Medimagazin logo

Maliye, devlet hastanelerinin vergi borcunu üç ay erteledi

Sosyal güvenlik kuruluşlarından alacaklarını tahsil edemedikleri için mali krize giren devlet hastanelerinin vergi borçları 3 ay süreyle ertelendi
Maliye, devlet hastanelerinin vergi borcunu üç ay erteledi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal güvenlik kuruluşlarından alacaklarını tahsil edemedikleri için mali krize giren devlet hastanelerinin vergi borçları 3 ay süreyle ertelendi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinin SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan 3 milyar Yeni Türk Lirası’ndan fazla alacağı bulunuyor. Hastaneler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerinin teşhis ve tedavi ücretlerini faturalandırarak kendi kurumlarına gönderiyor. Bu kurumlar da faturaları inceleyerek bedelini ödüyor. Ancak son aylarda geri ödemeler aksamaya başladı. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre 1 Ocak 2005’ten bugüne kadar SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na yaklaşık 7 milyar yeni liralık fatura kesilmesine karşın bunun 4 milyar YTL’lik kısmı tahsil edilebildi. Parasını alamayan hastaneler, mali krize girdi. Büyükşehirlerdeki hastanelerde çalışan sağlık çalışanları döner sermaye payları alamıyor. Bu hastanelerde temizlik, güvenlik, yemek, tıbbi malzeme, elektrik, su, ısınma ve telefon giderleri ise güçlükle karşılanabiliyor. Ayakta kalmaya çalışan hastaneler, vergilerini bile ödeyemez duruma düştü.

Hastanelerdeki mali krizi çözmek için çare arayan Sağlık Bakanlığı, vergi borçlarının ertelenmesini istedi. Maliye Bakanlığı yetkilileriyle sürdürülen görüşmeler sonucu, borçların tecil edilmesine karar verildi. Buna göre devlet hastanelerinin, Aralık 2005 ve Ocak 2006 dönemine ait vergi borçları mart ayı sonuna ertelendi. Ayrıca hastanelerin döner sermaye gelirlerinden Maliye Bakanlığı’na ödenecek ‘Hazine payı’ da takside bölündü. Hastaneler, Hazine paylarını 2006 yılının Eylül ayına kadar 6 eşit taksitte ödeyecek.

Zaman
maliye
devlet
hastanelerinin
vergi
borcunu
üç
ay
erteledi
Yorum (1)
Sefa Çetinkaya
Kesinlikle katılıyorum. Gündüz kuşağında sağlık programları artmış durumda. Sayı arttıkça kalite azalıyor. Bitkisel ürünler v.b her kişiye ''ulaşımın kolay ve tedaviyi kendi kendilerine yapabilecekleri'' izlenimi veriyor. Bilgi kirliliğinin sebebi, bilginin israf edilmesidir. Buradaki mesele bilgiye ulaşmanın kolaylığının yanı sıra elde edilen bilginin değerlendirilmesi ve sunulması için ''alanında eğitim alması gerek'' şartının unutulmuş olması. Burası ve diğer bir çok platform gibi sağlık meslek gruplarında -kendilerine olan tavırların derdine düşmekte haklılar fakat bu derdin peşindeyken- bilgi bilincinin ziyan olduğunu,öneminin azaldığına dikkat çekmek isterim. Sözün özü, bilgi akla ziyan kaldı. Akla ziyan akla danışılmayan her şeydir. Bu da aklı israf etmektir. Saygılar
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir