Medimagazin logo

AB'de yasaklı ilaçlar Türkiye'de serbest

Rusya’ya ihraç edilen sebze ve meyvenin dönmesine yol açan skandalın arkasında da yasaklı ilaçların kalıntıları çıktı
AB'de yasaklı ilaçlar Türkiye'de serbest
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Rusya’ya ihraç edilen sebze ve meyvenin dönmesine yol açan skandalın arkasında da yasaklı ilaçların kalıntıları çıktı.

Sebze-meyvedeki ilaç kalıntısı yüzünden yer yer ihracatta iadelerle karşı karşıya kalan Türkiye, tarım ilaçlarının kullanımını dünya standartlarına taşıyamıyor. Bunun en son örneği AB ülkelerinde yasaklanan bazı ilaçların çiftçiye tavsiye edilmesinde görüldü. Dialifos, Bromophos, Parathion-methyl ve Nuarimol gibi tarım ilaçları insan sağlığı açısından riskli olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı. Ancak aynı ilaçlardan bazılarının Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan tavsiye listesinde yer alması konuya yeni bir boyut kazandırdı.

“Uygulama endişe verici.” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, riskli ilaçların kullanımında ilaç şirketlerinin baskısının etkili olduğunu öne sürüyor. İsmini açıklamak istemeyen bir ziraat mühendisi, “Avrupa’da yasaklanmış bir ilacın Türkiye’de piyasadan çekilmesi 3 yılı buluyor. Üretici şirketler stoklarını eritmek için satışa devam ediyor.” değerlendirmesini yapıyor.

Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ise çiftçiler için hazırlanan kitapçıkta yer alan 4 zirai ilacın AB’de güvenli liste dışında olduğunu kabul ediyor. “Yasaklanan ilaçlar, insan, bitki ve çevre sağlığı açısından sakıncalı mı bulundu, yoksa firması mı ilaca sahip çıkmadı? Buna dair bir bilgi görülmemektedir.” açıklamasını yapan genel müdürlük, AB’de yasaklı ilaçlardan Primiphos-methyl’in 19 ülkede daha satıldığını bildiriyor.

Zaman
ab'de
yasaklı
ilaçlar
türkiye'de
serbest
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir