 gün radyasyon izni ve erken emeklilik hakkı verilmelidir.Performansta emek öncelikli olmalı oturan ile çalışan hem maaşta hem de ek ödeme de aynı parayı almamalı.Bu sistemde bir biyokimya uzmanı ile nörolog hemen hemen aynı parayı alıyor. Birinde beden çalışırken diğerinde laborant ve bilgisayarlar çalışıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir