Medimagazin logo

Kanser hastaları için duayla tedavi geliyor

Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu, kanser tedavisinde dini inancın da kullanılabilmesi için çalışma başlattı
Kanser hastaları için duayla tedavi geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu, kanser tedavisinde dini inancın da kullanılabilmesi için çalışma başlattı.

Alternatif tedavi yöntemleriyle ilgili çok sayıda bilimsel araştırmanın uluslararası kongrelerde sunulması üzerine tıp dünyası uzak durduğu 'dua' konusunu gündemine aldı. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı kanser konusunda dualar ve bitkisel tedavi yöntemlerinin bilimsel olarak araştırılması için danışma kurulu oluşturdu. Danışma kurulu tedaviye yardımcı metot olarak dualardan yararlanılması için araştırma yaparak bu yöntemlerin tıp fakültelerinde tartışılmasını sağlayacak. Amerika'da geçen yıl dinin tedavi üzerine etkileriyle ilgili çok sayıda bilimsel araştırma yayınlandı. Özellikle kalp ve kanser hastalıklarının tedavisinde duaların etkisi üzerine yapılan bilimsel yayınların ardından Amerikan Kardiyoloji Cemiyeti 'kalp damar hastalıkları ve tamamlayıcı tıp' başlığı altında bir belge yayınladı. Bu yazı din, dualar ve inançla kalp sağlığı konusundaki ilk resmi ve bilimsel önerileri içeren bir belge oldu.

BAKANLIK ATAĞI
Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı geçen hafta Kanser Danışma Kurulu oluşturarak alternatif tedavi yöntemlerinin araştırılmasını önerdi. Modern tıbbın yanında tedaviye destek programları kullanılması amacıyla başlatılan çalışmaya göre bitkisel tedavilerin yanı sıra dini yöntemler de tedavi içinde yer alacak. Ulusal Kanser Danışma Kurulu 20 civarında üyeden oluşuyor. Eğitim hastaneleri, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, mesleki kuruluşlar ve Sağlık Bakanlığı'nın alt birimleri kurulda temsil ediliyor. Kurulda Ankara, İstanbul, Trabzon ve İzmir'de üniversitelerden bilim adamları var. Alt kurulun başkanlığını bitkisel tedavileriyle ünlenen Prof. Dr. Erkan Topuz üstlenecek.

UZMANLAR NE DİYOR?

* Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer, alternatif tıp denince akla sadece bitkilerin gelmemesi gerektiğini belirterek, "Batı dünyasında inancın birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını biliyoruz. İnsanların psikolojisi inançlarla desteklendiği takdirde çok daha dirençli hale gelebiliyor. Duaların hastaların iyileşmesinde önemli rol oynadığı inkar edilemez. Bu bir çeşit psikoterapi" dedi.

* Alman Nişantaşı Hastanesi Medikal Direktörü Kardiyolog Yrd. Doç. Dr. Metin Okucu da, "Araştırmalar tıbbın duaların iyileştirici yönünü kullanabileceğini de kanıtlıyor. Bu yıl Amerika'da yayınlanan bir araştırma hastaların yarısının doktorlarının onlarla birlikte dua etmesini istediklerini gösteriyor. Bizim de hekimler olarak hastalarımızla yeni ilişkiler içine girmesi belki de tıp fakültelerinde yeni ders konularının konulmasının zamanı geldi" dedi.

* Cornell Üniversitesi'nin ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, "Geçen yıl kalp krizi geçirmiş stent takılacak 750 kişi üzerinde araştırma yaptık. Dua edenlerin hızlı iyileştiğini gözlemledik. Ben de dua etmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

Sabah
kanser
hastaları
için
duayla
tedavi
geliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir