Medimagazin logo

Bakanlıktan "Mümkün mertebe hasta yatırmayın" genelgesi

T.C.<br />SAĞLIK BAKANLIĞI<br />Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü<br />Sayı : B100THG010012/0314 - 12023<br />Konu
Bakanlıktan "Mümkün mertebe hasta yatırmayın" genelgesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B100THG010012/0314 - 12023
Konu :


20.06.2005


GENELGE
2005/98


İLGİ: 11.03.2005 tarih ve 04803 (2005/38) sayılı genelge.


2005 Mali Yılı, tedavi yardımına ilişkin, Bütçe Uygulama Talimatı 9 Şubat 2005 tarihli ve 25722 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


Ancak, Talimatın bazı madde hükümlerinin gerek sağlık hizmetini veren sağlık kurumları, gerekse bu hizmetleri finanse eden geri ödeme kuruluşları tarafından farklı yorumlanarak faturalandırmada ve geri ödemelerde tereddütlere sebebiyet verdiği Bakanlığımıza intikal eden vaki müracaatlardan anlaşılmaktadır.

Uygulamada tespit edilen tereddüt ve yorum farklılıklarının giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanabilmesi bakımından Talimatın aşağıda belirtilen bazı madde hükümlerine açıklık getirilmesi gerekli görülmüştür.

Talimatın "Intravenöz İlaç Tedavisi" başlık 12.6. maddesinde; kanser endikasyonları ile kronik osteomyelit, infektif endokardit ve bunlar gibi damar yoluyla antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın hastaneye yatışı yapılmadan intravenöz veya kemoterapi uygulanabileceği ve bu uygulamalar için kullanılacak ilaç ve sarf malzemelerinin tedaviyi yapan sağlık kurumu tarafından temin edilmesi halinde ilgili kuruma fatura edilebileceği öngörülmüş olup, kemoterapi uygulamalarının değişik nedenlere bağlı olarak hastaya antineoplastik ilaçların verilmesini kapsadığı şeklinde de açık bir tanımlama getirilmiştir.

Yine aynı Talimatın "Ortak Hükümler" başlıklı 20.4. maddesinin dördüncü fıkrasında; ortopedik ve acil müdahaleler, gastroenteroloji, diyaliz, radyodiagnostik vb. girişimsel işlemlerin ayakta da verilen sağlık hizmetleri olduğu, hastaya yatış işlemi yapılmadan ayakta da verilebilen bu işlemler sırasında kullanılan ilaç ve sarf malzemelerinin sağlık kurumu tarafından sağlanması halinde bedelinin ilgili kuruma fatura edilebileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, intravenöz, kemoterapi, ortopedik ve acil müdahaleler, gastroenteroloji, diyaliz, radyodiagnostik vb. girişimsel işlem ve tedaviler ile günü birlik tıbbi veya cerrahi müdahaleler için tıbbi gereklilikler dışında mümkün mertebe hasta yatış işlemi yapılmaksızın uygulama yapılması ve bu işlemler sırasında kullanılan her türlü ilaç (paranteral yoldan verilen ilaçlar dahil) ve sarf malzemesinin öncelikle tedaviyi yapan sağlık kurumlarınca temin edilerek hastalara kullanılması ve bedellerinin ilgili kurumlara fatura edilmek suretiyle tahsili yoluna gidilmesi,

Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise hastaların mağdur edilmemesi için; yukarıda belirtilen tedaviler sırasında kullanılacak ilaç ve sarf malzemelerinin Talimatın ilgili hükümlerine uygun olarak kurum dışına reçete edilmek suretiyle temini yönteminin uygulanması gerekmekte olup, ilgide kayıtlı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.


Bilgilerinizi ve uygulamanın buna göre yürütülmesi hususunun ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına tebliğini önemle arz ve rica ederim.


Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar


DAĞITIM
81 İl Valiliğine
Maliye Bakanlığına
Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğüne
Bağ-Kur Genel Müdürlüğüne
YÖK Başkanlığına
bakanlıktan
"mümkün
mertebe
hasta
yatırmayın"
genelgesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir