Medimagazin logo

Sağlık teknolojisi üretmek için ‘Ar-Ge hastanesi’ kurulacak

Türkiye’nin ilk araştırma-geliştirme (Ar-Ge) hastanesi Antalya’da kurulacak. Akdeniz Üniversitesi’nin hazırladığı projenin hayata geçmesi ile aşıyı bile yurtdışından temin etmek zorunda kalan Türkiye, kendi sağlık teknolojilerini üretir hale gelecek
Sağlık teknolojisi üretmek için ‘Ar-Ge hastanesi’ kurulacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye’nin ilk araştırma-geliştirme (Ar-Ge) hastanesi Antalya’da kurulacak. Akdeniz Üniversitesi’nin hazırladığı projenin hayata geçmesi ile aşıyı bile yurtdışından temin etmek zorunda kalan Türkiye, kendi sağlık teknolojilerini üretir hale gelecek.

Sonbaharda startı verilecek proje kapsamında hizmete girecek merkezde hasta kabul edilmeyecek ve tedavi hizmeti verilmeyecek. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “Amacımız kendi bilim adamı potansiyelimizi kullanıp, kendi laboratuvarlarımızda sağlıkla ilgili teknolojik ürünler, kan ürünleri, ilaç veya diğer ürünleri üretebilip bunları bilim dünyasına pazarlayabilmek.” dedi.

Akdeniz Üniversitesi’nin projelendirmesini yaptığı Ar-Ge hastanesi hizmete girdiği takdirde, gen araştırmalarından aşı üretimine kadar geniş yelpazede hizmet verecek. İçinde araştırma laboratuvarlarının bulunacağı hastane için ciddi bir altyapı çalışması gerektiğini dile getiren Rektör Akaydın, “Böyle şeyleri dünyada kabul edilebilir hale getirmek için altyapısı çok iyi, CE damgası almış laboratuvarlara ihtiyacınız var. Genetik laboratuvarları, mikrobiyoloji laboratuvarları, kan ürünleri laboratuvarları gibi mekanlar oluşturmak istiyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin, bu tür laboratuvarlara sahip olmadığı için Batılı ülkelere sağlık ürünleri için büyük paralar ödediğinin altını çizen Akaydın, projelerinin hayata geçmesi ile birlikte ilerleyen dönemlerde bu akışın tersine dönebileceğini vurguladı. Türkiye’nin bilimsel anlamda prestij sağlaması için mutlaka böyle laboratuvar altyapılarına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Akaydın, şunları söyledi: “Biz bugüne kadar hastanelerimizde rutin sağlık hizmetleri veriyorduk. Teşhis ediyoruz, tedavi ediyoruz, tamam. Türkiye aşısını üretemiyor. Dışarıya milyonlarca dolar para ödüyorsunuz. Kan ürünleri için dışarıya bir sürü paralar veriyorsunuz. Bunların üretilmesi için başlangıç noktası bu.”

Projenin mimari ve mühendislik açısından projelendirmesinin yapılarak, İsveç’te imzalandığı bildirildi. Akdeniz Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alacak hastane 8 katlı olacak. Binanın 3 katı Ar-Ge hastanesi için, diğer katlar ise mevcut hastane alanları içerisinde kullanılacak. Ancak yataklı olarak hizmet vermeyecek.


Zaman
sağlık
teknolojisi
üretmek
için
&#8216
ar-ge
hastanesi&#8217
kurulacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir