Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı, TV’deki alkol ve sigaraya savaş açtı

Sağlık Bakanlığı, şiddet ve erotik mesajlar vererek toplumun ruh sağlığı ve ahlaki değerlerini zedeleyen televizyon programlarına karşı harekete geçti.
Sağlık Bakanlığı, TV’deki alkol ve sigaraya savaş açtı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, şiddet ve erotik mesajlar vererek toplumun ruh sağlığı ve ahlaki değerlerini zedeleyen televizyon programlarına karşı harekete geçti.

Bakanlığın Ruh Sağlığı Bilim Kurulu’nda bulunan uzmanlar, bu tür yayınlara karşı tedbir alınması için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na müracaatta bulundu. Sağlık Bakanlığı, aşırı şiddet ve cinsel içerikli yayınların özellikle akşam 19.00-21.00 saatleri arasında televizyonlarda gösterilmesine engel olunmasını istedi. Çocukları ekran karşısına kilitleyen çizgi filmlerin de yaş gruplarına göre sınıflandırılmasını talep eden bakanlık, bazı çizgi filmlerin aşırı şiddet ve olumsuz etki aşıladıkları için yasaklanması gerektiği görüşünü savundu.

Yard. Doç. Dr. Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini içeren raporu RTÜK’e gönderdiklerini söyledi

Buzgan, bakanlığın niçin böyle bir rapor hazırlama ihtiyacı duyduğunu şöyle anlattı: “Çocuklarda ruhsal gelişme hayatlarının ilk dönemlerinde yaşanır. Sosyal davranışlarının temelleri o dönemde atılıyor. Bu dönemde edinecekleri yanlış davranışlar ömür boyu kalıcı olabilir. Bunun için TV kanallarında aile hayatını mutlu gösteren programlar öne çıkarılmalı. Bu programları çocuklar gönül rahatlığı ile izleyebilmeli.”

Uzmanlar, bakanlığın teklifine destek verdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şahnur Sever, magazin ve şiddet içerikli programların çocukların ruh sağlığını bozduğuna dikkat çekerek bunların yayından kaldırılması gerektiğini söyledi. Sever, magazin programlarının mahremiyet kavramını zedelediğini de belirtti. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer de, en çok izlenen dizilerde sigara ve alkol reklamı yapıldığını belirtti. Reklamın tüketimi artırdığını kaydeden Prof. Dr. Tuncer “Filmlerde alenen içki tüketiliyor. Topluma mal olmuş sanatçıların içki kadehi ile TV ekranına yansıması yanlış. Bu, özenti yaratıyor.” dedi.

Pokemon yasaklanmıştı

Sağlık Bakanlığı daha önce de 2000 yılında Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce Pokemon adlı çizgi filmin çocuklar üzerindeki zararlı etkilerini inceleyen bir rapor hazırlamıştı. Bakanlığın önerisiyle Pokemon, 2001 yılı içinde RTÜK tarafından yasaklamıştı. Raporda “Çizgi film oyun içinde yaşanan şiddeti daha kolay benimsetiyor.” deniyordu.

Sağlık Bakanlığı’nın önerileri:

Kaybedilen çocuk ve ergen ruh sağlığına ilişkin politika geliştirilmeli.

Ergen ruh sağlığı açısından Sağlık Bakanlığı içinde ve dışında yürütülmekte olan başka projelerin bağlı oldukları birimlerle işbirliği kurularak koordinasyon sağlanmalı.

Sağlık Bakanlığı tarafından medya temsilcileri, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanları, çocuk ruh sağlığı alanında çalışan klinik psikologların katılımı ile workshop düzenlenmeli.

Çizgi filmler, bilgisayar oyunları ve internet siteleri çocukların yaş gruplarına göre sınıflandırılmalı.

Programların içeriği simgelerle ekranın köşesinde belirtilmeli.

Çocuklar dikkate alınarak korumalı saat uygulamasına geçilmeli.

Anne babaların "medya okur yazarlığı" konusunda bilgilendirilmeli.

Görsel eğitim materyalleri hazırlanarak il sağlık müdürlükleri aracılığıyla dağıtımı sağlanmalı.

Hastanelerde hasta bekleme salonlarında doğru televizyon izleme alışkanlığı için uyarıcı yayınlar yapılmalı.

Zaman
sağlık
bakanlığı
tv&#8217
deki
alkol
ve
sigaraya
savaş
açtı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir