Medimagazin logo

Tabipler Birliği, hukukî boşluk yüzünden başkanını seçemiyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yasal süre dolmasına rağmen kongreye gidemiyor. Anayasa Mahkemesi 2002 yılında TTB Yasası’nın delege seçimiyle ilgili 60. maddesini iptal etti
Tabipler Birliği, hukukî boşluk yüzünden başkanını seçemiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yasal süre dolmasına rağmen kongreye gidemiyor. Anayasa Mahkemesi 2002 yılında TTB Yasası’nın delege seçimiyle ilgili 60. maddesini iptal etti.


Sağlık Bakanlığı ile TTB yöneticileri yeni düzenleme üzerinde bir türlü uzlaşamayınca hukuki boşluk 3 yıldır doldurulamadı. 2004’te yeni yönetimlerini oluşturan il tabip odaları, delegelerini belirleyemedikleri için merkez konsey yönetimini seçemiyor.


Anayasa Mahkemesi, İstanbul Tabip Odası’nın müracaatı üzerine 2002 yılında TTB Yasası’nın odaların çıkaracağı delege sayısını belirleyen maddesini eşitliğe aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, yeni düzenleme için altı ay süre tanıdı. İptal edilen maddede, “Azası 200’e kadar olanlar tabip odaları 3, 500’e kadar olanlar 5 ve 500’den yukarı olanlar 7 delege seçer.” hükmü yer alıyor. TTB yönetimi Sağlık Bakanlığı’na ‘Üye sayısı 200’e kadar olan odalardan 3, 500’e kadar olanlardan 5, bine kadar olanlardan 7, binden fazla olanların da her bin üye için ilaveten 1 delege seçebilmesini’ içeren bir değişiklik teklifi sundu. Ancak bakanlık, yasanın tek bir maddesini değiştirmek yerine tümüyle yeni bir kanun çıkarmak isteyince uzlaşma sağlanamadı. Bakanlıkla TTB anlaşamazken il tabip odaları geçen yıl kendi kongrelerini tamamladı. Yeni yönetimlerini oluşturan il odaları, yasada hüküm bulunmadığı için merkez konsey delegelerini seçemedi. En son 2002 yılında büyük kongresini toplayan TTB’nin yasal olarak 2004’te 53. kongresini gerçekleştirmesi gerekiyordu. 2002 yılında Füsun Sayek başkanlığında seçilen TTB yöneticileri, yasal boşluk sebebiyle hukuki süreç dolmasına rağmen görevlerinde kalmaya devam ediyor. Konya ve Karaman Tabip Odası Genel Sekreteri Yard. Doç. Dr. Oktay Sarı, 3 yıldır düzenleme yapılmamasının sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu ileri sürüyor. Tokat Tabip Odası Başkanı Dr. Mete Bayburtlu ise seçim yapamayan Türk hekim hareketinin önemli ölçüde güç kaybettiğini kaydetti. Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu da yaşanan hukuki problemi, “İki arada bir derede kaldık.” sözleriyle ifade etti. Kendi seçimlerini yaparak yenilenen il odalarının iradesini TTB yönetimine yansıtamadığını aktaran Kurtoğlu, görevine devam eden yönetimin tabanın iradesini yansıtamadığını dile getirdi. TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı ise ‘görevi ihmal’ suçu işlendiğini ileri sürdü. Bakkalcı, “Siyasilerle, bakanlıkla defalarca görüştük, sonuç alamadık.” dedi.



Zaman
tabipler
birliği
hukukî
boşluk
yüzünden
başkanını
seçemiyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir