Medimagazin logo

İspanyol gribi virüsü canlandırıldı

Bilimadamları, kuş gribinin önlenmesinde yardımcı olacağı umuduyla İspanyol gribi virüsünü yeniden canlandırdı
İspanyol gribi virüsü canlandırıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bilimadamları, 1918 yılında 20 ila 50 milyon kadar insanın ölümüne yol açan İspanyol gribi virüsünü yeniden canlandırdılar. Böylece, ilk kez tarihi bir hastalığın arkasındaki bulaşıcı etmen yeniden canlandırılmış oluyor.

Bilimadamları, İspanyol gribi virüsünün, kuş gribinin gelecekte dünya çapında yayılma tehdidine karşı savunma önlemleri geliştirmede ve gripleri daha iyi anlamada yardımcı olabileceği inancıyla yeniden canlandırıldığını söylüyorlar. Güneydoğu Asya’daki kuş gribi virüsü, 1918 yılındaki virüs gibi, doğal olarak kuşlardan kaynaklanıyor. 1918 yılında değişime uğrayan virüs, insanlara bulaşmış ve daha sonra insanlar arasında yayılmıştı.

Güneydoğu Asya kökenli kuş gribi, şimdiye kadar 65 kişinin ölümüne yol açmasına rağmen, insandan insana geçmiyor. ABD Silahlı Kuvvetler Pataloji Enstitüsü’nden Dr. Jeffery Taubenberger, “Ancak virüsler hızla değişime uğruyor ve 1918 yılında görüldüğü gibi bulaşıcı nitelik kazanabiliyor” dedi.

RİSKİ AZ
Amerikan sağlık yetkilileri, bu virüsü yeniden canlandırmanın kamu sağlığı açısından taşıdığı riskin çok az olduğunu söylüyor. İspanyol gribi salgınından sonra 1918 yılındaki ölümcül virüse karşı dünya çapında insanlar bağışıklık kazandı. Belirli bir bağışıklığın bugün mevcut olduğuna inanılıyor. Ayrıca önceki araştırmalarda bilimadamları, İspanyol gribi virüsü gibi virüslere karşı etkili modern ilaçlar geliştirdiler.

Taubenberger’in başkanlık ettiği gen-dizilimi ekibi, 1918 yılında Alaska’da donmuş toprakta gömülü, İspanyol gribinden ölmüş bir kadına ait cesetten aldıkları gen bilgisinin dizilimini yaptılar. Ekip, daha sonra verileri New York Sina Dağı Tıp Okulu araştırmacılarıyla paylaştı. Tıp Okulu araştırmacıları, plasmid (küçük DNA halkaları) olarak adlandırılan ve mikroskopla görülebilen virüs benzeri gen dizilerini canlandırmak için genetik kodlamayı kullandılar. Daha sonra Atlanta kentindeki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) gönderilen plasmidler, burada virüsün yeniden canlandırılmasıdaki nihai adım için insan böbrek hücrelerine yerleştirildi.

Bu araştırma merkezinde virüsleri birleştiren bilimadamı Terrence Tumpey, plasmidler virüse bir kez yerleştirildiğinde, virüsün kendisini birleştirdiğini ve bunun sadece birkaç gün aldığını söyledi. Tumpey, her biri 10 milyon bulaşıcı virüs parçacığı içeren 10 ilaç şişesi virüsün canlandırıldığını belirtti.

Virüs parçacıklarının CDC’de depolandığı ve kampuslere gönderilme planı bulunmadığı, virüsün genetik dizilim bilgisinin, Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yönetilen kamu genetik dizilim verilerinin bulunduğu GenBank’a yerleştirildiği kaydedildi.

KALAN ÜÇ PARÇANIN DA DİZİLİMİ TAMAMLANDI
Taubenberger ve diğer araştırmacılar, daha önceki çalışmalarında, grip virüsünün sahip olduğu sekiz gen parçasından beşinin dizilimini yayınlarken, bu son çalışmayla kalan üç parçanın da dizilimi tamamlanmış oldu. Taubenberger, üç yeni gen parçasının, kuşlardan kaynaklı virüslerin insanlara nasıl geçtiğini açıklamada önemli olduğunun gözüktüğünü söyledi.

İnsan kökenli grip virüsünün döllenmiş kuş yumurtalarını öldürmediğini söyleyen Tumpey, döllenmiş kuş yumurtalarına enjekte edilen virüsün, Asya kuş gribinde olduğu gibi yumurtaların ölümüne yolaçtığını, bunun da 1918 yılındaki virüsün kuş kökenli olduğunu kanıtladığını belirtti.

Tumpey, arıştırmacıların ayrıca, virüsün hücrelere yapışmasına ve çoğulmasına yardımcı olan Hemagglutinin-esterase proteinini şifreleyen HA genine odaklandığını, 1918 yılındaki virüsün HA geniyle birlikte ölümcül olduğunu, HA geni taşımayan virüslerin ölümcül olmadığını söyledi.

Tumpey, virüsün genetik niteliğinin, günümüzdeki grip türlerine göre akciğerlerde niçin derinlere yerleşerek boğulmalara sebebiyet verdiğini açıklayabileceğini belirtti.

20 İLA 50 MİLYON İNSANIN ÖLÜMÜNE YOL AÇMIŞTI
1918 yılındaki İspanyol gribi, 550 bini ABD’de olmak üzere dünya çapında 20 ila 50 milyon insanın ölümüne yol açmıştı. Birkaç vakada, kurbanların akciğerleri sıvıyla dolmuş ve hastalar bir haftadan daha az bir süre alan hastalık sürecinde boğularak ölmüştü.


NTV-MSNBC
i̇spanyol
gribi
virüsü
canlandırıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir